SVE ŠTO VALJA IMATI U ORMARU

Top 20 modnih trendova za jesen

31.08.2009 u 09:26

Bionic
Reading

Široki puloveri zanimljivog uzorka, kožne tajice, aktovke, cofleki i ribarske čizme samo su neki od noviteta u kojima valja uživati u nadolazećoj modnoj sezoni jesen-zima 2010. Dizajneri su se razigrali, a vi od svakog trenda ukradite ponešto, dućani već čekaju s novom ponudom…

1. Večernje jaknice

Nina Ricci, Yves Saint Laurent, Costume National, Hussein Chalayan, Balenciaga, Prada, Stella McCartney i Balmain predstavili su savršen večernji sako u kakav se isplati uložiti u ova teška vremena. Elegantna jaknica svakoj odjevnoj kombinaciji, bez obzira nosite li hlače, haljinu ili čak traperice, podaruje profinjenost.

2. Afganistanski kaputi

Tzv. afganistanske kapute predstavili su House of Holland, Paul & Joe, Maison Martin Margiela, Givenchy i Lanvin. Utoplite se ove jeseni i zime ovim najotkačenijim primjercima.

3. Futurizam

Elemente futurizma vidjet ćemo u odjevnim kombinacijama koje su ponudili Richard Nicoll, Victoria Beckham, Rue du Mail, Gareth Pugh, Balmain i Hussein Chalayan. Dizajneri su se odjećom optimistično zagledali u svjetliju budućnost, kreirajući za glamurozne djevojke 2050. godine.

4. Aktovke

Ove ćete sezone sadržaj torbice morati vrlo uredno složiti u torbu, jer će ona izgledati poput ručnih kofera kakve nose poslovnjaci. Trendi torbice u kolekciji jesen-zima bit će dakle strogih linija i manjih dimenzija od dosadašnjih. Aktovke su na pistama prošetale manekenke modnih kuća Lanvin, Fendi, Louis Vuitton i Giambattista Valli.

5. Lude osamdesete

Brojni dizajneri - Marc Jacobs, Vena Cava, Ashley Isham, Alexander Wang, Basso & Brooke, Giorgio Armani, Emanuel Ungaro, Ashish, Betsey Johnson, Julien Macdonald, Gucci i Balmain - skloni su osamdesetima ove jeseni.

Stil 80-ih viđamo u svemu čega se dizajneri dotaknu, od kombinacija boja do povratka jastučića na ramenima i punk preporuka…



6. Pleteni puloveri

Što veći, što širi, što zanimljivije pleteni, puloveri su 'must have'. Najluđe primjerke na piste su izbacili Pringle of Scotland, Topshop Unique, Alexander McQueen, Missoni, Julien Macdonald.
7. Ikone

Povijesne žene koje nas najviše inspiriraju dobile su glavnu ulogu otisnute na haljinama, majicama i suknjama. Tako je Marilyn Monroe otisnuta na kreacijama Dolce & Gabbane, baš kao i Maria Callas, dok su Elizabeth i kontesa Devonska na kreacijama Burberry Prorsuma.

8. Heavy metal

Kao što su to na pistama pokazali Derek Lam, Phillip Lim, Marc Jacobs, Tracey Reese, Phillip Lim, Zac Posen, Giles, Richard Nicoll, D&G, Christian Lacroix te Prada, i dalje će se nositi zlato, srebro i bronca.

Metalik, a ponajviše zlatne odsjaje vidjet ćemo na svemu, od čizmica do haljina.

9. Dimije

Dimije neće izaći iz mode, zapovjedili su Christian Dior, Noir/Black Noir, Stella McCartney, Alexander Wang i Chloe. Voljeli ih vi ili mrzili, ostaju u modi, no kao da postaju sve ljepše, elegantnije, zanimljivije.

10. Kombinezoni

Još jedan ovoljetni hit se nastavlja – opet dolaze nam kombinezoni, samo u jesenskoj varijanti, kako to pokazuju Chloe, Marchesa, Phillip Lim i Christian Dior.



11. Široka ramena

Roksanda Illinic, Stella McCartney, Victoria Beckham, Karen Walker, Jonathan Saunders, Balmain, Zac Posen, Nicole Farhi, D&G, Prada, Dolce & Gabbana, Nina Ricci – svi su se oni priklonili trendu ogromnih ramena i rukave zvane 'ovčje nožice' možete očekivati po svim modnim dućanima.

12. Fotografski printovi

William Tempest, Wunderkind, Dolce & Gabband, D&G i Alexander McQueen pokazuju da hiperrealni printovi dobivaju na snazi. Ponajviše je printova nakita, faune i visokog društva.

13. Jedno rame

Podosta se trendova nastavlja iz kolekcija proljeće-ljeto, a tako je i s kreacijama na jedno rame, kako pokazuju Alexander Wang, Derek Lam, Balmain, Miu Miu, Marchesa, Versace i Chloe.

14. Kožne tajice

Čak i vegetarijanci poput Stelle McCartney na piste šalju tajice od eko-kože i bit će to ultimativni hit sezone.

15. Pomponi

Simpatične pompončiće su na kapicama isfurali Diane von Furstenberg, Ashish, John Galliano, Louis Vuitton. Dječji i neozbiljni pomponi odlična su protuteža financijskoj krizi u svijetu, pa ih nosite u različitim varijantama.




16. Ribičke čizme

Ribičke čizme preferiraju Prada, Costume National, Rick Owens, Viktor & Rolf, Chloe, Louis Vuitton i Antonio Berardi. Vrlo visoke, preko koljena, široke na vrhu, bit će to hit čizme sezone.

17. Baršun

Za baršunaste odjevne komade odlučili su se Prada, Emporio Armani i Chloe. Otmjeni baršun idealan je za večernje jaknice i kratke haljinice.

18. Korzeti i suknje s volančićima

Vrlo su šik i korzeti s kraljevskim detaljima poput zlatnih brokata, a osobito u kombinaciji sa suknjom na volančiće.

19. Midi suknje

Kao što to govori tajnica kod YSL-a, Vuittonova koktel-konobarica, kao i stjuardesa kod Eleya Kishimota, uslužne dame su 'in', zato je midi suknja 'must have' jeseni.

20. Haljine sa zakovicama

Modne kuće Balmain, Versace, Lanvin, Sophia Kokosalaki, Loewe, Yves Saint Laurent, Guy Laroche i Christian Dior pokazuju da djevojke u noćni provod moraju otići u haljinicama sa zakovicama.

Spomenimo na kraju da nećete pogriješiti s mornarsko plavom bojom koja će biti hit sezone, kao idealna alternativa crnoj odjeći. Ubojita kombinacija bit će pak crveno-crno. Dizajneri su i dalje skloni životinjskim printovima poput zebre i leoparda, a haljine će krasiti i poneki prozirni detalj. Šik su i trake ili mrežice za kosu, oko glave ili čak oko vrata.