O ČEMU SE PRIČALO

Što je mučilo tinejdžere ove godine

29.12.2010 u 10:34

Bionic
Reading

Godina je na izmaku i zbrajaju se računi. Tako smo se i mi prisjetili što je obilježilo 2010., godinu koju već polako ispraćamo

Vladavina Facebooka

Ove je godine Facebook zbilja u punom cvatu, barem što se tiče tinejdžerske populacije, a jako nam se svidio i film 'Društvena mreža' o nastanku ultra popularnog Fejsa. Instant poruke na Facebooku i sličnim društvenim stranicama pravi su hit. Nema više nabrajanja i dugačkih rečenica, dovoljno je napisati samo: 'Sretan roćkas!' ili 'Sretna nova!' Tko još piše duže e-mailove ili blogove? E-mailovi i blogovi sasvim su nepopularni među teen populacijom.

Vampiri

Vampiri, a prije svega kul krvopije iz knjiga Stephenie Meyer definitivno su obilježili prošlu godinu. Obožavatelji su kampirali prije premijere 'Pomrčine', a krajem godine nastala je prava euforija oko snimanja 'Praskozorja'. Silne vijesti o Robertu Pattinsonu i Kristen Stewart također nisu silazila s naslovnica svjetskih medija, pa tako i tportala. Vampiromanija, uvjereni smo, trest će nas i iduće godine.

Bieberomanija

On je već neko vrijeme prisutan na glazbenoj sceni, a tko još ne zna njegovu dirljivu priču o tome da je prvo svoje snimke stavljao na YouTube dok ga nije našao lovac na talente. Sveprisutni pjevač nevinog lica izluđivao je ove godine tinejdžerice širom svijeta, a niti Hrvatska nije ostala imuna na ovog 16-godišnjeg kanadskog slatkiša jer se iz dana u dan povećava i broj domaćih Justinovih fanova.
Nakon ove laganije tematike, moramo se pak prisjetiti i nekih ozbiljnijih stvari o kojima se također pričalo u 2010. godini.

Cyberbulling

Budući da mladi sve više vremena provode u bespućima mreže, nije ni čudo da postaju laka meta raznoraznih napasnika i zlostavljača. Čak jedan od deset tinejdžera doživio je neki oblik internetskog zlostavljanja, a društvene mreže poput Facebooka postaju arene za mučenje jer se ondje ostavljaju razne uvredljive i omalovažavajuće poruke i fotografije. Zapravo, svatko svakom može reći svašta bez neke ozbiljne sankcije. Stručnjaci upozoravaju da je cyberbulling teži od 'običnog' bullyinga jer je žrtva dostupna 24 sata putem interneta ili mobitela.

Opada uporaba lakih droga

Ovo je jako dobra vijest! Tinejdžeri su smanjili uporabu lakih droga, prije svega marihuane, barem tako govore globalni podaci. Ovo je itekako veliki plus za sve tinejdžere te se nadamo da će ovaj trend nastaviti rasti. No, zato nas od sljedeće, nažalost, omiljene teen zabave prolaze trnci kroz tijelo...

Raste konzumacija alkoholnih pića

Nažalost, alkohol, kao najraširenije opojno sredstvo na planeti, još uvijek bilježi rast konzumacije među tinejdžerima. Opustošeni parkovi gradova prepuni praznih boca od alkohola samo su dokaz da je ovaj problem uzeo zamaha. Razne reportaže na televiziji pokazuju da se zakona koji zabranjuje prodaju alkohola mlađima od 18 godina rijetko tko drži i u Lijepoj Našoj je maloljetnicima doći do alkohola i cigareta jednako lako kao da kupuju kruh i mlijeko! 'Dok su mladi u Hrvatskoj prije 12 godina bili više od 10 postotaka ispod europskog prosjeka, posljednjih godina prešli su ga za nekoliko posto. Europski prosjek u laganom je padu, a hrvatski u značajnom porastu', rekla je voditeljica Službe za zaštitu zdravlja mladih i prevenciju ovisnosti HZJZ-a dr. Marina Kuzman.

Maloljetničke trudnoće

Iako su informacije sve dostupnije, čini se kako ono što se priča u medijima i knjigama i nema nekog utjecaja. Također, čini se da mladim Hrvatima očajnički treba seksualna edukacija u školama. Jedina škola koja ima seksualnu edukaciju je ona Strukovna iz Pule jer ih je zabrinuo broj maloljetnih trudnica u njihovim klupama. Edukacija ili, kako su je učenici od milja nazvali, seksologija, pokazala se kao pun pogodak!

A svim ostalima, dok se netko od nadležnih ne sjeti uvesti seksualnu edukaciju u sve škole, ne preostaje drugo nego da se oslone na vlastitu inteligenciju i članke iz medija. Samo promislite o ovome: kod nas zatrudni 18 tinejdžerica u dobi od 15 od 19 godina na svaku tisuću, dok je u Sloveniji broj upola manji!