OPREZNIJE S NOVCEM

Kako pametno kupovati

07.01.2011 u 09:00

Bionic
Reading

Vječito se žališ da ti nedostaje novaca, stalno žicaš od ostatka obitelji i već ti je neugodno, često posegneš i u staklenku sa sitnišem kad zagusti, a kad bolje razmisliš, uopće ti nije jasno na što si potrošio/la džeparac. Nova je godina idealna da okreneš list i promijeniš svoj odnos prema financijama. Priznajemo da nije lako, no vrijedi se potruditi

Mnogi kažu da se još u ranom djetinjstvu stvara odnos prema novcu, no ukoliko si discipliniran/na, uz malo dobre volje možeš i ti postati mag financija, odnosno steći pozitivne financijske navike.

Budući da je siječanj poznat i po toliko primamljivim sniženjima, sjetili smo se nekoliko korisnih savjeta kad kreneš u potragu za kul stvarčicama u kojima ćeš blistati na svim onim genijalnim tulumima koji ti se smiješe.

Svi znamo da se često vratimo iz šopinga s nečim što nam uopće nije ni trebalo, zato financijski stručnjaci kažu da, prije nego krenete u kupnju, razmislite što vam treba i napravite popis potrebnih stvari.

Sa sobom isključivo nosite gotovinu jer tako nećete moći potrošiti i novac koji vam treba za nešto drugo. Bez kartice se nećete dovesti u situaciju nekontroliranog šopingiranja.

Obiđite nekoliko trgovina prije nego se odlučite da ćete proizvod kupiti. Nikad ne kupujte odmah jer se ponekad cijene po trgovinama dosta razlikuju.

Na sniženjima se isplati kupovati klasične stvari neprolaznog stila poput npr. dobrih traperica, kaputa univerzalnog kroja, veste od finijeg pletiva u nekoj neutralnoj bolji poput sive ili crne, kvalitetne čizme ili balerinke, bajkerske jakne ili sl. Riječ je o odjeći s kojom uz par unikatnih modnih detalja uvijek možete izgledati trendi.

Ako niste sigurni u neki komad odjeće čak i nakon što ga probate, radije ga nemojte kupiti. Razmislite kod kuće još o njemu, pa ako još uvijek niste sigurni, odustanite od kupnje. Manje će vas gristi savjest (a i nećete besmisleno potrošiti novce).

Ukoliko se loše osjećate pa se želite oraspoložiti šopingom, a niste pretjerano oduševljeni ponudom, radije kupite neku sitnicu poput špangice, čarapa ili npr. sjajila da utažite potrebu za kupnjom nego neku vestu ili hlače u koje niste pretjerano sigurni da vam se sviđaju, a silno želite s vrećicom izaći iz trgovine. 

Nemojte bacati račune i odmah trgati cijene jer u slučaju da se predomislite nakon euforičnog napada na trgovine te shvatite da vam nešto ne paše tek kad dođete kući, moći ćete te stvari zamijeniti. 

Pažljivo birajte društvo za šoping. Postoje osobe koje su totalni ovisnici o kupnji koji će i vas potaknuti na trošenje kako bi se oni sami osjećali bolje.

Zamolite roditelje da, ukoliko je moguće, sudjeluju u troškovima za neki koristan komad odjeće koji ćete nositi nekoliko sezona, poput čizama ili kaputa. Ukoliko im objasnite da ste neko vrijeme štedjeli za one prekul čizme koje su sad snižene te da vam nedostaje nekoliko stotina kuna da ih kupite, vjerujemo da će im se svidjeti ta ideja.