BLOG: PEDALIRANJE

Proljetna bicikliranja po Gorici, Kupi i Sunji

06.05.2016 u 16:47

Bionic
Reading

Puno je biciklijada i događaja na otvorenom, a varljivo proljetno vrijeme kao da iskušava odlučnost za pedaliranje po hladnijem i neugodnijem vremenu. Kiše je bilo i previše, tako da je u punom smislu bilo prilike za testiranje opreme i ispitivanja vlastitih bike mogućnosti. Neki su prvi put sami doživjeli izreku - postoji samo loša oprema, a ne loše vrijeme

U dva dana sam bio na tri biciklijade, što mi je svojevrsni rekord. Ili dovoljno govori kako smo ušli u sezonu pedaliranja. Prvom bike događanju na kojem sam bio je bilo zagrijavanje za srpanjski Rapha Women's 100. Za početak, da se sudionici, ali i sudionice, jer svi su dobrodošli, ne preplaše vozilo od Zagreba do Velike Gorice i natrag. Inače zagrijavanja pred utrke ili vožnje postali su vrlo popularni. Na taj način se vozači upoznaju međusobno i privikavaju na vožnju u grupi. A tu je još i ona klasična prednost, obično jedni povuku druge, tako da se uvijek stvori optimalna i dinamična vožnja. Što je i cilj zagrijavanja za dulje vožnje koje slijede. Ralpha Women's se održava 17. srpnja i to na relaciji od Zagreba (Bundek) do Siska s ciljem u Buševcu.

Startali smo kod NSB-a, naravno po suncu, ali smo već u Sigetu zapali pod oblake. U pravom trenutku jer slijedi slalomska vožnja između nebodera, ulica i čudnih raskršća gdje ni sam ne znaš jer bi vozio po kolniku, pločniku, bike stazi koja to uglavnom nije ili presjekao po travnjaku. No predobro smo raspoloženi da bi nam zagrebačka bike infrastruktura pokvarila raspoloženja. Provlačimo se kroz koliko toliko uvriježenu rutu kroz Dugave i Ranžirni kolodvor. Tako da smo zapravo za čas bili u Velikoj Mlaki i na kakvoj takvoj stazi koja je odvojena od kolnika. Tu se gradi i nastavak te bike staze prema Buzinu kako bi se upravo zaobišlo teretni kolodvor i raštrkana južna naselja. No kako će to biti izvedeno s prelaskom preko pruge i zagrebačke obilaznice, tek ćemo vidjeti.

Velika Gorica lijepo je riješila promet biciklista. Tako da je ulazak i vožnja po okolnim ulicama prošla besprijekorno. Razveselio nas je jutarnji zvuk harmonike s jedne od kuća i dobra kava u centru Gorice.
Organizatorica Rapha Women's Ksenija Kulić i Udruga Moj Buševac spremaju veliku feštu za sve sudionice. Kako i ne, pa mnogim biciklisticama biti će to prvih sto kilometara na biciklu. Sudeći po ovom zagrijavanju, imat će i veliku podršku suprotnog spola. Rapha je međunarodni biciklistički događaj gdje tisuće žena diljem svijeta na isti dan voze sto kilometara, naravno muškarci mogu biti u pratnji. Ne radi se o natjecanju da se vidi tko je najbrži, nego o sudjelovanju u ovoj globalnoj biciklističkoj avanturi. Za one koji nisu sigurni ili žele provjeriti svoju formu i mogućnosti ove vožnje su idealni trening. Zagrijavajuće vožnje su svaki drugi vikend i to od malih prema većim kilometražama. Možda će ova avantura baš za vas biti prekretnica ili neki novi pravac.

A meni je nakon zagrijavanja po zagrebačkoj okolici dobro došla popodnevna biciklijada zanimljivog naziva Bicikliranje za Kupu. Vozilo se od Siska do Letovanića i natrag. Sada je već potpuno oblačno. Čak i malo prohladno, ali suho, a u biti je bilo idealno za bicikliranje. Ruta je pomno odabrana, pa smo barem mi koji ne poznajemo ovaj kraj baš uživali. A vjerujem i drugi. Vizure Kupe zaista su nas očarale i osjetili smo taj dodir s rijekom naravno s bicikla. Uspon je bilo taman toliko da se dobro ugrijemo. Nismo išli po prometnim cestama, tek kratko. Naravno najljepše je bilo uz samu Kupu prije dolaska u Letovanić, gdje smo se odmorili. A bilo je vremena za fotografiranje i bike priče.

Cijelim putem na nas su pratile sisačke Rode točnije članovi istoimenog bike kluba. Saša, Dalibor i Miroslav bili su vrlo dobri vodiči i čuvari. S nama se vozila i direktorica Turističke zajednica Siska Milijana Borojević, te i drugi biciklisti iz grada i okolice i Zagreba naravno. Svi zajedno smo puni dojmova pedalirali kroz šuma i polja i obale Kupe. Do Letovanića, čiji taktovi pjesme su nam stalno navirali na usne, prošli smo kroz životopisni Vurot, Brest Pokupski i Malu Goricu. Neizostavni susret sa stadom krava je dobro prošao, a prizor s usidrenim čamcima nad koje smo se nadvili biciklima je sve oduševio. Iako se radili o vožnji od pedesetak kilometara, popodnevni tajming činio se pogođenim. Malo nas je hvatao mrak pri povratku, no to je dio ikonografije ćudljiva vremena ovog proljeća. Ovom vožnjom bili su zadovoljni i oni koji su htjeli malo više kilometara u kraće vrijeme, a oni koji su htjeli probati mogu li odvoziti malo naporniju rutu za običnog rekreativca su bili zadovoljni da su je uspjeli odvoziti.

Drugi dan bio je rezerviran za Sunju i tamošnju biciklijadu. A nju nam je odlično opisao na svojem fejs-profilu Josip Hren alfa i omega ove kišne biciklijade - Zadnjih dana sam cijelo vrijeme promatrao prognozu na internetu koja kako se nedjelja bližila tako bivala sve lošija i lošija, što me laganini bacalo u sve veću negativu, tako da sam danas u jutro bio skoro 95 posto uvjeren da se biciklijada neće održati, ali onih pet posto nadanja da će biti sve u redu ipak su prevagnuli na svoju stranu i počeli rasti kada sam vidio marljivu ekipu Udruge hrvatskih dobrovoljaca domovinskog rata općine Sunja koji su bez obzira na loše vrijeme odlučili skuhati grah za sve. Zatim je došao i mladi bend Ne mijenjaj ritam koji ne samo da su odlično svirali, već su svojom svirkom oduševili sve okupljene i dok je kiša padala sve jače. Prilazilo je vrijeme za adrenalinsku rutu i bio sam totalno uvjeren da se neće voziti, no nisam ni znao koliko su ti biciklisti hrabri i koliku jaku volju i želju imaju za vožnju. Uzbuđeno se raspisao Josip i nastavio.

Tridesetak biciklista iz poznatih grupa Labudovi, Smuceki, pa biciklisti iz Okučana, Garešnice i drugi odvažilo se ići na vožnju od centa Sunje do Sjeverovca i nazad po najjačoj kiši, a pratnja su im bili moćni motoristi Iron heart Sunja koji su im cijelu rutu pravili društvo i osiguravali ih. To je na kraju i mene ohrabrilo i odluka je pala, posudi bicikl i povedi skromnu hrpicu rekreativaca ulicama Sunje, pokisli smo ali smo pokazali veliku želju da jedna tradicija ne propadne. Kada smo se svi vratili plan je bio da nakon graha biciklijada završi zbog loših vremenskih uvjeta, ali dvije ekipe su striktno željele odigrati biciklističke igre, pa su suci Drago i Vlado odradili su kvalitetno svoj posao i svi su bili zadovoljni.

Hvala cijeloj ekipi Turističke udruge, pogotovo predsjednici Višnji. Hvala Streličarskom klubu jer su ona dva šatora puno svima nama značila, Policajcima policijske uprave Sunja jer su imali strpljena biti skupa sa nama i osiguravati nas. Tu nam je bila i gošća Klementina Karanović, načelnica Općine Majur. Kvalitetna ekipa jako puno znači, to smo svi danas dokazali i jednostavno sam i ja ponosan što sam danas bio dio biciklijade u Sunji – zaključio je Josip.

Evo i ja potpisujem rečeno i nemam što dodati. Osim dobrih domaćih kobasica iz Sjeverovca koje još osjećam u ustima i tjedan dana nakon vožnje. Naravno uz čašicu rakije pri okrepi toliko da onako mokri se ugrijemo dok nismo vozili. Prije graha u Sunji odvozili smo još počasni krug oko rotora i tako zaokružili ne prelaganih tridesetak kilometara. Naravno i zaključili ih vrućim grahom.

Biciklijada će biti još, a mi vas pozivamo baš na novo pedaliranje ovdje iz Sunje već u subotu, 4. lipnja na Lonja Bike Tour. Vozi se kroz cijelo Lonjsko Polje, skelom i brodom po Savi, a prolazi se i kroz naselja Čigoč, Mužilovčica, Krapje i Jasenovac. Organiziran je i posebnim vlak koji će samo za tu priliku i dovesti bicikliste do iz Siska i Zagreba do Sunje i vratiti ih natrag.