blog pedaliranje

Bloger tportala u Lici pronašao skriveni raj. Rutu od Rudopolja do Odanove kose jednostavno ne smijete propustiti

  • 06.05.2020 u 17:01

  • Bionic
    Reading

    Bloger tportala posjetio je Liku i popeo se biciklom do jednog od najljepših vidikovaca, Odanove kose pokraj Rudopolja. Ovdje na rubu Nacionalnog parka Plitvička jezera, osim što tutnji vlak po ličkoj pruzi, prolazi i najdulji zipline u Europi. Ovo je doista skriven i netaknut raj između Otočca i Korenice na visini od tisuću metara. Provod na biciklu je zajamčen, uz visoke zelene borove i tajanstvene rute na kojima će vas iznenaditi i zaostali snijeg, osvježiti bura ili pak dobrano zagrliti sunce

    Krpe zaostalog snijega lijeno se povlače pred naletom proljeća. Misle da će ih spasiti zadnja ovogodišnja bura koja dere svom žestinom. Zimi je i u Lici došao kraj, a stigao je i prvi ovogodišnji turist, i to na biciklu. Znao sam da će vidici biti prekrasni i da će biti puno vizualnih doživljaja, ali nisam očekivao ovakvu bike poslasticu.

    Vegetacija ovdje još nije krenula, a bura je odradila svoje. Možda je bila zadnja ovako jaka i hladna. Za vožnju biciklom bilo je malo i nelagodno, ali sam baš tako osjetio mnoge skrivene čari ovog kraja. Tako mi je u selu Rudopolje bilo vruće i u zavjetrini je moja avantura bila gotovo ljetna. Došlo mi je da zalegnem na travu, djelomice prekrivenu snijegom. Dvije jakne, još tri sloja odjeće, samo sam skidao dio po dio i na kraju sam bio u kratkim rukavima u Rudopolju. A izlet nije ni počeo.

    Auto sam ostavio u Vrhovinama, a dalje biciklom po državnoj cesti za Korenicu. Ne treba ni reći da prometa uopće nema. Brzo se skreće lijevo, pa uz ciljnu arenu ziplinea dalje prema selu. Vjerojatno svi ovdje čekaju sredinu svibnja, da epidemiološke mjere još popuste i da se otvori Nacionalni park Plitvička jezera, glavni mamac za posjetitelje. No vrlo lijepa i atraktivna okolica i prije toga može se upoznati na biciklu. U obližnjem Babinom Potoku izgrađen je novi auto kamp i glamping Vrata Plitvica te će sigurno među prvima primiti goste. Naime takvi objekti, kao i privatni smještaj po preporukama, bit će gostima najjednostavniji za boravak, ali i pružateljima usluga. Auto turisti i biciklisti očito će biti prve laste koje će nakon koronavirusa otvoriti turističku sezonu.

    U selu Rudopolje poželjet ćete zaviriti u svaki kutak. No ako krenete obilaziti zaselke, mogli biste se izgubiti jer je, kako mi se činilo, dolina ogromna. Tek kada sam se popeo na Odanovu kosu, vidio sam odakle sam krenuo i kamo bih još mogao voziti.

    • +6
    Rudopolje Izvor: Dražen Breitenfeld / Autor: Dražen Breitenfeld

    Inače, ovaj mi je izlet preporučila Tihana Ivanišević, Zagrepčanka iz Like koja se i sama bavi uslugom smještaja u obiteljskoj kući u Rudopolju. Kaže da čeka da mjere kretanja malo popuste pa da skokne na vikend do svog apartmana Likota Rudopolje. Njen susjed Milan, koji ovdje živi, dočekao me pred kućom bojeći nove košnice za pčele, koje su još na moru, ali će se vratiti za koji dan. Nisu pobjegle pred virusom, već pred ličkom hladnoćom i obiljem šuma koje su previše bile u cvatu. Nisam ih vidio, ali sam probao njihov med i od tada svakog jutra jedem najbolji šumski med koji nastaje na 900 metara nadmorske visine. Mogu si zamisliti koliko će posla imati kada im procvatu voćke i šumsko bilje.

    Do Odanove kose, najviše točke ovdje, ide se dalje asfaltom do prijevoja na kojem se odvajaju četiri ceste. Jedna ide prema željezničkoj stanici Rudopolje, druga na startnu poziciju ziplinea, dok dvije idu lijevo u šumu. Ona koja ide strogo lijevo označena je i vodi prema Odanovoj kosi. Slijedi makadam kroz šumu u kojoj je do prije koji dan bilo i dosta snijega. Povremeno izlazite na proplanke. Vidi se i stara kuća iliti vaktarna, a koja je nekada služila željezničarima. No kako se penjete, sve je više zadivljujućih prizora iz doline.

    • +5
    Odanova kosa Izvor: Dražen Breitenfeld / Autor: Dražen Breitenfeld

    Od Vrhovina do sela Rudopolje ima oko sedam kilometara. Toliko još ima malo težeg uspona. Do same Odanove kose, na kojoj je i vidikovac, možete i biciklom. Ili ga ostaviti niže pa malo prošetati. Cesta do vrha je kružna, pa se možete vratiti drugim putem. Orijentacija je dobra i ne možete se izgubiti ili pogriješiti, a olakšava je i pruga Zagreb-Split, po kojoj stalno prolaze teretni vlakovi koji izgledaju poput zmija.

    S vrha ćete vidjeti bosanske planine, Ličku Plješevicu, dok su kao na dlanu Rudopolje i brojna sela oko Otočca i Vrhovina. Nabrojio sam najmanje tri lokacije na kojima bih putem trebao zastati, a s kojih pucaju pogledi. Ako imate vremena, kao što sam ga ja imao, svakako sjedite i uživajte u tišini. Lijepa priroda, šume i polja svakako su mjesta koja sada treba posjećivati. Moram napomenuti da je ovo cjelodnevni izlet. Dani su već duži i ovdje se mogu dobro iskoristiti. Ukupno sam prošao oko trideset kilometara, a svakako preporučujem mtb bicikl. Treba računati i na oko 500 metara ukupne visinske razlike, no usponi nisu stalni, a nisu ni teški.

    Sadržaj, stavovi i mišljenja izneseni u komentarima objavljenima na tportalu pripadaju autoru i ne predstavljaju nužno stavove uredništva tportala.