PROTIV BORA OKO OČIJU

Njega najosjetljivijeg dijela tijela

07.04.2010 u 13:35

Bionic
Reading

Područje oko očiju prekriva najtanji sloj kože pa ne čudi da prve bore nastaju baš tu, da se umor i iscrpljenost prvo oslikavaju na izdajnički tamnim i natečenim podočnjacima

Prve borice javljaju se oko očiju u drugoj polovici 20-ih godina, ali to nije razlog da se prestane smijati. Da ne bi bilo zabune, smijeh je zdrav i ljekovit, u svakom smislu. Facijalne grimase samo su jednim dijelom odgovorne za nastanak bora, i to u kasnijoj dobi. Prema mišljenju stručnjaka, najveći krivac za nastanak bora je štetno UV-zračenje. Htjeli-ne htjeli, fotostarenju smo izloženi tijekom čitave godine, a od njega štite preparati koji se bore protiv slobodnih radikala, poput zelenog i bijelog čaja ili vitamina C.

Čak i ako poput plemenite dame zazirete od sunca i svim se sredstvima štite od njegovih zraka, ulaskom u 40-e ne možete pobjeći mrežici bora oko očiju. Ozloglašene crow's feet uzrokuje biološko starenje kože, koja je sve nefleksibilnija, isušenija i tanja. Na nju blagotvorno djeluju preparati finih gelastih tekstura s aktivnim sastojcima koji hidratiraju i potiču proizvodnju kolagena, poput retinola i peptida.

U kombinaciji s premreženim borama, u toj se dobi sve teže riješiti tamnih kolobara i/ili natečenih podočnjaka. Do neugodnih ispada ispod očiju dolazi zbog slabe mikrocirkulacije i sve većeg zadržavanja vode pa se to područje najbolje njeguje vrlo laganim masažnim pokretima tijekom nanošenja preparata koji djeluju drenažno i zatežu kožu.

Za razliku od krema za lice, preparati za njegu tanke kože oko očiju mnogo su finijih tekstura i složenijeg sastava. Ovisno o tipu bora razlikuju se i njihove teksture, od kremastih u 20-ima, preko gelastih i vodenastih do moćnih očnih maski i seruma uoči i nakon ulaska u menopauzu. Neovisno o dobi, nećete pogriješiti ako najosjetljiviji dio kože zaštite jutarnjim (i večernjim) nanošenjem preparata za njegu područja oko očiju.

Baš kao što tvari poput zelenog čaja djeluju drenažno u preparatima, isti učinak imaju i prilikom oralne konzumacije pa se za ljepši pogled savjetuje ispijanje čajeva i sokova od bobičastog voća. Naravno, na svjež i zdrav pogled ništa ne djeluje bolje od dobrog sna, ali tko za to ima vremena.