L'OREAL I UNESCO

Dodijeljene stipendije Za žene u znanosti

27.01.2009 u 13:00

Bionic
Reading

Izabrane su ovogodišnje stipendistice nacionalnog programa stipendiranja Za žene u znanosti, čije stipendije Hrvatsko povjerenstvo za UNESCO i L'Oreal ADRIA već treću godinu zaredom dodjeljuju mladim znanstvenicama na posljednjem stupnju pripreme doktorske disertacije

Sonja Antić, liječnica, Ivana Bešlić, fizičarka, Ivana Buj, biologinja, te Danijela Horvatek, veterinarka, ovogodišnje su dobitnice stipendije Za žene u znanosti, koju već treću godinu zaredom u Hrvatskoj dodjeljuju Hrvatsko povjerenstvo za UNESCO i L'Oreal ADRIA.

Ovaj program stipendiranja provodi se svugdje u svijetu gdje L'Oreal posluje, a provode ga zajedno L'Oreal i UNESCO.

Stipendija Za žene u znanosti jedina je stipendija u Hrvatskoj namijenjena ženama znanstvenicama. Mlade znanstvenice nagrađene su godišnjom stipendijom u iznosu od 4.000eura za dosadašnji znanstveni rad, a time ih se istodobno potiče i nadaljnju izobrazbu u području znanosti. Treća generacija stipendistica brojnija je za jednu dobitnicu, s obzirom na to da je veliki interes znanstvenica potaknuo organizatore stipendije da povećaju broj godišnjih stipendija s dosadašnje tri na četiri.

'Bilo je puno kvalitetnih i perspektivnih mladih znanstvenica', rekla je akademkinja Sibila Jelaska, predsjednica natječajne komisije Za žene u znanosti 2009. godine, izražavajući zadovoljstvo zbog dodjele takvih stipendija isključivo ženama, s obzirom na to da 'zna svu težinu i probleme žene kad se bavi znanošću'.

Odluku o najboljim znanstvenicama u završnoj fazi izrade doktorske disertacije, koje su godišnjim stipendijama u iznosu od 4.000 eura nagrađene za svoj dosadašnji znanstveni rad i koje se želi potaknuti na daljnju edukaciju u području znanosti, donijelo je povjerenstvo natječaja u sastavu: akademkinja Sibila Jelaska, akademik Vladimir Paar, prof. dr. Dražen Vikić-Topić, prof. dr. Helena Jasna Mencer, prof. dr. Ivan Vicković, dr. sc. Katica BIljaković, prof. dr. sc. Vida Demarin i prof. dr. Krešimir Nemec.

Nacionalni program stipendiranja u Hrvatskoj je predstavljen u studenom 2006. godine, a provodi se u zemljama diljem svijeta. Dio je međunarodnog projekta For Women in Science koji se u suradnji L'ORÉAL-a i UNESCO-a provodi već više od deset godina.