blog pedaliranje

Provezite se prekrasnom dolinom Mirne do pet izvora Ćićarije, a ako ih i ne volite, putem ćete sigurno zavoljeti tartufe

  • 24.11.2019 u 08:10

  • Bionic
    Reading

    Bloger tportala vozio se biciklom dolinom Mirne, ali i poznatom bike stazom Parenzanom. Bio je u Buzetu na degustaciji tartufa, a obišao je i malo mjesto Hum i Ćićariju te shvatio da ima velike mogućnosti za nezaboravan odmor i razvoj cikloturizma

    Dolinom Mirne krenuo sam gotovo od samog mora i ušća, starog mosta Antenal blizu Novigrada. Obično imam plan kada se vozim, ali on uvijek ispadne drugačije. Ali da će mi netko reći da ću završiti vožnju spravljajući tartufe? Rekao bih mu odmah da se šali. Niti tartufe volim, niti mi je sasvim jasno što je to. Gljiva koje nema, a nađu ju psi, otprilike. Sve mi se to činilo pomodno i suvišno. Još ih i tražiti, a i nikad ih neću naći... Kao biciklist, bojim se svakog psa kojeg vidim. Ako ništa drugo, strah me da mi ne podleti pod bicikl.

    Iako sam bio puno puta u Istri na biciklu, shvatio sam baš u Buzetu, na kraju svoje bike vožnje, da o Istri nemam pojma. Prošao sam Parenzanu, vinske ture, evo, upoznao i dolinu Mirne. Dotaknuo sam obronke Učke i Ćićarije, no dok nisam zalutao baš njegovom veličanstvu tartufu na imanje obitelji Prodan, nisam znao ništa.

    Veseli psići razdragano lutaju šumarkom i samo tako pronalaze nešto što vrijedi tisuće eura. Pogotovo kada baš odavde budu otpremljeni na daleka tržišta, u Dubai ili Hong Kong. Ili, još bolje, ravno meni u tavu koju su mi s kuhačom gurnule u ruke Višnja i Vanda Prodan, majka i kći tartufa i ovako i u stvarnom životu. Doduše, kao fritaju koju sam tako lako okretao uz tako vrsne majstorice od crnog tartufa. I bijelog, inače puno vrednijeg. Uglavnom, sezona je i jednih i drugih sve u šesnaest.

    Pedalirao sam po Istri Parenzanom i dolinom Mirne, koja se tako dobro vidi s istarskog krasa, po kojem se lijeno provlači trasa stare pruge. Parenzana i Mirna sretnu se u Livadama podno Motovuna. Parenzana nastavlja prema Poreču, a Mirna uzvodno prema Buzetu i Humu, gdje izvire podno Ćićarije. Mirna je duga pedesetak kilometara, a toliko je i ugodne vožnje dolinom ili nešto manje Parenzanom od Buja do Motovuna. Pet izvora Ćićarije jedan je od mogućih bike izleta koji se nastavljaju od Buzeta.

    • +7
    Buzet i Ćićarija Izvor: Dražen Breitenfeld / Autor: Dražen Breitenfeld

    Polazište je od smještaja i OPG-a Ivančić, kao i cilj, jer je ruta kružna. Duga je 25 kilometara, spada u planinske i brdske rute, nije teška, ali je visinska razlika ipak 480 metara.

    Po Ćićariji i do pet izvora, ako treba i više, provest će vas Adrijano Ivančić, biciklist i zaljubljenik u svoj kraj, svoju Ćićariju. Nećete ostati ni gladni nakon pedaliranja uz istarske delicije. Adrijana ćete vrlo lako naći. Idite tamo kamo nitko ne ide. I kada dođete u vrleti Ćićarije i kada mislite da ste zalutali i da dalje nema više ničeg. Više o izletima i rutama Istre i Ćićarije možete pročitati i na www.smještaj-ivancic.com.

    Znajte da ste blizu mjesta Kropinjak, daleko iznad Roča i Huma. Kamena kuća i konoba zadivit će i opustiti svakog turista, pa i onog na biciklu. Ambijent istarske konobe i brižnost obitelji Ivančić opustit će vas u ovoj divljini punoj tišine i učiniti odmor istinskim. Obližnji vrh Žbevnica bit će odličan izbor za MTB bicikliste, a za ljubitelje treking ili neke lakše vožnje staza 'Pet izvora Ćićarije' idealna je ruta, nije preduga ni preteška. Izvora i tajnih lokacija puno je više te mogućnosti za vožnju do idiličnih mjesta poput sela Roč i Hum te Buzeta, grada koji dominira krajem što se po njemu naziva Buzeština.

    A poželite li vidjeti Buzet s najljepšeg mjesta, onda morate navratiti do obitelji Prodan i zavoljeti tartufe. Bar u čokoladi, kao i ja. Stigao sam u pravom trenutku, pomislih. Uz malvaziju, tartufi bili su odlični sa sirom i fritajom. Ali čokolada, nije ju bilo lako ni izmisliti, a kamoli napraviti, i to još s tartufima.

    • +2
    Mazda CX-30 Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Dražen Breitenfeld

    Još jednu novu kraljicu imao sam prilike upoznati i okusiti. Nova Mazda CX-30 pojavila se spontano, a već proživljava svoje najsvjetlije trenutke. Pravi je obiteljski izletnički auto, s nevjerojatnom lakoćom upravljanja i prilagodbe terenu. U Istri se odlično snašla, posebno kada ju je trebalo fotkati. Vrijedi ju upoznati u društvu tartufa, bicikla i skrivenih tajni Buzeštine te Ćićarije.

    Sadržaj, stavovi i mišljenja izneseni u komentarima objavljenima na tportalu pripadaju autoru i ne predstavljaju nužno stavove uredništva tportala.