BLOG: PEDALIRANJE

Od Tour de Francea do čudesne šume Žutice

24.05.2015 u 22:51

Bionic
Reading

Krenuli smo od ivanićkog hotela Sport po prekrasnom kraju koji fantastično spaja gorje i ravnicu, a cilj je bila inspirativna šumica Žutica. Osjećao se dah močvare, a gusto isprepletena šumska vegetacija s neizostavnim pjevom ptica bila je fenomenalna kulisa za sve bicikliste na sjajnoj turi u organizaciji hotela Sport. Svi su bili zadovoljni, i oni mali stariji, ali i najmlađi sudionici – zadovoljno ukrcani u spretne biciklističke prikolice

Zanimljivi su turistički putevi Ivanić Grada, tog najistočnijeg dijela Zagrebačke županije. Tu je već drugačija klima, čak mi se čini da je i koji stupanj toplije no u Zagrebu. A i ljubaznost i dobrodošlica se osjeća na svakom koraku. I dok putujem osjećam dah ravnice i naftnih polja, barem vizualno, s mnogo malih pumpi koje daju poseban štih. Već sam i prošao biciklom ovaj kraj, dio opisao u blogu, ali ipak imam dojam da još sve nisam upoznao. I baš spominjem taj slogan turističkih puteva, iako su zamišljeni za razne načine i oblike posjeta, svi bi zapravo mogli postati biciklističke rute, naravno malo drugačije osmišljene i promovirane.

Prvi put ću imati prilike prošvrljati šumom Žuticom – ona je cilj današnjeg Pedaliranja. Krećem zajedno s mnogim biciklistima ispred hotela Sport u Ivanić Gradu koji je ujedno bio i organizator ove biciklističke ture duge 25 kilometara, do šume Žutice i natrag. Nov i moderan hotel Sport i izletište Petek prvi puta posjećujem. Odlično je da ovakav grad i i kraj ima takav smještajni i sadržajni potencijal jer može biti ishodišna točka za razvoj turizma, posebno aktivnog odmora. A i dodatni sadržaji hotela Sport su kvalitetan dodatak turistima koji imaju veće zahtjeve od wellnessa do dobre lokalne gastro i eno ponude i dobrih izleta po okolici. Krajolik je posebno inspirativan: tu je i Sava, ali i obronci Moslavačke gore i nepregledne šumovite ravnice. Zatim tu je i Marijansko svetište Kloštar Ivanić, nije daleko ni šuma Marča i izletište gdje uz malo jezerce možete vidjeti i jelene lopatare. Šuma Marča ima mirne i tihe i dobro održavane šumske ceste, vrlo zahvalne za bicikliranje, a zanimljivi su i izleti po vinorodnim bregima. Da ovih dana dođete tu, na bicikliranje, a uz Savu usput berete bazgu, imali biste i prvoklasni doživljaj i dobar sok za zimske dane.


Bilo je lijepo vidjeti i više od stotinjak biciklista svih dobi na prvoj biciklijadi hotela Sport koju su podržali i grad i Turistička zajednica Ivanić Grada. A cilj je već spomenuta čudesna šuma Žutica koja i je na trasi jedne od tri za sada obilježene ivanićke bike rute. Ovoga puta rekreativna je ruta zamišljena zaista za sve i krenula je kroz sam Ivanić Grad prema obližnjoj šumi Žutici, te uz kraće zadržavanje i okrepu u prekrasnoj šumi negdje na pola puta, završila je na na polaznoj točki. Bike staza je lagana i ravna i kombinacija asfalta i makadama.

Šuma Žutica je inače smještena u tzv. poplavnoj zoni Lonjskog polja, a ondje je napravljena poučna staza Žutica koje se sastoji od deset info točaka, a dužina staze je 2,5 kilometra. Poučna staza počinje kod lugarnice Pleso, a posjetitelje provodi kroz različite šume hrasta lužnjaka, običnog graba, pa sve do šume poljskog jasena. Jednim dijelom prolazi uz riječno korito stare Lonje. Cijela šuma Žutica vrlo je dinamično stanište, tako da posjetitelji cijelim putem mogu uživati u bogatom biljnom i životinjskom svijetu. Ideja približavanja šume Žutice ljudima i buđenje svijesti o očuvanju biljnog svijeta, bila je i jedan od ciljeva ovog Pedaliranja. S dobrim željama na biciklijadu su nas ispratili čelnici grada i izletišta Petek, predsjednik Gradskog vijeća Željko Pongrac, vlasnik hotela Sport Krešo Petek, direktorica TZ-a Ivanić Grada Ankica Bešter, dok je voditeljica hotela Sport Maja Krnjević krenula s biciklistima na čelu kolone.

Veliki tour Stjepana Grgaca

A da baš biciklizam ovdje nije nepoznat i da ih razvoj cikloturizma i sve više onih koje se voze biciklom nije zateklo, pobrinuo se sumještanin Stjepan Grgac koji je još davne 1936. godine nastupio na utrci Tour de France. Bio je vodeći biciklist u ondašnjoj državi te pobjeđivao na mnogim drugim međunarodnim utrkama. Vozio je za biciklistički klub Sokol. Njegov sin Krešo s kojim smo se susreli ispred rodne kuće gdje je i postavljena bista i spomen-ploča otkrio nam je kako je sve počelo pred stotinjak godina. Stjepan se upoznao s biciklizmom u zagrebačkoj Kustošiji. Taj zagrebačko kvart je tada bio biciklistička meka gdje su se održavale tadašnje bike utrke. Karijeru je završio 1939., pobjedom na utrci od Zagreba do Ljubljane. Svake godine vozi se ovdje memorijal 'Stjepan Grgac', i ove godine 23. kolovoza, i to 45. puta zaredom, a organizira ga biciklistički klub koji je osnovan njemu u čast, priča nam predsjednik kluba Mario Biršić.

Iz Tour de Francea ravno ulazim u šumu Žuticu, taman stižem zadnje bicikliste jer sam se zadržao u gradu s Grgecovom obitelji. I evo me sada tako u koloni puno veselih lica, pa čak i roditelja s malom djecom, voze ih u sjedalicama, prikolicama... Tu su čast imali isprobati i Jakov i Ivona i ovakva vožnja u kojoj ih roditelji voze jako im se dopala. Sve su mogli vidjeti i doživjet, a mali dvojac se mogao usput i dobro ispripovedati na turi. Po prvi puta sam na nekoj biciklijadi koja ima i policijsku pratnju i naravno da se na takvom bike događaju ipak svi osjećaju sigurniji, posebno roditelji s djecom. Iako za učesnike biciklijade to ne znači da se sada mogu voziti kako žele. Upravo suprotno, dužni su se pridržavati prometnih propisa, a policija pomaže u regulaciji prometa na raskršćima. Na sreću, osim probušenih guma, ispadanja lanca i kvara na mjenjaču nije bilo većih neprilika. Vozilo se dosta dobrim tempom, možda bi na idućoj biciliklijadi nešto više vremena trebalo odvojiti za posjetu i čarima same šume Žutice.

No u pauzi smo u svakom slučaju svi potražili okrepu iz ruksaka ili piće iz kombija iz pratnje. Zanimljivo je bilo slušati pjev ptica i osjetiti duh močvare, a ujedinio slušati životne bike priče iz šume, od onih 'možda bih morala više voziti bicikl', do one 'mogao sam i brže, ali nisam htio'. Jedna je biciklistica rekla da bi sada ovdje najradije stala i fotografirala se, ali bojala se da će je ostavit grupa i da će onda dalje morati sama. A možda se i ova prva biciklijada već idući put pretvori iz poludnevne u onu koje će trajati cijeli dan. No i ovako svima je bilo super, posebno na povratku gdje nas je sve čekao grah, a dijelile su nam ga naše biciklistice i ujedno šefice biciklijade Vesna, Tajna i Maja.


Aktivan odmor u Ivanić Gradu

Lijep i sunčan dan nije pokvarila mala naoblaka i ravno tri kapi kiše. Ivanić Grad, hotel Sport i izletište su kao stvoreni za polaznu točku i završnu ovakvih izleta. U hotelu su prepoznali nove trendove pa su pripremljeni i osmišljeni mnogi aktivni programi, priča nam voditeljica Maja Krnjević. U osmišljavanju projekata puno znači to što je izletište uz hotel koje odiše sportskim sadržajima koje pruže sve, od dječjeg igrališta, dobrog restorana Garfield, teniskog terena, igrališta za mali nogomet, odbojku na pijesku. Sport je moderan hotel s dvadesetak soba i tri apartmana, otvorenim i zatvorenim bazenom i wellness-centrom i kongresnom salom. Nadodali bi i pohvalili odmorišnu zonu, a hotel ima i niz uslužnih djelatnosti, od kozmetičkog, frizerskog salona i sl. U svakom slučaju dobra preporuka stoji, gastro i vinska ponuda je kvalitetna, posebno ona iz okolnih vinograda, a istaknuo bih škrlet i slivanac, a kolači kao da su spravljeni po tajnim hotelskim receptima. Finska sauna i parna kupelj u topličkoj zoni wellness&spa te unutarnji bazen s tzv. protustrujnim plivanjem daju priliku za relaksaciju, ali i sređivanje unutarnjeg mira i bijeg od stresa. No kruna svega jest predivna okolica u koju se mogu organizirati izleti. Ako vam se ne da dovoziti vlastite bicikle, nema problema: hotel ima i bicikle tako da organizacija i veće bike ture nije problem. Više na http://www.hotel-sport.hr/ i http://www.tzig.hr...