BLOG: PEDALIRANJE

Inspirativna bike avantura kroz delnički trolist

30.08.2015 u 14:39

Bionic
Reading

Delnice biking day tportalov bloger pamtit će po divno osvježavajućem jutru i natprosječnom broju bikera koji su se revno lickali i dotjerivali prije nego što je započela 'ozbiljna' vožnja. Bilo mu je drago konstatirati da je bikerima sve važnije i kako izgledaju, jer konačno – bicikliranje je divna prilika i za pokazivanje i za stvaranje novih kontakata. A onda je uslijedila delnička čarolija za kotače i dušu...

'Uspjeli smo!' napisala je Danijela na fejsu; Crni Lug 10 km nakon bicikliranja, i to je uspjeh, a još je i veći jer je kraća tura na tradicionalnom Delnice biking dayu iznosila i više, čak 15 i pol kilometara. Tako sam se i ja našao u novom pohodu i usponu po Gorskom kotaru koji kao da ove godine nema kraja. Iako je start te biciklijade ove godine u Crnom Lugu, krenuo sam iz Delnica po novo asfaltiranoj prometnici. Tako sam se i rashladio odmah ujutro i osjetio svu svježinu goranskih šuma. Prelazim tih 13 kilometara za četrdesetak minuta lagane vožnje.

Ovdje u malom goranskom naselju održava se i Crnoluška noć, biking day, u blizini je izvor Kupe i glavni ulaz u NP Risnjak. Puno planova za danas, ne samo biciklističkih nego i turističkih, planiram posjetiti u selu Razloge novootvoreni centar za posjetitelje Goranska kuća znanja, koji predstavlja zaštićene ekološke vrste Natura 2000 te kulturnu baštinu naselja. Tu je i sjedište Nacionalnog parka koji je udaljen dva kilometra od Crnog Luga i polazište planinarskih staza na vrh Risnjaka. Ima još vrlo lijepih ruta za hodanje i pedaliranje, poput poučne staze Leska. Na ulazu u NP je novouređeni adrenalinski park za najmlađe posjetitelje.

Tako je i bilo; već na prvom zavoju skrećemo, a dobri domaćini i organizatori odlično su označili stazu i na svakom raskršću čekaju nas i usmjeravaju. No svi će imati uspona i na sve tri rute. Rekao bih da smo se odmetnuli u šumu i treba se dignuti sa sedamsto metara nadmorske visine na tisuću i sto metara. Nije to baš lako. Neki su i odustali, probat će drugi put. Inače, ovo je četvrta rekreativna biciklijada makadamima, šumama i prostranstvima po 'delničkom trolistu'. Misli se na područje Delnica, Risnjaka i Kupske doline, koji izgledaju kao tri lista. Organizatori Delnice biking daya su entuzijasti iz biciklističkog kluba Goranin iz Delnica i udruge Runolist iz Crnog Luga.

Rodna kuća rijeke Kupe

Direktorica Turističke zajednice u Delnicama Mirela Srkoč – Šenkinc mi s ponosom predstavlja mogućnosti ovog kraja i napominje da se u selu Kupari nalazi još jedan vrlo zanimljiv objekt za posjetitelje, Rodna kuća rijeke Kupe s interpretacijom izvora rijeke Kupe i gornjeg toka uz pripadajuću floru i faunu. Tu posjetitelji mogu dobiti više informacija o parku, posebnostima i njegovu značaju, životu uz izvor Kupe, načinu gradnje i arhitekturi kuća, životu u prošlosti itd. Kupari i Razloge su inače ishodišna mjesta za pohod na izvor rijeke Kupe, hidrogeomorfološku specifičnost ovog kraja. Izvor rijeke Kupe jedna je od mnogih još uvijek neriješenih zagonetki krša, jedno od najjačih, najrasprostranjenijih i najdubljih hrvatskih vrela. Na nadmorskoj visini od 321 metra, vodena masa oblikovala je tirkizno jezero zeleno-plave boje koje očarava svojim izgledom. Na izvoru Kupe moguć je sportski ribolov po modelu catch&release (uhvati i pusti), što podrazumijeva ribolov mušičarskim štapom i jednom umjetnom mušicom na jednokukoj udici bez kontra kuke.

NP Risnjak stanište je svih triju velikih zvijeri - medvjeda, vuka, risa. NP nudi program promatranja divljači tijekom cijele godine. Promatranje divljači osobito je traženo i cijenjeno gostima s britanskog tržišta. U rujnu se obilježava i dan Nacionalnog parka, uz prigodni program. Posjetiteljima je na raspolaganju više od sto kilometara planinarskih staza koje se redovito održavaju i markiraju, a najpopularniji je masiv Veliki Risnjak na 1528 metara nadmorske visine, odakle se pruža nezaboravan pogled na Kvarnerski zaljev, Istru i cijeli Gorski kotar. Da biste se popeli na Risnjak trebaju oko tri sata, pa uspon treba dobro planirati.

A do druge atrakcije, izvora Kupe, ipak je nešto lakše doći. Iz već spomenutog sela Razloge, kraj magistralne ceste Delnice - Čabar, treba se spustiti pješice oko kilometar i pol, s visinskom razlikom oko 300 metara. No isplati se potruditi za taj čaroban prizor izvora i magle koja se izdiže iznad Kupe, koja i ljeti zimi ovdje ima uvijek istu temperaturu oko sedam Celzijevih stupnjeva.

U novom adrenalinskom centru za najmlađe vrlo je živo i očito je to pravo mjesto za prvo stjecanje vještina i snalaženja u prirodi. Inače, korištenje je moguće samo uz stručni nadzor. Adrenalinski park je vrlo interesantan djeci, pogodan za dolazak organiziranih posjeta, a oni koji su na dužem boravku u Gorskom kotaru obavezno ga posjećuju. Time se nadopunjuju ponuda i parka i Gorskog kotara. Mi smo zabilježili posjet djece koja su bila na sedmodnevnom boravku u Mrkoplju u sklopu Vergo bike akademije, u čijem programu su imali i posjet Nacionalnom parku i dolini Kupe. Reakcije djece su vrlo dobre, a posebno se svima sviđa spuštanje sanjkama između stabala na žici i pentranje i hodanje po drvenim figurama od vrganja koji su, kao i ostale gljive, simboli ovog kraja. Pa osim što klinci stječu vještinu kretanja u divljini, adrenalinski park je i poučan

Delnice biking day

Što me uvijek iznova na ovim šumskim goranskim pedaliranjima fascinira? Odgovor je vrlo jednostavan: taj neposredan kontakt s divljom i netaknutom prirodom tu nadomak i Rijeke i Zagreba. Gorski kotar je zapravo prekrasan. I taj dobar osjećaj, kada si u društvu biciklista koji su uvijek dobro raspoloženi, nitko nije ljut, svi su spremni pomoći i na kraju uopće nije bitno jeste li prvi ili zadnji. Glavno da ste uspjeli ili pokazali volju. Onda ste najveći pobjednik. Sami sebi.

Ivan iz Zagreba i ja lagano se uspinjemo, ja testiram svoje nove tenisice i, naravno, sve ima svoj prvi put. Osjećam se kao u skijaškim pancericama, još i na običnim pedalama, a takve bike cipele namijenjene su vožnji s pedalama na kopčanje. Od nekuda treba početi pa sam prvo ipak htio probati voziti, kao i do sada, na običnim pedalama. Ali ubrzo, posebno pri usponu, počele su nevolje, čak dio stopala trne. Ne volim kada mi nešto smeta u vožnji, čak i kada kacigu previše stegnem, a kamoli ovako, ne mogu dobro ni pedalirati. Možda sam tenisice previše stegnuo. 'Otpusti ih malo', savjetuje mi Ivan. Tješi me naš pratitelj iz HGSS-a da su to jako dobre tenisice i da ih treba dobro razgaziti, čak i malo hodati u njima. I da ću se priviknuti i da će biti bolje. I moj bike partner Ivan isto misli - i on ima takve tenisice i vozi bez kopče.

Nikada ne moram prijeći na pedale s kopčanjem ako ne želim. Ipak, za sada mi smeta krutost, to što su i teže od običnih i pri usponu jako upirem u njihov prednji dio pa su me prsti počeli boljeti. To mi je bilo neobično, no još treba probati i vidjeti kako bi se ponašale da su zakopčane za pedalu. Ili treba proći vrijeme i sve će doći na svoje. Kažu da kada jednom pređeš na taj tip vožnje, s kopčom za pedale, da ne požališ koliko se povećava učinkovitost u vožnji, posebno prilikom uspona. Znači, kada se zakopčam za pedalu, povratka više nema. Do tada na stari način, s novim tenisicama. Imao sam i sreću jer se očito nisam najbolje pripremio tako da sam vozeći gubio šarafe iz tenisica, ali sam uspio pronaći sve dijelove koji su mi otpali, koji baš omogućuju to kopčanje. Malo i sreće u nevolji. Da zaključim ovu zanimljivu temu: takva vožnja ima, naravno, svojih puno prednosti, no za početak, treba te tenisice znati koristiti i steći iskustvo da ih brzo otkopčaš kada se zaustavljaš ili padaš, na primjer. No o svemu ću još razmisliti, još se borim s tenisicama.

I tako, raštrkani osvajamo svaki skriveni kutak Gorskog kotara na biciklu i svaki sa svojom bike pričom i doživljajem, a naposljetku se svi  polako okupljamo u Crnom Lugu, odakle smo i krenuli. Miris gulaša osjeća se nadaleko i to nije bilo bez razloga jer su tako dobro spremili ugostitelji s Petehovca s drugog kraja tog delničkog trolista. I da okus gulaša još uvijek osjećam. Očito si i drugi sudionici bili zadovoljni osim s gastro ponudom i s biciklijadom. Pa su fejs zatrpali pohvalama i najavili ponovni dolazak. Na Facebook stranicama može se pročitati hvala svima i naročito ekipi za pet, koja je odvozila 90 km. Vidimo se dogodine!

Predstavnica organizatora i tajnica bike kluba Goranin, Jelena Holenko uzbuđeno govori: 'Zadovoljni smo odazivom, a prvi put smo se upustili u tako dugu rutu od stotinjak kilometara, za sada je bilo petnaestak zainteresiranih i na tome ćemo ubuduće poraditi kako bismo tu turu, za koju očito ima interesa, popularizirali i kako bi postala dio naših događanja.' Jelena je inače cijelog dana svima bila na raspolaganju, a na kraju je komentirala ovogodišnji bike day: 'Zahvaljujemo našim biciklistima, sada je već to stotinu bike prijatelja i posjetitelja koji su nas prvi, drugi, treći i sada četvrti put posjetili. Izuzetno nam je drago vidjeti da ste bili s nama i da se dobro zabavljate, rekreirate i družite. Vidimo se, nadam se, na nekoj od vaših biciklijada, ako ne prije, onda na idućem Delnice biking dayu.'

S obzirom na to da nisam dočekao one koji su išli na dugu rutu koja se vozila oko 8 sati, prenosim impresije Elen s Face profila koja je o  'delničkoj stotki' rekla: 'Hvala ekipi Delnice bikinga na ovom odličnom druženju i vožnji kroz predivni Gorski kotar, a veliko hvala i Jeleni, koja je držala tri kantuna hiže, kako kod nas u Istri kažu:-) i vidimo se obavezno, iduće godine!!'

Više o posjetu Nacionalnom parku Risnjak na www.np-risnjak.hr i Delnicama na www.tz-delnice.hr