MILIJARDE NA PICKBOXU

Najbolja serija o novcu i moći kreće s drugom sezonom

20.02.2017 u 16:41

Bionic
Reading

Prvi je čovjek s neograničenim financijskim sredstvima, a drugi za sebe tvrdi da nema što izgubiti. Prvi je kralj investicijskih fondova i potencijalni kriminalac, a drugi uspješni odvjetnik koji kriminalce visokog kalibra privodi pravdi. Ne radi se o akterima domaće političke scene, nego o likovima super gledane Showtimeove drame Milijarde (Billions), čija druga sezona premijerno dolazi u domaću streaming videoteku Pickbox 20. veljače

Prvi akter ove priče zove se Bobby Axelrod – karizmatik je, šarmer, zamalo je pao kao žrtva napada na njujorške Blizance 11.9., a portretira ga uvijek sjajni Damian Lewis. Lice pravde predstavlja Chuck Rhoades, čovjek s dubokim podočnjacima, sado-mazo porocima, ne tako sjajne naravi, a stvarna osoba koja se krije iza ove uloge je zastrašujuće uvjerljivi Paul Giamatti.

Rat za dominaciju se nastavlja
Oni koji su pratili 'Milijarde' od prve sezone svjedočili su uzbudljivoj igri mačke i miša dvojice moćnih muškaraca - financijskog mogula i iznimno darovitog njujorškog odvjetnika. Ono što za odvjetnika Rhoadesa započne kao sitna opsesija pretvori se u psihotičnu preokupaciju koja kao cilj ima samo jedno: privesti Bobbyja Axelroda pravdi. I to pod svaku cijenu, pa makar do inkriminirajućih dokaza dolazio ilegalno.  U prvoj sezoni nije nedostajalo situacija u kojima nam se činilo da će se Lewis i Giamatti doslovno počupati za kosu, ali kako su napetosti između njih dvojice divno dramaturški ispolirane, nikada uistinu nije došlo do eksplozije, nego se agonija nadmudrivanja jednostavno prolongirala iz epizode u epizodu. Seriju je sve u svemu gledalo preko 6,5 milijuna ljudi, a odlične ocjene kritike i publike obećavaju sigurno još nekoliko dobrih sezona.

Manje Mussolini, više Machiavelli

Što se tiče druge sezone 'Milijardi', sam Giamatti obećava da je njegov lik još proračunatiji nego u prvoj sezoni. 'Moj lik, a u neku ruku i sama serija, manje je Mussolini, a više Machiavelli.' Što znači da u narednim epizodama možemo očekivati 'manje brutalnosti, a više strateških poteza'.

'U njima se vidi ranjivost', dodaje je Damian Lewis. 'Ta ranjivost i krhkost postaje teret u pokušaju pobjede u ovoj igri.' Igra o kojoj Lewis govori možda zvuči neozbiljno, ali za obojicu aktera ulozi su veliki. Iako u finalu prve sezone odvjetnik Rhoades naglašava da nema što izgubiti u ovom okršaju, njegov ulog naravno nije novac i privilegiran život kao Axeov, nego obitelj i odvjetnička karijera, koja mu sa svakim sljedećim potezom klizi iz ruku.

Kako sve ne bi bila mačistička borba dvojice mužjaka, tu su i dva upečatljiva ženska lica koja u seriji možda igraju sporednu ulogu, ali u životima Axea i Chucka Rhoadesa itekako imaju glavne uloge. Radi se o Axeovoj supruzi Lari (Malin Akerman) te Rhoadesovoj supruzi Wendy (Maggie Siff), ženama koje vuku odlučujuće poteze, trguju tajnama te vješto balansiraju između legalnog i ilegalnog svijeta.

Što čekate, uzmite milijarde
Ako ste voljeli ili s barem malo strepnje u srcu gledali 'Vuka s Wall Streeta', sigurno ćete voljeli i ovu dramu prve klase koju izvrsno nose Lewis i Giamatti, nadopunjuju Maggie Siff i Malin Akerman, a koja će vam sigurno promijeniti mišljenje o novcu, ljudima koji ga imaju u velikim količinama i njihovoj ulozi u društvu. S obzirom na to da prva sezona neke Showtimeove serije nikad nije bila ovako dobro rangirana, uložite u malo svoga slobodnog vremena i nećete požaliti. Milijarde samo što nisu stigle, samo ih trebate uzeti.

Billions Season 2 Trailer