ZABRINJAVAJUĆI MANJAK

Kozmetička industrija u problemu zbog pčela

03.06.2009 u 11:49

Bionic
Reading

Kozmetika na bazi pčelinjeg voska suočena je s najvećom krizom dosad, ali ne zbog recesije, već zbog kroničnog nedostatka pčela

Kozmetička industrija čiji se proizvodi temelje na pčelinjem vosku suočena je s kroničnim nedostatkom pčela kojih je iz godine u godinu sve manje. U nekim predjelima Velike Britanije broj pčela je pao za 80 posto, dok u nekima njihova populacija izumire.

Prema podacima Co-operative grupe, oko 4.000 najpopularnijih kozmetičkih proizvoda u Velikoj Britaniji, među kojima su 643 vrste maskare, 589 marki ruževa i najmanje 453 pudera ugroženo je zbog nedostatka pčela.

U suvremenoj kozmetičkoj industriji pčelinji vosak se koristi kao sastojak za mnoge kreme, maske, sapune, šampone i losione za njegu kože. Produkt pčelinjeg rada u kozmetičkim se proizvodima nalazi kao med, vosak, propolis ili matična mliječ, a djeluje kao prirodna zaštita, protuupalno, sprečava razvoj bakterija, ima regenerativna svojstva, netoksičan je i ima sposobnost da na sebe veže vlagu, što ga čini odličnim sredstvom za njegu kože.