ISPOD 70 CM U STRUKU

Manoreksija – muška anoreksija

23.02.2009 u 07:16

Bionic
Reading

Obično se smatra da je anoreksija nešto čemu je podložan samo ženski spol. No, sve je više anoreksičnih momaka, pa je čak nastao i termin manoreksija - muška anoreksija

Od manoreksije, muške anoreksije, pati čak 10 posto pacijenata s poremećajima u prehrani. Također, obično je muški spol suviše ponosan da prizna problem, pa se smatra da je broj oboljelih zapravo veći. Nedavno istraživanje na Harvardu pokazalo je još gore rezultate – čak 25 posto osoba s poremećajima u prehrani upravo su muškarci svih životnih dobi.

Kao i kod cura, ovaj je problem najprije uočen u modnoj industriji. Naime, mnogo je djevojaka koje pate od anoreksije zbog želje da se okušaju u manekenstvu ili zbog straha od gubitka manekenskog posla. U početku manekeni uopće nisu bili pod povećalom, no kasnije se pokazalo da i velik broj njih pati od ovog poremećaja.

Godine 2007. na revijama je zabranjeno pojavljivanje manekenki koje nose veličinu nula, i to upravo zbog anoreksije. Ubrzo nakon toga doneseno je i pravilo za muške modele – oni čiji opseg struka iznosi manje od 70 centimetara nemaju prava izlaska na pistu (70 centimetara struka kod dečki je isto što i veličina nula kod cura).

Statistika pokazuje da je u posljednjih pet godina broj dečkiju s manoreksijom porastao za čak 67 posto. U Velikoj Britaniji je registrirano čak 20.000 manoreksičara.

Obično je uzrok manoreksiji skriven negdje u djetinjstvu, kao prekomjerna težina u prvim razredima škole, zbog čega je osoba bila izvrgnuta porugama vršnjaka. Osim ovoga, i gubitak drage osobe ili prekid neke emocionalne veze također može biti uzrok manoreksije. Naravno, ne treba zaboraviti ni utjecaj medija i reklama – sve je više onih u kojima se dobija dojam kako i dečki, isto kao i cure moraju izgledati savršeno.

Simptomi manoreksije

Izgladnjivanje, doživljaj sebe kao debeloga iako vaga pokazuje kilažu nižu od prosječne u odnosu na visinu, mržnja prema svom tijelu, pretjerano razmišljanje o svom tijelu i njegovu izgledu, korištenje sredstava za mršavljenje, depresija, nedostatak seksualne želje, uzimanje laksativa i diuretika, izoliranje od društva glavni su znakovi manoreksije.

Što napraviti?

Prvi i ujedno najteži korak je priznavanje postojanja problema. Tada je najbolje otići kod liječnika da ustanovi koliko je izgladnjivanje nanijelo štete tijelu. Dobro je posjetiti i školskog psihologa koji će pomoći oboljelome da se suoči s problemom i bori se protiv njega.

I slavni pate od manoreksije

Glumac Denis Quaid je priznao da je imao manoreksiju – bio je opsjednut kalorijama i prehranom kako bi što bolje izgledao.

Billy Bob Thorton imao je problema s manoreksijom, zbog koje je izgubio preko 26 kilograma.

Matthew Perry iz 'Prijatelja' također je imao problema s manoreksijom.

John Lennon imao je problema s manoreksijom, navodno je bio strašno mršav.

Justin Hawkins, pjevač u bendu Darkness, patio je od manoreksije i bulimije, a kaže da je često uzimao i laksative.