TV KRITIKA ZRINKE PAVLIĆ

Španović stisnuo ministra zanimljivog kao zobene pahuljice

15.02.2017 u 14:22

Bionic
Reading

Jednog po jednog, N1 prikuplja lijepu gomilicu domaćih televizijskih novinara koji su se po nečemu istakli pa je od jučer na njoj i Sanjin Španović sa svojom emisijom 'Veto'. U prvoj je emisiji pokazao da se i s krajnje dosadnim gostom - jer ministar Slaven Dobrović otprilike ima javnu personu zobenih pahuljica - može privući pozornost jer je gosta svojski pritisnuo i iz njega izvukao izjave koje se danas citiraju u raznim medijima

Televizija N1 sinoć nam je u programu pokazala svoju novu novinarsku 'akviziciju', prikazavši (za njih) prvi 'Veto' Sanjina Španovića, emisiju koju su do prije nekog vremena gledatelji mogli gledati na lokalnoj televiziji Jabuka TV. Kako se pokazalo po prvoj emisiji, i u slučaju Španovića N1 nastavlja s prikupljanjem ekipe domaćih televizijskih novinara koji su se po nečemu istakli i koji samo sve više poboljšavaju program te televizije.

Prvi Španovićev gost bio je ministar zaštite okoliša i energetike, Slaven Dobrović, Mostov ministar koji, iako upravlja iznimno važnim resorom, većini ljudi ne bi odmah iz šuba pao na pamet kao dobar izbor za prvu emisiju o bilo čemu jer čovjeka inače krasi medijska atraktivnost zobenih pahuljica. No ne lezi vraže, čini se da ipak ima novinara koji su u stanju napraviti koliko-toliko zanimljivu emisiju čak i kada im gost nije medijski celebrity, nego kada iz njega mogu izvući važne podatke i izjave.

Površno gledano, dokaz da je Španović u tome uspio današnje su vijesti na brojnim portalima i novinama, u kojima se citira Dobrovićeva izjava iz emisije o tome da će do ljeta struja ipak poskupjeti te njegova vrdanja oko odnosa HDZ-a i Mosta te afere s Barišićevim, ali čak i ako ne odlučimo brojati medijski odjek, činjenica jest da je iz ministra izvučen važan podatak koji ima utjecaja na gledatelje i javnost općenito.

Mislim, da se sad ne zavaravamo, nije to bila emisija iz koje su frcale iskre i pred kojom si bilo tko može zamisliti gledatelje kako ostrašćeno raspravljaju s ekranom - situacija je, nažalost, takva da gledatelje i općenito konzumente medija mnogo više zanimaju televizijski sugovornici koji će dodati još malo ulja na vatru ideoloških bitaka negoli oni s kojima se razgovara o iznimno važnim, ali ne toliko seksi temama energetike, zbrinjavanja otpada i zaštite okoliša - no bila je dovoljno zanimljiva da je inteligentan gledatelj može pratiti, iz nje nešto naučiti i primijetiti da novinar ne prihvaća sugovornikove odgovore zdravo za gotovo kada ovaj upadne u izvrdavanje i spinove.

Predviđam zato 'Vetu' uspjeh i na televiziji N1 jer ako se njezin autor i voditelj uspio tako dobro pripremiti i snaći s Dobrovićem, ima dobar temelj. Uvijek, doduše, postoji mogućnost da se varam, ali dosadašnji prvi dojmovi emisija na televiziji N1 najčešće me nisu iznevjerili.