SEKSOLOGIJA

Prvi u Hrvatskoj uveli seksualnu edukaciju

13.12.2010 u 08:55

Bionic
Reading

Zbog sve većeg broja maloljetničkih trudnoća, Strukovna škola iz Pule, prva u Hrvatskoj, uvela je seksualnu edukaciju za svoje učenike

Svi su te satove prozvali seksologijom, a većina učenika ne propušta nijedan. Edukacija se provodi za vrijeme sata razredne nastave, gdje učenici dobivaju razne informacije o kontracepciji, spolno prenosivim bolestima i svemu onom što ih zanima vezano uz seksualnost.

Svake godine u Hrvatskoj rodi oko 2.000 maloljetnica, a kada se tome dodaju i one koje prekinu trudnoću, broj postaje još šokantniji i veći. Većina maloljetnica ostane trudna između 15. i 18. godine, mada ima podataka o trudnoćama djevojčica mlađih od 15 godina.

Već niz godina priča se o uvođenju seksualnog odgoja u sve hrvatske škole, a pulska Strukovna škola odlučila je sama uzeti stvar  u ruke. Program se provodi treću godinu zaredom, a sufinancira ga i Grad Pula.

Prije uvođenja programa škola je provela istraživanje među učenicima i došlo se do poraznih podataka. Samo 17 posto mladića zna što je ovulacija, a 42 posto ih ne zna ni što je ejakulacija, dok ih 36 posto misli da je žena plodna svaki dan.

Tinejdžeri ulaze sve ranije u spolne odnose. Prosjek je 15 ili 16 godina, mada ima onih koji se upuštaju u njih i ranije. 30 posto ispitanika imalo je u prosjeku tri partnera. 45 posto momaka prije seksualnog čina konzumira alkohol, a 17 posto i drogu. Šokira podatak da je četiri posto djevojaka ušlo u prvi seksualni odnos zbog prisile.

Većina o seksu ne priča s roditeljima, a informacije dobivaju s interneta, iz pornočasopisa i časopisa za mlade.