MODNA LEGENDA PORUČUJE

Da ne deremo životinje, one bi odrale nas

03.01.2009 u 13:00

Bionic
Reading

Kultni modni dizajner Karl Lagerfeld ustao je u obranu nošenja krzna izjavom da životinje čije se krzno obično nosi ionako bi nas ubile da mogu. Slažemo se, njega vjerojatno prvog

Suvremenik Yves Saint Laurenta i jedan od doajena pariške modne kuće Chanel, Karl Lagerfeld uzvratio je lopticu svim borcima protiv nošenja krzna. Nazvao ih je djetinjastima, jer živimo u svijetu gdje je jedenje mesa normalno.

Sedamdesetpetogodišnji Lagerfeld potom je usporedio proizvođače krznene odjeće s lovcima kojima egzistencija ovisi od ulova te upozorio na ogromne količine odjeće i obuće koje se proizvodi od životinjske kože i nitko se previše ne buni.

U intervjuu za britanski Radio 4 bilo je govora i o promoviranju anoreksična izgleda u modnoj industriji koji kod mnogih djevojaka proizvodi poremećaj u ishrani jer žele nalikovati svojim idolima s pista. 'Ovdje u Francuskoj je manje od jedan posto ljudi statistički premršavo, dok ih je 30 posto predebelo. Zašto prvo ne riješiti problem prekomjerne težine koji je daleko zastupljeniji', glasio je Lagerfeldov savjet.

Pobornici prava životinja i predstavnici udruga protiv poremećaja hranjenja, izjavili su kako je modni dizajner tek modni dinosaur koji je ispao iz tijeka vremena, baš kao što su mu i krzna ispala iz mode.

'Largerfeldovo djetinjasto odbijanje priznanja da se životinje bespotrebno muče i ubijaju za svaki komad krzna te oglušivanje na javno mnijenje znači tek to da ga je gomila dizajnera koji smatraju da krznu nije mjesto u modi prešišala', izjavila je predstavnica udruge za etičko postupanje sa životinjama.