BLOG: PEDALIRANJE

Biciklističko proljeće na međimurskom moru

19.02.2017 u 16:09

  • +8

Prelog - Jezero Dubrava

Izvor: tportal.hr / Autor: Dražen Breitenfeld

Bionic
Reading

Dobra infarstruktura je pola uspjeha dobre bike vožnje. Međimurje je napravilo posao i pol kada je ušlo u projekt Mura Drava Bike koji je napravljen sa Slovenijom i Austrijom. Oznaku R2, znaju već mnogi biciklisti i izvan naših granica. Ovoga puta naš bloger prošao je taj zadnji rute dio koji seže do Ušća Mure u Dravu, dok bike ruta počinje praktički na izvoru obiju rijeka. Kao i svaka druga riječna ruta vrlo je popularna, a posebnu draž joj daje što prolazi kroz više država i regija. U Legradu, malom mjestašću na rubu triju naših županija, okruženog Murom i Dravom i susjednom Mađarskom djeluje kao i ušće, spoj svega lijepog. Osim uređenog riječnog dodira, osmatračnica, pa i plaže koja je na zubatom suncu djelovala osamljeno, tu su i čamci za kanuiranje, pa i privremeni granični prijelaz prema Mađarskoj

Ova bike vožnja počela je u Koprivnici gradu bicikala i renesanse. Svakako dobar odabir za start  još jedne zimske vožnje, ali u društvu prvih vjesnika proljeća. Nakon hladnog i maglovitog jutra, ipak sam se dovukao do općine Legrad. Puno lijepih putokaza koji mame za obilazak ušća Mure u Dravu. Skretanje s magistralne ceste koja vodi prema Donjoj Dubravi i Prelogu u Međimurju. No, daleko je još sve to iako u biti blizu. No u zinskim vožnjama pogotovo ako počnu kasnije kao moja oko podne, onda treba imati dobar plan ako želite završiti pedaliranje po danu.  Tople zrake sunca, atrakcije na ruti, pogledi i prve visibabe i koja dobra fotka znaju zavarati i zadržati bicklista više od potrebnog.

Jedan kilometar do prilaza Legradu, i još toliko po makadamu do zaista impozatne scene i brojnih meandara i rukavaca dviju moćnih rijeka. Pozdravile su me i dvije velike srne i po neki zalutali turist kao i ja. Preko Drave tajnovita Mađarska, podignuta simbolička granična rampa iako ovuda granica dolsovno vrluda i nije baš Drava uvijek formalna granica, barem prema karti. Zaista lijepo vrijeme me povuklo da prošećem i kada sam uz još zaleđene dijelove Mure naišao na visibabe, zadovoljstvu i nekom dobrom osjećaju i veselju nije bilo kraja. To mi je nekako bio znak onako zabundanom pod kapom i dodatnom tarkom oko čela, opasan s četiri sloja odjeće, rekoh si pa da, došlo nam je biciklističko proljeće. Zima ima svoje čari, ali jedva čekamo da možemo krenuti u nove toplije bike podvige.

Imam već dvadesetak kilometara iza sebe, moram još prijeći most preko Drave kako bi došao na lijevu obalu i njome uzvodno mogao krenuti Dravom prema Prelogu. Koliko je samo ribiča na mostu i ispod njega i njima je valjda počela sezona. Slijedi mi poseban doživljaj, može li ga biti nakon spoja Drave i Mure. Može. Kako bi se izgradila hidrocentrala na Dravi napravljeno je najveće umjetno jezero U Hrvatskoj. Jezero Dubrava dugo je preko petnaest kilometara, a bogme i široko tri do četiri. Stari tok Drave je negdje na dnu jezera. Jedva sam dočekao trenutak da se popnem na nasip. Odmah sam shvatio da sam stigao zapravo na međimursko more, još i zaleđeno. U Donjoj Dubravi izgrađen je i novi viseći most kako bi se otvorili koridori prema starom toku i rukavcima Drave, te brojnim otocima koja je ta rijeka stvorila. Uz vožnju po kruni nasipa kuda i ide ruta R2, postoji mogućnost vožnje i po makadamu uz nasip, te lokalnoj prometnici. Više mostova otvara kontak s prometnicom. Uz jezero je i mali kanal. No, to nije jedino jezero do Varaždina su još dva. Tako da dolazak ovdje može biti i na primjer i samo vožnja uz jezera. Kružne rute, koje se mogu kombinirati s prelscima preko jedne od brana kao i postojećim mostovima. Sigurno bi istraživanja bila zanimljiva jer ovdje ima skrivenih dravskih i jezerskih ruta i vizura koje bi trebalo tek istražiti.

U Prelogu se nivo jezera skoro izjednačio s ravnicom. Mala lučica, otočić, puno ptica i labudova, te rekreativaca i biciklista daju naslutiti da ovdje ima turističkog potencijala. Jezero ja ovdje dobar mamac. Ljeti i po vručini stalno puše vjetar koji godi, sada pak po zimi čarobno je u svaki dio dana. Pa kad je i magla jezero djeluje još tajnovitije. Ovdje nije bez razloga Panorama hotel, a naziv govori sam za sebe. Kako je ljeti možemo si samo misliti. Večeri uz riblje specijalitete s piknikom na nekoj od dravskih atrakcija. Ovdje se još mogu sresti ispirači zlata, vidjeti poplavne šume, zapravo najveća vrijednost je taj očuvani krajobraz stare Drave. S velike tearase na hotelu mogu se promatrati čudi prirode kojih je odvdje u izobilju. Život na jezeru, moglo bi se tako reći. Panoramski pogledi koji sežu do obzorja doslovno kao na moru. Panorama hotel vrlo je ugodan i urbani hotel. S mnogim sportskim sadržajima koji služe žiteljima, ali i gostima koji ovdje dolaze, bilo poslovno ili turistički.

  • +3
Ušće Mure u Dravu Izvor: tportal.hr / Autor: Dražen Breitenfeld

Nakon mojih skoro pedesetak kilometara na biciklu, znao sam da je hotel Panorama 'Cyclist Welcome'. Novi projekt Međimurske županije koji za sada napravljen za smještajne objekte kao sustav vrijednosti i standarda. On ukljčuje niz pogodnosti za bicikliste. Bez obzira hoće li cikloturist odsjesti u hotelu ili konzumirati neku uslugu, može računati na sve što bi mu moglo zatrebati pri vožnji ili nakon nje. To podrazumjeva da možete popiti vode ili ju natočiti za dalje. Internet tj. priključenje na wi – fi uslugu i niz drugih pogodnosti poput pranja bicikla, tuširanja ili sl. Takvih objektata, za sada je u Međimurju pet koji pružaju smještaj i koji uz restoransku ponudu imaju i posebnu gastronomsku ponudu prilagođenu biciklistima. Tako se u hotelu Panorama mogu dobiti bike karte, stručni savjet, koristiti nužni alat, a tu je i posebno spremište za bicikle i sl. Možete unajmiti bike te prema potrebi naručiti transfer bicikala. Dio usluga poput rentanja bicikla ili pijevoza bicikla do određene lokacije se naplaćuje ali na to se može računati. Ako se isplanira takav bike izlet ili se tijekom vožnje odlučite tako organizirati rutu ili dan.

Meni se svidjela kombinacija mondenog i sportskog duha u hotelu kao i gastro ponuda i trud koji se individualno pruža svakom gostu. To je doduše karakteristično za hotele na kontinentu, ali je lijepo ipak uživati u primjerenoj usluzi i delicijama kojima se kod nas sve više posvećuje pažnja. Evo kao može izgledati jedan vaš večernji gastro meni. Međimurska juha, od dimljenog bunceka i peretepena s domaćim kiselim vrhnjem. Piletina sa sirom i paradajzom zapečena u krušnoj peći. Trganci s kosanom mašću i vrhnjem i pohani šampinjoni. Salata od crvenog radiča zadravije crveno povrće rukole i avokada preliveno domaćim bučinim uljem. Da nabrajam dalje ili ... još desert, palačinke od hejdinog brašna s cimetom. Hm, može li bolje. Da, uvijek. Mi putoholičari to znamo, ali također nam je zadovoljstvo biti dio nekih dobrih bike ili gastro priča.

Vina su danas kao dio prehrane. Nakon vožnje takvo što godi okusu i mirisu, ali našem tijelu. Crečnjakov sivi pinot i nagrađivani sauvignon i za kraj muškat žuti vinske kuće Kunčić s okusom bazge. Bila su tri kušana vinska slijeda. Inače ovdje su tipična jela u ponudi smuđ na žaru ili pohani som. Biftek u više varijanti, na primjer u umaku od papra. Vrlo su ovdje popularne pizze imaju ih četrdeseatk vrsta. Naravno i onu Međimursku pizzu koju možete kušati uz Međimursko pivo. Dobar gastro pizza bike prijedlog. Panorama hotel uz jezero Dubrava uskoro će imati novo ruho. Proširen imati će 50 soba. Uz već postojeću veliku dvoranu, dva rukometna igrališta, stijenu za penjanje i nogometni teren s umjetnom travom hotelu već sada daje respektabilan sportskištih. Tu su još dva natkrivena tenis terena izd. wellness, teretana, restoran s terasom za sto osoba ugodan caffe bar i ljetna terasa za 200 ljudi uz palme s pogledom na međimursko more.

Kao izgleda jedan dan ili bar jutro na odmoru u Prelogu i Međimurju. Ustajem u rano jutro i krećem na jezersku vožnju i dok se isprepleću, magla, sunce i niski oblaci razmišljam što se sve skriva ispod međimurskog neba. Doći ovdje i uživati samo u izlasku ili zalasku sunca već je doživljaj. Na svakom mjestu osjeća se taj spoj tradicije i nečeg suvremenog. Najviše kod gastronomije i vina. No, trend koji se ovdje njeguje jest da je sve više proizvoda na međimurskom stolu autohtono uz taj pozitivan utjecaj novih kulinarskih stručnjaka. Kažu mi ovdje, pa o hrani se priča više nego ikada! I o vinima kojima se nadopunjuje međimurska kuhinja. Svima koji su u turizmu i oko njega potpuno su predani stvaranju tog vlastitog identiteta. Novi slogan Međimurske županije i ja ću iskoristiti 'Najte nikaj zameriti'. Naravno uz Međimursku gibanjicu.