BLOG PEDALIRANJE

Surove Grobničke Alpe nešto je najljepše što sam vidio u Hrvatskoj

12.08.2018 u 08:30

Bionic
Reading

Bloger tportala vozio se po Grobničkim Alpama i stepskim livadama. Nakon dvodnevne turneje po najsurovijem dijelu Gorskog kotara oko Čabra i Risnjaka uslijedila je prava bike poslastica - 'singl trail' spust od Platka do Grobničkog polja

Bio je to ludi spust. Mnogi su zgodno prokomentirali ovu 'finish' vožnju gotovo do mora. Dvodnevna 'Kamenjakova biciklijada' nije nimalo laka. Vožnja po planinarskoj stazi i kamenim stazama zahtijeva puno tehničke vještine. Članovi bike kluba Grobnik puno su napravili na uređenju i prilagodbi da bi se mogli voziti na biciklima po našim Alpama. Napisati da je ovo najljepše što sam vidio i doživio bilo bi možda pretjerano, pomislih. Ali kada tako misle i drugi koji su vozili, izgleda da sam u pravu. Fikcija tu postaje stvarnost.

  • +3
Grobničke Alpe Izvor: tportal.hr / Autor: Dražen Breitenfeld

U dva dana samo takvi usponi, nemogući uvjeti i dehidracija. Uz bolne mišiće i probušene gume, bila je to na momente vožnja s napuklim lancem, bez kočnica. Ali sve je riješeno jer dobar bike team dio je uspjeha.

Prvi dan trebalo je prijeći 63 kilometara i uspeti se 1500 metara do Tršća u čabarskom kraju.

Puno uspona bilo je drugi dan uz Risnjak sve do Platka. Po lijepim makadamima uz livadu Lividragu i Lazac. Do cilja u Grobničkom polju vozili smo ukupno 59 kilometara i uspona 1200 metara. I već puno spominjana vožnja, a potom i silazak hrptovima Grobničkih Alpi. Mnogi to neće tako brzo zaboraviti. Ni ja jer pred kraj nisam mogao više držati volan, ni kočiti. Činilo mi se da je sve otkazalo. Petnaestak kilometara najteže mi je bilo držati koncentraciju, da negdje ne pogriješim. Da vozim, a ne da mislim.

U jednom trenutku činilo mi se da vidim zadnjeg vozača ispred sebe. U vrućoj šikari malo me hvatala panika. No, onda sam sustigao Zorana iz Umaga. Iza mene je još bila skupina biciklista, no brinuo sam da negdje ne odem pogrešnim putem. Mada je bilo jasno da iz kozje staze ne mogu ispasti, opet briga se uvijek javi kada ne treba. Još smo bili dosta visoko, a pomalo sam iscrpljen.

Ugledao sam neku nastambu i pretpostavio da tu mora biti neki put, kakav god bio. Samo da je put i da iz ovih vrleti izađemo. Tu smo obavili popravke i odmorili se te sretno došli do polazišta u Grobničkom polju.

Emocije vladaju i dalje i do danas se nisu stišale. Fejs još uvijek bruji od objava. Željka je nahvalila Bojana i Mirelu iz Promotiv Travel Outdoor koji je organizirao ovaj goranski bal.

  • +2
Tršće i Platak Izvor: tportal.hr / Autor: Dražen Breitenfeld

Autentični sadržaji, lokalna kuhinja, posebno gospođe Mirjane Jurković iz Tršća. Prijatelji iz Slovenije su primijetili da cikloturizam u Hrvatskoj raste kao gljiva poslije kiše. I ne samo on, već i cijela turistička kontinentalna Hrvatska. Da je poznati slovenski dvojac Pia Peršič i Andrej Martinčič ove godine za svoj veći pješački pohod odabrao našu Via Adtriaticu sve govori.

Nakon tog posebnog iskustva, evo ih već na biciklu, ovog puta u Gorskom kotaru. Inače Pia i Andrej pozornost naše javnosti privukli su još proljetos kada su prvi pješke prošli novi planinarski put i to trasom koju je osmislila 'Aktiv Natura'. Od rta Kamenjak u Istri sve do Prevlake. Na pitanje kako je bilo, Pia je kratko rekla jako lijepo i jako teško. Puno su im pomogli brojni građani i planinarska društva s obzirom da su bili prvi koji su se probijali kroz tu pješačku stazu, pa je na pojedinim mjestima problem bila logistika. Također i putovi koji su zapušteni. Koristili su ih stari ljudi još prije stotinjak godina. Kada turisti krenu kao Pia i Andrej, putevi će biti prohodniji, a to će vjerojatno potaknuti mnoge lokalne jedinice da boljom ponudom na ruti privlače nove posjetitelje. Slična ruta po obalnoj Hrvatskoj priprema se i za bicikliste.