TV KRITIKA ZRINKE PAVLIĆ

Tihomir Dujmović i Željka Markić - klapa, drugi put: Di si, legendo, šta ima!

16.02.2017 u 14:00

Bionic
Reading

Tihomir Dujmović u sinoćnjoj je emisiji 'Iza zavjese' ugostio Željku Markić. Drugi put u dva mjeseca, dakle, isti je voditelj u istoj emisiji ugostio istu sugovornicu te pročavrljao s njom o tome što ima nova u aktivnostima nje i njezine udruge, pa i što misli o aktualnim zbivanjima kao što su bacanje suzavca na klub Super Super i previranja oko HAVC-a. Pitam se je li to naznaka nekog novog koncepta u emisiji 'Iza zavjese' i hoće li sada Dujmović tako i nastaviti s periodičnim pozivanjem istih sugovornika u emisiju, da ih ponovno upita: 'Di si, legendo, što ima i što ti kažeš na SVE OVO I SITUACIJU?'

Ako zbog čitanja članka u kojem se govori o televizijskoj emisiji u kojoj je Tihomir Dujmović kao sugovornicu ugostio Željku Markić imate naglašen osjećaj deja vua, potpuno vas shvaćam. Tako sam se i ja osjećala kada sam u rasporedu televizijskih emisija pročitala da će se to, eto, dogoditi u ovotjednoj emisiji 'Iza zavjese'. Zar opet? Po drugi put u dva mjeseca? Da copy/pasteam isti članak koji sam o toj emisiji, s istim glavnim likovima, pisala i prvi put? 

Naravno, da se pita Dujmovića, on bi nas pokušao uvjeriti da to nikako nije ista emisija. Prvo i prvo, sada se prikazuje u drugom terminu i vjerojatno je gleda veći broj ljudi. Drugo i drugo, bavili su se Željka Markić i njezina udruga koječime u proteklih dva mjeseca, a i zbilo se od tada svašta drugog, sigurno će biti novih materijala za razgovor. Sve pet, gos'n Tihomire, ali radili su i drugi koješta u protekla dva mjeseca, a sigurna sam i da bi mogli ponuditi svoje zrnce za razgovor uz kavu o najnovijim događajima, pa me sad zanima hoće li i oni dobiti svoju priliku da se, jel' te, nadovežu na svoje prethodne nastupe, progovore koju o svojim novim nastojanjima, a kad su već u studiju - i o situaciji.


Ovako je to bilo prije dva mjeseca...

A možda ja jednostavno nemam pojma - s čime bi se, imam blagi dojam, složili i Dujmović i njegova sinoćnja gošća. Možda jednostavno ne kužim spiku ili nisam ubrala koncept. Možda to Dujmović misli svaka dva mjeseca pozvati gđu Markić ili već nekog drugog uvaženog gosta da kaže pokoju o događajima koji će u tom trenutku biti aktualni, a kad je već tamo, neka usput obavijesti gledateljstvo čime se trenutačno bavi. Možda je to to. Istinabog, s Dujmovićevom emisijom i njezinim konceptom dosta se gledatelja ne uspijeva snaći od samoga početka jer je prvo furao foru da mu gostuju dva gosta ili gošće (ili udrobljeno) različitih svjetonazora i komentiraju aktualne događaje, onda se ta dvojica ili to dvoje pojave još jedanput, pa onda ajmo neki drugi dvojac, koji će se možda pojaviti ponovno, a možda i neće, zatim je prešao u novi termin i format samo s jednim gostom, ali i dalje nije jasno hoće li ti gosti imati neki stalni ritam pojavljivanja ili neće. Kompliciran je čovjek, taj Tihomir Dujmović. Nepredvidljiv čak.


...a ovako je to bilo sinoć

No uglavnom, u toj svojoj potpuno novoj emisiji potpuno ista naziva i s istom gošćom Dujmović je sinoć pročavrljao o zahtjevu njezine udruge Županijskom sudu za rehabilitacijom Filipa Lukasa, čelnika Matice Hrvatske tijekom NDH, o izvješću njezine udruge o tjedniku Novosti te sukobu interesa Milorada Pupovca, o aferi oko HAVC-a, o njezinoj kandidaturi za članicu Programskog vijeća HRT-a, o tome kako je zaradila novac za kuću na moru, o tome kako joj mediji stalno podmeću i lažu, o bacanju suzavca na klub 'Super, Super' u kojem se održavala LGBT zabava i tako, o svemu (aktualnom) pomalo.

Dobila je tako Željka Markić priliku da pred Dujmovićem i xy gledatelja još jedanput objasni svoje stavove - zaniječe da je zahtjev za rehabilitacijom Filipa Lukasa bilo kakav pokušaj rehabilitacije NDH jer su, kao što reče, njoj Pavelić i Tito isti (nadam se da su njezini fanovi dobro čuli tu usputnu izjavu), da u detalje raščlani akciju svoje udruge protiv Novosti te objasni koji su bili rezultati analize sadržaja tog tjednika, u kojemu su sve kritične i polemične tekstove protiv vlasti i političkih opcija bliskih svojoj nazvali govorom mržnje i vrijeđanjem koje, po njezinu mišljenju, država ne bi smjela financirati, dobila je priliku da zaniječe homofobiju u Hrvatskoj, tvrdeći da se napad na klub 'Super, Super' ishitreno tumači kao napad na LGBT manjinu, dobila je priliku da govori o svojem vrijednom radu kojim je zaradila lijepu kuću na moru, dobila je priliku da naglasi kako se za članicu Programskog vijeća HRT-a kandidirala zato što ima super CV za to, dobila je priliku izložiti svoje mišljenje o iregularnosti u djelovanju HAVC-a, svoje mišljenje o bivšem ministru i sadašnjoj ministrici kulture (Zlatko i gospođa Obuljen)...

Drugim riječima, dobila je priliku da maksimalno upogoni sva svoja govornička oružja i pred kamerama nakon vješto oblikovanih objašnjenja maltene ispadne glavna aktivistica za ljudska prava, pravdu i slobodu u Hrvatskoj - usput još i požrtovna radnica, majka i ekspertica za medijska pitanja. Kuži se Željka u sve - u totalitarizme, manjinska prava, film, televiziju, biznis, ma nema što nema, renesansna žena i višenamjenski uređaj, kao oni printeri koji usput i faksiraju, skeniraju, kopiraju, fotografiraju i sve na kraju objave na Facebooku.


I sad okej, Željka Markić k'o Željka Markić, svi već znamo kakva je i koliko se dobro uvježbala u tome da se služi jezikom ljudskopravaških aktivista primijenjenim na 'svoju stvar', e da bi i nju prikazala kao jednako vrijednu pravedničku borbu za bolji svijet. Ništa nova, o njezinim vještinama da tako zavrti ringišpil svojih djela, namjera i ideja ispisani su već milijuni riječi, njezini su politički protivnici već odavno počeli sumnjati u to da bi i sami mogli ponešto naučiti o takvoj retorici, u kojoj protivnicima njihove vlastite riječi bacaš u facu s nekoliko promijenjenih detalja pa ih nasmiješeno gledaš kako se koprcaju suočeni s njezinom pretumbanom pričom iz rubrike: 'Pa to su i vaši ciljevi, zašto ne bi mogli biti i naši? I mi samo želimo svoja PRAVA I SLOBODE!' Kamo god da je staviš, u koju god da je emisiju pozoveš, ona će doći s osmjehom na licu i blagoglagoljivim materijalom u srcu i vrlo će se rijetko dati skrenuti s linije poruke koju je naumila prenijeti. Tako je bilo i ovaj put. Iako u emisiji nije imala nikakvog protivnika, jako je lijepo slijedila svoj dijalektički stil, sve svoje stavove, akcije i ideje izlažući kao da s nekim raspravlja i tumačeći argumente zamišljene suprotne strane onako kako joj odgovara.

Dujmović joj je to, naravno, dopustio, kao što ideološki bliskim gostima i inače dopušta da govore štogod žele, ne propitujući baš pozadinu i slojeve njihovih izjava, još je i usput s pitanjima o, na primjer, HAVC-u uzdizao na razinu relevantnog sugovornika o temi koja s njom zapravo nema nikakve veze. Jedini mali iskorak iz tog specijala koji je mirne duše mogao nositi naslov 'Redovni gost-analitičar: Željka Markić' bilo je pitanje o njezinu neuspjehu u kandidiranju za članicu Programskog vijeća HRT-a, koje je Dujmović, doduše, popratio nervoznim hihotanjem, kao da želi reći: 'Aha, da, za to ste se kandidirali i niste prošli, ali to ste vjerojatno i očekivali, je li tako?', na što smo onda dobili odgovor cijenjene gošće koji se mogao protumačiti kao da se ona i njezini suradnici prijavljuju na takve natječaje zato da bi pokazali da IMA KVALITETNIH LJUDI jer evo, imam kvalitetan CV, radila sam sa stranim tvrtkama, znam puno o televiziji.

I zbog toga je nakon samo dva mjeseca bilo potrebno drugo gostovanje Željke Markić u istoj emisiji. Da još jedanput čujemo kako je Željka Markić superiška, kako o svemu što se događa u Hrvatskoj sve zna, u sve se razumije i svima želi samo najbolje - pravdu, slobodu, istinu i blagostanje. Bez gotovo ikakvog Dujmovićeva propitkivanja onoga što govori, samo sa serviranjem pitanja koja će to još bolje naglasiti. Odlična prilika za Željku Markić. Normalno da ju je iskoristila. No hoće li je Dujmović ponuditi i još nekome? Hoće li taj netko možda biti njegov politički neistomišljenik? I hoće li i njega dvaput pustiti da se predstavi u najboljem mogućem svjetlu, bez prekidanja i potpitanja? Samo naglas razmišljam. Naravno da slutim odgovor.