VOLJA NARODA

Biste li vi upisali dijete u OŠ Adolfa Hitlera?

24.01.2017 u 14:06

Bionic
Reading

Teksaško glasanje za novo ime osnovne škole vrlo jasno pokazuje zašto referendumi u određenim sredinama nikad nisu dobra ideja

Teksaški školski okrug zamolio je javnost za pomoć pri pronalaženju novog imena za osnovnu školu. AISD (Austin Independent School District) želio je zamijeniti južnjačkog generala Roberta E. Leeja nekim prikladnijim imenom jer su se stotine roditelja bunile.

Ono što vjerojatno nitko nije očekivao bila je neobična reakcija mnogih anonimnih internetskih glasača. Predložena imena bila su značajno gora od Roberta E. Leeja, a jedan dobar dio glasača jednostavno je ponovo predložio generala.


Na prvom mjestu po broju glasova našao se Donald J. Trump, a na drugom Robert E. Lee, no stvarno problematična imena za osnovnu školu bila su 'Škola Adolfa Hitlera za prijateljstvo i toleranciju' te 'Škola Adama Lanze za zabavu'. Adam Lanza bio je dvadesetogodišnjak koji si je 2012. oduzeo život nakon što je ubio dvadesetoro djece, šest djelatnika OŠ Sandy Hook u Connecticutu i vlastitu majku.

Pretpostavljamo kako je dobro da je anketa bila anonimna jer bi se mnogi vjerojatno (nadamo se) pošteno crvenjeli da se saznalo koga su predložili. Među ostalim bizarnim imenima predloženim za novo ime osnovne škole bila su i Boaty McBoatface te Schoolie McSchoolface.

Školski okrug zanemario je uvredljive ideje te odabrao osam najpopularnijih imena za koja će se na kraju glasati.