BLOG: PEDALIRANJE

Malo biciklom, malo solarnim čamcem – u krstarenje Lonjskim poljem!

30.09.2015 u 10:00

Bionic
Reading

Uvijek se iznenadim kad upoznam nekog tko nikad nije bio u Lonjskom polju! Doma biste gledali dokumentarce s čapljama, šašem i misterioznim močvarama, a ne biste otišli do 'našeg' Lonjskog polja? Ne samo da možete uživati u jedinstvenoj prirodi uz divne bike staze, nego od sada možete i kliziti solarnim čamcem po čudesnim riječnim rukavcima i slušati neponovljiv zvuk lepeta jata ptica

Proteklog vikenda u Krapju održani su Dani otvorenih vrata Parka prirode Lonjsko polje, a poseban dan bio je za selo Krapje, dio europske graditeljske baštine. Otvoren je centar za posjetitelje koji ima učionicu, prezentacijsku dvoranu te prostor za interaktivne igre i sl. Centar je smješten u kući koja je građena prije sto trideset godina i temeljito je obnovljena i istovjetna je staroj. Posebno je bilo svečano u pristaništu Krapje jer u promet pušten brod Katarina, a koji će posjetitelje voziti po rijeci Savi. Uz električno vozilo, nabavljena su dva čamca na solarni pogon koji će služiti za plovidbu po poplavnom dijelu parka i kanalu Strug te tako omogućiti posjetiteljima da uživaju u potpunosti u prirodnim ljepotama i čarima parka.

U Lonjskom polju obitava oko 250 vrsta ptica, a veći dio se ovdje i gnijezdi. Čuvarska služba pronašla je šestotinjak gnijezda kormorana kod naselja Puska. Uz rode, stanovnici parka su čaplje, orao, patka, gak, crna liska, vodomar, žličarka... Nije ni čudno da je u njemu vrlo popularno promatranje ptica, a njihovo glasanje uopće ne remeti mir, već ga upotpunjava. U Lonjskom polju u punom smislu riječi se osjeća bogatstvo života i pokreta. Ovo područje je ujedno neiscrpan motiv svakom posjetitelju. Baš zbog toga u ovoj oazi prirodne i kulturne baštine događaji poput ovog daju Parku prirode Lonjsko polje još veću važnost i pozornost javnosti. Za sada su među najvećim posjetiteljima učenici koji dolaze na izlet, ekskurziju ili školu u prirodi. Međutim, velik potencijal parka je u kulturnom turizmu, cikloturizmu i izazov je za mnoge individualne goste. Preduvjeti za to su stvoreni - održivo upravljanje parkom te sudjelovanje lokalnog stanovništva u pružanju usluga i razvoju.

Zatim ostala ponuda koja uz prirodne ljepote može biti mamac za turiste: kvalitetan smještaj u seoskom okruženju, raznolika ponuda za aktivan odmor i rekreaciju, šetnje, promatranje ptica i životinja, vožnja biciklom, čamcem ili brodom po ovoj europskoj Amazoni. Jer voda je vladar ovog područja i upravo su život i biološka raznolikost parka uvjetovani poplavljivanjem Lonjskog polja. Rijeke Sava, Una, Kupa, Lonja i Strug u kratkom vremenskom periodu mogu donijeti ogromne količine vode koja plavi područje Lonjskog polja. Radi se o dvije milijarde kubičnih metara vode koja uzrokuje velika poplavna područja. Kako bi park bio dostupan i u takvim uvjetima, grade se čardaci koji su dio tradicije i povijesti, a s kojih je moguće promatrati život u parku. Solarni čamci i druga plovila omogućit će jedinstven doživljaj svakom namjerniku.

Velikoj fešti u Lonjskom polju prisustvovao je ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović, rekavši da je u projekt parka do sada uloženo sedam milijuna kuna, a investicije i briga se nastavljaju. Ravnatelj parka Ivor Stanivuković govorio je pak o održivom upravljanju i najavio bolju suradnju i aktivnije uključivanje lokalnog stanovništva u život i razvoj. A to se vidjelo i na prigodnoj manifestaciji u koju su bili uključeni gotovo svi stanovnici. Svi se, naime, ovdje vesele prosperitetu, turističkom razvoju i novoj ponudi Lonjskog polja. Već sada su postavljeni dobri temelji da Lonjsko polje bude perjanica razvoja kontinentalnog turizma jer svojom raznolikošću privlači mnoge namjernike. Ovo je najveće poplavno područje cijelog dunavskog sliva s vrijednim krajobraznim i ekološkim obilježjima, istaknuto je u Krapju. Tradicijske drvene kuće, čardaci koji služe za promatranje ptica te mnoge poučne staze i biciklističke rute daju poseban doživljaj. Dobra pozivnica za posjet je i novi slogan parka koji sve govori - Otkrijte neotkriveno Lonjsko polje.

Tako je uz brojne posjetitelje skupina biciklista stigla u Krapje na biciklu u sklopu zanimljive 25-kilometarske ture od Novske preko Jasenovca do Lonjskog polja. Bike staze u parku prirode su vrlo lagane i to je njihova prednost, a i vrlo duge, što pak može zadovoljiti i one bicikliste koji žele uz doživljaj napraviti puno kilometara. Naime, Lonjsko polje je usko, a dugačko, i to daje biciklističkim turama posebnu draž i brojne ideje i mogućnosti za ulaz u park. Ovaj bike posjet ostat će mi upamćen po novim poznanstvima i bike prijateljima. Iako je bio planiran povratak prema vlastitoj želji, naša skupina ostala je zajedno do kraja pedaliranja koje je uključivalo veliku feštu u Krapju. Nakon odličnog gulaša i kušanja rakije uslijedila je vrlo zanimljiva vožnja solarnim čamcem. Hrvatski je proizvod i sagrađen u Sisku. Naravno, vrlo je tih, što je bitno kada se želi u miru i neopaženo približiti pticama. A velika mu je prednost to što može proći relativno veliko područje bez dodatnog punjenja. Najveća novost i atrakcija je veliki brod koji će ploviti Savom i tako dati posebnu draž upoznavanju parka. Nakon vožnji čamcem i brodom uslijedio je dio opet biciklom. Ispred jedne od brojnih tradicijskih kuća, nakon čašice još jedne domaće orehovače, uputili smo se prema Eko etno selu Strug te preko Stare Subocke vratili u Novsku drugim putem. Zvonko, Ivan, Toni, Tomislav, Zlatko, Svjetlana, Dražen... pamtit će ovaj posjet Lonjskom polju kao još jedno odlično bicikliranje.


Biciklistima je na raspolaganju još Posavska ruta duga 76 kilometara, koja počinje u Sisku, a završava kod Košutarice. Dio tzv. Subocke rute vozili smo i mi, a ona počinje u sjedištu parka prirode u Krapju i u njemu završava jer je kružna. Mnoge mogućnosti pružaju Lipovljanska ruta, Sunjska, Unska i Moslavačka ruta. Odlično su osmišljene i povezuju dijelove Lonjskog polja i većih gradova ili regija u okolici. Na području Parka prirode Lonjsko polje postoje i dvije poučne pješačke staze zanimljivih naziva - Tajna čigočkog trokuta i Staza posavaca. Događajima proteklog vikenda posebnu ikonografiju dali su članovi Hrvatskog foto saveza, likovna kolonija, Udruga mladih Krapje, brojna kulturno-umjetnička društva s ovog područja te stanovnici Krapja koji su izložbom starih zanata, suvenira i alata predstavili baštinu, svoje stare običaje i drvene tradicijske kuće. Više o posjetu parku na www.pp-lonjsko-polje.hr.