BLOG: PEDALIRANJE

Žumberak Bike Adventure po alpskoj Hrvatskoj

Bionic
Reading

Znate li da imamo nadomak Zagreba komadić Alpi? Žumberačka gora naziva se i alpskom Hrvatskom i pravi ljubitelj prirode, opskrbljen dobrim biciklom, može se upustiti u potragu za tragovima alpskog u tom fascinantnom gorju: ovih dana je, za razliku od zagrebačke magle, tamo bilo vedro i ugodno hladno, a vidici koji su se otvarali pred pogledom istraživača vabili su na fotografiranje

Biciklističko zimska avantura po Žumberku, još neotkrivenom, čarobnom i pomalo tajnovitom dijelu Zagrebačke županije. Moglo bi se reći da je tako blizu Zagreba, a zapravo tako daleko. Žumberačka gora, što je manje poznato, naziva se još i alpskom Hrvatskom. Tako kada se već nisam vozio biciklom po 'pravim' Alpama, za početak su se i hrvatske Alpe činile kao odabir za osvajanje kanjona, slapova, vrhova i bajkovitih krajolika. Temperaturna inverzija pri posjetu dobro je došla jer smo u skrivenim čarima Žumberka uživali pod vedrim nebom, dok je ostatak Hrvatske bio u oblacima. Koji stupanj više nego u Zagrebu dobro je došao. Ovoga puta odlučio sam istražiti udaljenija područja u srcu Žumberka do kojih je malo teže doprijeti. Pa sam prema Žumberku krenuo autom iz Zagreba, došao do zanimljivih lokacija i biciklirao. Je, činjenica je da sam iz hladnog i polusniježnog Zagreba išao prema gorju gdje snijega da gotovo i nije bilo.

Ipak sam se spremao kao da idem u nepoznati i planinski kraj i ne znam što me čeka. Na kraju je i tako ispalo. Pretjerao sam u opremi, rukavice ove – one , jakna deblja i tanja. Pametni sat, navigacija jedna, za svaki slučaj i druga, dvoje naočale, rasvjeta. Previše prtljam, punjači, kamera... Tako sam kao i obično uživao u prirodi, a trud da se odvažim usred zime na izlet, nagrađen je prekrasnim danom u pitomoj prirodi. Biciklirao sam, planinario, šetao, vozio auto i nigdje mi nije bilo zima, doduše - ni vruće. I ničeg nije nedostajalo, a višak opreme ostavio sam u autu. To je dobra kombinacija kada na destinaciji vozite bicikl s manjim ruksakom i minimalnom opremom, tj. onom koja je na ruti potrebna. Što se ovoga puta pokazalo spasonosnim rješenjem. Uopće nije bilo teško iako se trebalo uspeti na mnoge brežuljke i proplanke. Ali je bilo i prave uživancije spuštanje u dolinu u kojoj bi nas uvijek iznenadio žubor veselog potočića. Kad je već sve pusto, kao i u mnogim planinskim krajevima jer domicilnih stanovnika nema, što se pojavljuje kao problem pri razvoju turizma, pa tako i cikloturizma jer je ponuda na ruti minimalna. Sretan si ako je otvorena koja trgovina ili ugostiteljski objekt. No svaka druga ponuda je minimalna, a potencijal je veliki. Jer turisti na biciklu vole kupiti neki lokalni proizvod poput domaćeg sira ili meda, traže suvenirnice, mjesta za okrjepu i odmor. Naravno, žele se i dulje zadržati tamo gdje im je lijepo, gdje ima adrenalinskih i tematskih ruta. Zanimljivih pejzaža i netaknute i autohtone prirode, a baš Žumberak to jest. Vozimo po vilinskoj stazi i stazi slapova. I zamišljamo sami kako bi u Žumberku moglo biti u budućnosti više i stanovnika i turista. Jedni će dovući druge. Jer ovdje je predivno bilo kada, pa i zimi. Nižu se kulturni i mozaični krajobrazi, vilinske priče i kaskade slapova, izmjenjuju zelene površine i one prekrivene šumom.

Sošice podno najvišeg žumberačkog vrha Svete Gere (1178 m) bile su polazna točka pedaliranja po najzapadnijem dijelu Zagrebačke županije. Stigao sam preko Krašića. Zahvaljujući svome položaju Sošice su od davnih vremena bile ne samo jedno od najvećih žumberačkih naselja, već i najizrazitije žumberačko središte, a danas su potencijalna turistička meka. Od čega bi mogli imati preostali stanovnici i neki novi veliku korist. Ovdje je baš izrazita raznolikost, bogatstvo i vrijednost kulturne baštine Zagrebačke županije kroz najvrjednije sakralne i druge povijesne građevine. Tu je nekoliko crkava, kapela i etnografska zbirki. Otkrijte Žumberak i prirodne ljepote na biciklu. Ima li boljeg poziva? Tradicijsku arhitekturu ruralnog područja najbolje ćete upoznati na mlinovima i vodenicama. Nekad ih je bilo dvjestotinjak, a danas tek nekoliko. Pa krenimo tim putem!

Skidamo bicikle s krovnih nosača i preko malog proplanka dižemo se iznad naselja i magle. Konačno malo svjetlosti. Slijedi četiri kilometara lagane vožnje prema naselju Sopote u kojem teško da ćete sresti nekog od stanovnika, ali zato ćete se sigurno zaustaviti da fotografirate i razgledate obnovljene nekadašnje stare kuće. Iako je, naravno, šteta što nema ljudi, ali opet lijepo da su vlasnici i nasljednici, iako je jasno da tu ne žive, barem većina, sačuvali i obnovili svoje naselje. Možda će netko od njih vidjeti ili prepoznati potencijal ovog kraja, posebno u avanturističkom turizmu te 'otvoriti' svoja vrata namjernicima koji ovuda prolaze sve više. I mi smo u toj misiji. Već iz daljine čujemo jaki huk potoka, a pred nama se ukazuje prizor zelene livade, stare vodenice i slapa koji se u kaskadama visokim 40 metara spušta u dolinu. Fantastičan prizor Sopotskog slapa. Penjemo se uz slap planinarskom stazom, a bajkovi su nam super ikonografija te s bistrim potokom i krajolikom djeluju vrlo romantično. Dalje nas put vodi prema Tomaševcima odakle se pruža pogled prema ruševinama i arheološkom nalazištu Starog grada Žumberka. Do Petričkog Sela, koje je cilj ovog bike izleta, uz duže stajanje kod slapa, trebalo nam je sat i pol, a natrag do Sošica nešto manje. Ukupno smo prošli 22 kilometra brdske rute koja je odnedavno asfaltirana. Nismo mogli odoljeti lijepim kućicama u naselju Sopote, pa smo se autom vratili kako bismo napravili nekoliko auto&bike fotografija. Mazda CX-3plave boje već je postala zaštitni znak i suport pedaliranja po planinskim masivima Hrvatske.

Ovaj dio Hrvatske, kao ni jedan kontinentalni masiv, ima taj pojas hladno-snježne klime s visinskom florom kojoj su tu na Žumberku jedina sjevernohrvatska nalazišta jer ih na ostalim kontinentalnim planinama nema. Žumberak je bogat biljnim i životinjskim svijetom i posebno vodom. Stara je reljefna granica između Hrvatske i Slovenije. Proteže se središnjim dijelom naše zemlje sve do Kupe i Gorskog kotara. Žumberak je jedna od najperspektivnijih regija, najviše zbog očuvanosti i netaknutog tog našeg alpskog gorja. Što se tiče cikloturizma, postoje karte ruta koje su dostupne, no treba izgraditi nove, modernije i trendovske rute s GPS oznakama te postaviti barem neku osnovnu infrastrukturu i poticati svaku turističku i uslužnu ponudu. Nadam se da će serija blogova i pedaliranja i novog otkrivanja Žumberka pridonijeti sveukupnom razvoju tog dijela Hrvatske.

Više o posjetu Parku prirode Žumberku na www.tzzz.hr, www.pp-zumberak-samoborsko-gorje.hr i pedaliranju na www.keindl-sport.hr, te bike nosačima Baraccuda i Mazdi CX-3 na www.vindor.hr i www.mazda.hr