blog: pedaliranje

[FOTO/VIDEO] Plitvice su posebno lijepe u rujnu: Pogledajte kakva vas jesenska bajka čeka krenete li istraživati ovaj kraj na dva kotača

  • 11.09.2022 u 09:27

  • Bionic
    Reading

    Nacionalni park Plitvička jezera posebno je lijep u rujnu - nije više tako vruće, a prve boje jeseni pojave se baš ondje, u dolini rijeke Korane i oko samih jezera te bespuća Plitvica. Biciklističke staze su na raspolaganju oko područja parka i pružaju neslućene mogućnosti. Jezerima ćete moći mahnuti s nekih od vidikovaca i uživati u skrivenim tajnama Plitvičkih dolina, kao i na planinskom području oko Ličke Plješivice i Korenice. Cijelo područje još je puno turista, od kojih mnogi, osim razgleda Plitvica, žele još bolje upoznati ovaj kraj vozeći se biciklom. Naše polazište za bike izlete bio je Kamp Korana, jedan od najljepših objekata NP-a Plitvica, smješten u šumi i na livadama nad samom rijekom Koranom, do koje vodi put na stari drveni most. Poželite i ostati ondje jer vam drugo ništa ni ne treba, već samo taj tajanstveni pogled

    Iz Kampa Korana najjednostavnije je krenuti prema Drežnik Gradu i Baraćevim spiljama. Bit će to odličan bike izlet za svakoga. Vožnja po asfaltnoj podlozi kroz selo Čatrnja ugodna je i sigurna. Prometa gotovo uopće nema, a vozila koja se kreću već su navikla na brojne cikloturiste. Ruta je duga oko 15 kilometara, idealno i za obitelji, ali i za rekreativce i one željne doživljaja i lijepih prizora. A ondje je zaista tako uz zelene livade koje su bile jarke boje i po najvećoj suši. Popularni naziv za ovo područje je i Plitvičke doline, iako bi netko mogao pomisliti gdje su one među brdovitim i stjenovitim Plitvicama. Čitav kraj od Selišta Drežničkog, prema Rakovici, Grabovcu i Drežnik Gradu, pa sve prema granici s BiH, izgleda kao jedinstven plato, manje-više ravan, ali ne baš doslovno. Ima varljivih dijelova gdje su kratke, ali zahtjevnije dionice, no ruta je motivirajuća jer se ipak ne radi o planinama, ali su zrak i krajolik gorski, pa je zbog dobrog omjera vlage i relativno visoke nadmorske visine bike izlet više nego ugodan i na kraju ne pretežak.

    Emocije prorade, hrpa je dobrih fotki, jer stara kula Drežnika Grada govori sama za sebe i puno o nekim davnim vremenima. Vidjet ćete sigurno prizore kako se cijepaju ili slažu drva, iako vam je to neobično dok s vas curi znoj, ne samo zbog vožnje, već i relativnog lijepog i toplog vremena koje još traje. Sve je i puno šljiva i sigurno će biti puno ličke rakije i pekmeza. Iz Drežnik Grada, ponovno slijedeći smeđe oznake i putokaz za Baraćeve spilje, do kojih slijedi valovita vožnja uz već spomenutu dobru signalizaciju, za kojih pola sata stiže se do udoline u kojoj je mali potok, uz adrenalinski dio i centar za posjetitelje - mali uslužni objekt, potok i strveni mostić kojim možete doći do mjesta za parkiranje bicikala. Cijeli ambijent je dojmljiv s puno prostora za šetnju, igru i odmor. Pristup je slobodan dok se za ulaz u same spilje treba javiti na info točku. Vođeni razgled traje oko 45 minuta.

    • +2
    Korana i Drežnik Grad Izvor: tportal.hr / Autor: Dražen Breitenfeld

    Povratak je najbolji istim putem ili u vlastitoj kreaciji malo prema Rakovici - na taj način doći ćete natrag na polazište kod Kampa Korana, na čijem ulazu čeka nekoliko kampera s biciklima. Odmah me uhvatio stariji par iz Švedske, a zanimalo ih je mogu li se ondje voziti i koliko se kilometara može napraviti. Ambiciozno s obzirom na smiraj dana, no kako su mi rekli, samo da parkiraju u kampu i idu odmah na vožnju. Kažu da će im izlet po okolnim naseljima biti taman. Planiraju Anna i Eric ostati više dana jer će uz biciklizam i u obilazak Nacionalnog parka. U kampu, osim parcela za šatore i kampere, nalaze se trgovina te restoran Poljana, u kojem možete doručkovati, ali i jesti tradicionalnu ličku kuhinju, a svemu će vam pomoći vrlo ljubazno osoblje. Za one koji ne vole kampirati tu su simpatične drvene kućice u kojima se možete ugodno smjestiti. Svaka kućica ima svoje drvo pod čijim krošnjama možete uživati. U kućicama se dobro spava i vrlo su ugodne i jednostavne za avanturistički boravak. Kamp ima obnovljen sanitarni čvor smješten na lokaciji koja je dostupna svima i okružena zelenilom. Ondje ga ima u izobilju, baš kao i mira i netaknute prirode, što svi traže. Tako to izgleda i stvarno je izuzetno te nije bez razloga jedan od najljepših kampova na kontinentu.

    Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Dražen Breitenfeld

    Tu su i jesenske ponude za posjetitelje kampa koje uključuju noćenje te, prema želji, doručak i večeru, kao i ulaznicu za NP Plitvice, uz još niz pogodnosti i popusta, poput ulaznice u Baraćeve spilje, najam čamaca na jezeru, štapove za nordijsko hodanje i sl. Za one željne više toga preporučujem izlet prema Poljanku i Plitvica Selu, uspon je malo dulji i zahtjevniji, cesta malo uža, no u posezoni više nije jako prometna. Svakako treba posjetiti neke od vidikovaca s kojih se pruža fantastičan pogled na Plitvička jezera. Od Kampa Korana do vidikovaca na Koranu i jezera ima oko 10 kilometara. Na kamenim olucima koji strše nad Koranu moći ćete napraviti fenomenalne fotografije ili svakako sjajan selfie. Bicikle možete ostaviti uz cestu, a vidikovci su udaljeni oko 50 metara te se do njih ide pješke. Cestom se dalje može doći sve do Saborskog i Ogulina dok u smjeru Plitvica Sela cesta i završava. Malim krugom oko sela istim putem se ide natrag, a odvažni se mogu spustiti do samog sela Korane, gdje je most po kojem se može prijeći na drugu obalu. Tu je puno mlinova i kuća uz male slapove. Ondje Korana radi svoj čarobni ples koji morate doživjeti.

    • +2
    Kamp Korana Izvor: tportal.hr / Autor: Dražen Breitenfeld

    Na drugoj strani Nacionalnog parka je naoko pitomo područje oko Korenice, gdje se također može bezbrižno voziti i uživati u beskrajnim livadama podno ohole Ličke Plješevice. Kružna ruta od Korenice ima oko petnaest kilometara, a ako još želite zaviriti u svaki zaselak, bit će i dulja. Proći ćete kroz mjesta Šeganovac i Mihaljevac i izaći na glavnu cestu malo prije raskršća kod motela Borje te se tako vratiti na polazište, u Korenicu. O mogućim izletima oko Nacionalnog parka Plitvička jezera koji su pogodni za treking ili mtb vožnju u jednom od idućih nastavaka.

    Sadržaj, stavovi i mišljenja izneseni u komentarima objavljenima na tportalu pripadaju autoru i ne predstavljaju nužno stavove uredništva tportala.