BLOG: PEDALIRANJE

Biciklisti su dobrodošli na odmor u Međimurje

26.02.2017 u 12:29

  • +2

Cyclist Welcome

Izvor: tportal.hr / Autor: tportal

Bionic
Reading

S ciljem pozicioniranja Međimurske županije kao cikloturističke destinacije visoke kvalitete i usluge, slijedeći primjere dobre prakse već razvijenih i održivih europskih cikloturističkih destinacija poput Njemačke, Austrije, Nizozemske ili Danske, i kod nas se primjenjuju standardi cikloturističke kvalitete. 'Cyclists Welcome Quality' odnosi se na tri skupine ponuditelja turističkih usluga. Na one koji nude smještaj i hranu, zatim na ugostitelje koji pružaju usluge pića i hrane te kao treću skupinu turističke informativne centre. Dvadesetak smještajnih objekata, hotela, pansiona ili apartmana između Mure i Drave već je u sustavu 'Biciklist dobrodošao'. Sada je na redu uključivanje OPG-ova, restorana i turističkih info centara. U cijeli projekt standarda kvalitete 'Cyclists Welcome' priključuje se područje grada Varaždina, čime se umrežava jedinstvena cjelina cikloturističke rute Mura - Drava

Nedavno je jedan pasionirani biciklist napisao da je hotel Terme u Svetom Martinu na Muri jedini na svijetu gdje gosta prvo pitaju: 'Imate li bicikl?' Tako sam i ja vraćajući se biciklom s netom održane radionice 'Cyclist Welcome' međimurske turističke zajednice, ušao u hotel doslovce na biciklu. Da iz prve ruke isprobam kako sustav funkcionira u praksi i je li baš to tako da je biciklist kao svaki drugi gost ili čak više od toga, posebni gost. Recepcioner se nije dao smesti. Objasnio je uobičajene formalnosti, gdje je bazen i kada je večera, a onda je samo izvadio traku 'privatni bicikl' i u času je omotao oko volana. 

Onako sasvim nonšalantno usput sam upitao hoće li bike ostati u sobi za prtljagu ili ću ga odvesti u spremište za bicikle. Odlučio sam se ipak zbog blizine recepcije za prvu varijantu. Da mi je stalno pri ruci i mogu češće baciti oko na njega. Inače, u Termama nisu samo iznenadili nas bicikliste i naše ljubimce na dva kotača, već i one na četiri noge. Ili barem njihove vlasnike. Hotel je također 'pet friendly'. 

Iako u to baš ne vjerujem, najavili su da ću kada dođem idući put na pedaliranje u Međimurje, u predvorju hotela uz već poznate taktove klavira, moći čuti i papigu koja će biti novi domaćin, vjerojatno najavljujući dobrodošlicu svim gostima. Pa i onima koje smo poveli sa sobom, a inače su do sada morali ostati kod kuće jer ih nigdje neće, pogotovo u hotelu.

Šalu na stranu. Standardiziranje cikloturističke infrastrukture vrlo je važan korak u razvoju najveće rastućeg trenda u svijetu, a to je rekreativni biciklizam, naglašeno je na radionici za pružatelje ugostiteljskih usluga i vlasnike budućih nositelja 'Cyclist Welcome' standarda na kojoj su sudjelovali direktori TZ grada Varaždina Jelena Toth i Rudi Grula iz TZ Međimurja te predavači Neno Ciglar, Dijana Gluhak i Dražen Breitenfeld. Na skupu se čulo mnogo korisnih informacija, ali i iskustava o potrebama biciklista na ruti, njihovoj prehrani i interesu za lokalne vrijednosti.

  • +2
Cyclist Welcome Izvor: tportal.hr / Autor: tportal

Oni koji će direktno biti u kontaktu s tim novim turistima na dva kotača, upravo su prvo ljudi koji rade u takvim objektima i zato se traži educiranje djelatnika, ali određena kvaliteta bike usluge. Tako ovisno o razini ugostiteljskog objekta, biciklistima će biti na raspolaganju ili već jesu razne stvari koje su im prijeko potrebne. 

Neovisno o tome hoće li biti njihovi gosti ili ne, biciklistu turistu omogućeno je da ima pristup vodi za piće, korištenju tuša, prostoriji za sušenje odjeće ili popravaka bicikla i sl. Tu su i mnoge druge korisne ponude poput korištenja wi-fi-ja i pomoći oko eventualnog transporta bicikla. U svakom slučaju, cikloturisti u Međimurju, ali i Varaždinu, imat će vrlo kvalitetnu ponudu. 

Takvi gosti na dva kotača ako ostaju dulje na destinaciji, osim čuvanog spremišta za bicikle, mogu računati i na niz drugih pogodnosti pri posjetama atrakcijama ili rutama regije. Želja je da se biciklisti u tim objektima gdje borave mogu opskrbiti svim namirnicama koje im trebaju za put. Od voća, sportskog napitka do energetske čokoladice ili sl. Sve snage javnih službi rade u ineteresu biciklista. Da je tako i u praksi, vidi se na cestama kroz Međimurje gdje se ubrzano grade proširenja za bicikliste. Varaždin i Čakovec već su povezani bike stazom. Sada se povezuju ostala manja mjesta u kojima se procjenjuje da je promet relativno velik. 

Branimir Blajić, direktor Termi, kaže nam da se maksimalno okreću gostima koji voze bicikl i onima s kućnim ljubimcima. Više nitko ne želi ostaviti kod kuće psa ili mačku. S obzirom na tamošnji hotelski trend i stil integriranja s lokalnim proizvođačima i eko projektima, cilj je takve ekološki osviještene goste upoznati s ovim krajem. Pa i one koji do sada nisu vozili aktivno bicikl. 'Želimo omogućiti svima da voze bicikl, a ne samo onima koji su aktivni i već se bave tim oblikom rekreacije ili zabave', poručio je Blajić. Zbog brežuljkastog kraja planiraju nabaviti električne bicikle na kojima će svi moći obilaziti vrlo popularne OPG-e i vinske kuće te kod njih kupovati proizvode koje su, na primjer, jeli ili pili u hotelu, a željeli bi ih kupiti, ponijeti kući ili ih konzumirati i na bike izletu. To je neki oblik, mogli bismo ga tako nazvati, OPG biciklizma. U hotelu su tako vrlo popularne upravo međimurske večeri petkom, gdje se svaki put predstavlja neki od vinara ili voćara ili prezentira neka od tradicija.

  • +5
Sveti Martin Izvor: tportal.hr / Autor: tportal

U jednoj od biciklističkih vožnji po okolici bio sam u pratnji predsjednika ovdašnjeg Općinskog vijeća Dražena Crnčeca, koji mi priča kako namjeravaju još unaprijediti ponude za cikloturiste i namjernike. Tako će se revitalizirati stari dio rukavaca rijeke Mure, gdje je već postavljena osmatračnica za promatranje ptica. Velika turistička atrakcija je i stari netom obnovljeni mlin na Muri, gdje se uređuje i multimedijalni projekt 'Jedan dan u životu mlinara'. Gradit će se i skelarska kuća uzvodno i poučna staza koja će zaokružiti turističku ponudu Svetog Martina na Muri. Kroz bike klub Mura Avantura i daljnju izgradnju biciklističkih staza, ovaj mali najsjeverniji hrvatski gradić bit će i dalje perjanica biciklizma.

Sreli smo prve ovogodišnje strane bicikliste iz Koruške, uvijek tražimo nešto, kažu, ovdje je čak i svega previše, puno jedemo i pijemo, u šali mi dobacuju. Dnevno prelaze oko sedamdeset kilometara, današnji cilj im je ušće Mure u Dravu, a potom idu za Varaždin. Ono što trenutno nedostaje u Međimurju je bolja sveukupna ponuda na rutama. Odmorišta, atrakcije, servisne stanice i uslužni objekti moraju biti i ciljano postavljeni. Tamo gdje ih uobičajeno ne bi bilo, ali su potrebni, jer su biciklisti stigli u udaljeniji kraj gdje nema uobičajene ponude ili naselja.

I cikloturistička infrastruktura mora biti održavana. U proljeće bi trebala biti obnovljena, signalizacija prekontrolirana i sl. To i je cilj u spomenutom projektu koji ima izvorno stalni monitoring i održivu uslugu. Samo tako zgrabit ćemo dio cikloturističkog kolača koji će biti vrlo velik i potrajati barem sljedećih sedam do deset godina. Što bi za mnoge mogao biti i izazov za poduzetnički uspjeh.