NOVE ZLATNE KOKE

Holivudskoj eliti filmovi više nisu napeti, sad svi snimaju serije

12.02.2017 u 12:44

Bionic
Reading

Glumački velikani na malim ekranima pokrenuli su pravu televizijsku renesansu, ponajviše u američkoj filmskoj industriji. Cijela četa holivudskih zvijezda svoj dio kolača traži u serijama, a njih je svake godine sve više. Igre prijestolja pokazale su kako se pomiču granice, Kevin Spacey je mnogima očitao lekciju u 'Kući od karata', a onda su se za njegovim uspjehom poveli mnogi. Danas i veliki Anthony Hopkins briljira u HBO-ovoj seriji 'Westworld', Nicole Kidman u 'Malim lažima', a Jude Law je sve šarmirao kao 'Mladi papa'. Lavina se pokrenula i možemo očekivati puno dobrih iznenađenja na malim ekranima

Ne tako davno glumci i redatelji specijalizirani za velika platna bježali su kao vrag od tamjana od televizijske produkcije - na televizijski program glumačke zvijezde gledale su s visoka i nisu se htjeli spustiti na tu razinu. No kako je život nerijetko čista ironija, situacija je danas obrnuta. Zahvaljujući uspjehu nekih američkih serija, velika glumačka imena hrle na male ekrane, a redatelji na novome terenu pronalaze sve više prednosti. HBO zahvaljujući tome danas zarađuje milijarde.

Veliku ulogu u toj priči odigrao je neočekivani uspjeh serije 'Pravi detektiv' u kojoj su briljirali Matthew McConaughey i Woody Harrelson, a zatim ne toliko uspješno Colin Farrell i Rachel McAdams. Ugodno iznenađenje protekle godine priredili su mnogi poznati redatelji i glumci.

Colin Farrell i Vince Vaughn u sceni iz serije 'Pravi detektiv'

Oskarovac Paolo Sorrentino svojim je pomaknutim umom vratio Judea Lawa među najbolje, namijenivši mu glavnu ulogu u HBO-ovoj uspješnici Mladi papa. Serija govori o početku pontifikata Pija XIII, prvog američkog pape, bivšeg newyorškog kardinala Lennyja Belarda koji svojim stavovima Vatikanu zadaje velike glavobolje.

Holivudski veteran Anthony Hopkins pokazao je da je daleko od penzije vrativši se u velikom stilu u futurističkom vesternu Westworld u kojem glumi i Ed Harris. Puno se očekivalo od prve sezone, a redatelj Jonathan Nolan publici nije priuštio razočaranje. Daleko od toga.

Evan Rachel Wood i Ed Harris u seriji 'Westworld' čija je prva sezona dobila samo pohvale

Svoje vatreno krštenje na malim ekranima imaju i Nicole Kidman i Reese Witherspoon u HBO-ovoj mini seriji 'Male laži' koja se počinje prikazivati 20. veljače. 'Male laži' okupljaju itekako impresivnu postavu, tu su i Shailene Woodley, Laura Dern, seksi Alexander Skarsgård i Adam Scott. Riječ je o crnohumornoj mini-seriji u sedam nastavaka, adaptaciji istoimenog romana o trima majkama koje se zapletu u svijet intriga, tračeva i ubojstava,iza koje stoje redatelj Jean Marc Valle i producent najvećih TV hitova David E. Kelly.

Nicole Kidman
ove će se godine pojaviti i u drugoj sezoni odlične serije Jane Campion 'Top of the Lake' koja se s nestrpljenjem iščekuje.

Kidman i Witherspoon u seriji 'Male laži' snimljenoj po istoimenoj knjizi Liane Moriarty

Julia Roberts također stiže na male ekrane u svojoj prvoj ikad televizijskoj seriji! Popularna glumica glumit će u limitiranoj seriji temeljenoj na bestselleru Marie Semple Today Will Be Different u produkciji Annapurna Pictures. 'Today Will Be Different' prati Eleanor Flood, koja je u laganom kaosu te odlučuje da je upravo danas dan kada će se pobrinuti za sitnice koje je zapostavila. Naravno, život joj se nekako nađe na putu u obliku lažno bolesnog sina, udaljenog muža i bivšeg kolege, koji je odvraćaju od njenog skromnog plana.

I Julia Roberts pokleknula je pred izazovom

I trostruka dobitnica Oscara Meryl Streep potpisala je ugovor za snimanje serije 'The Nix'.  Riječ je o ekranizaciji istoimenog romana, autora Nathana Hilla, a osim što će glumiti, Meryl bi trebala biti i producentica serije.

Amazon radi na novom projektu – dramskoj seriji za koju su angažirali Roberta De Nira i Julianne Moore.

Nova dramska serija još nema naslov, a iza nje stoji nagrađivani David O. Russell ('Silver Linings Playbook', 'Američki varalice'). Amazon je odmah naručio dvije sezone, a svaka će imati po osam epizoda te će svaku režirati Russell koji će napisati i scenarij. Iako je radnja trenutno nepoznata, navodno je riječ o mafijaškoj kriminalističkoj seriji.

Holivudska miljenica, ove godine nominirana za Oscara Emma Stone okušat će se također u jednoj televizijskoj seriji. Serija se zove Maniac i najavljuje se kao mračna komedija temeljena na norveškoj seriji iz 2014. o muškarcu koji živi život iz snova. Osim što je zaključan u psihijatrijskoj ustanovi. Emma Stone i Jonah Hill igrat će kolege pacijente, a Cary Fukunaga režirao je svih deset epizoda.

Najviše prašine, kako to često biva kad je Tom Hardy u pitanju, podigla je serija Taboo, koja se počela prikazivati u siječnju, a čiji je koncept osmislio sam Hardy sa svojim ocem. Riječ je o projektu čiji su producenti Ridley Scott i Stephen Knight. Hardy tumači i glavni lik, Jamesa Keziah Delaneyja, koji se nakon deset godina provedenih u Africi vraća u London te saznaje da mu je otac ostavio neobično nasljedstvo. Kad se odluči pod svaku cijenu osvetiti smrt svog oca, uplest će se u opasnu mrežu zavjere i intrige. Nakon nedavno prikazane treće epizode na BBC-u, serija ima jako lošu televizijsku gledanost, no jedna je od najgledanijih na iPlayeru, a među najpopularnijima je i na piratskim stranicama.

Tom Hardy u seriji 'Taboo' u koju je uloženo čak deset milijuna funti

Kirsten Dunst i Billy Bob Thornton našli su svoje mjesto pod suncem u seriji Fargo, nastaloj po istoimenom filmu braće Cohen, koja ide već treću sezonu. Keanu Reeves prošle je godine snimio seriju Swedish Dicks za švedsku streaming uslugu Viaplay. Serija je na engleskom jeziku, a produciraju je kuće Viking Brothers i Brain Academy. Swedish Dicks je komedija o Ingmaru, bivšem kaskaderu koji je filmski biznis zamijenio detektivskim. Partner u maloj firmi u Los Angelesu mu je bivši DJ. Ingmara glumi Peter Stormare ('Crna lista', film 'Fargo'), a DJ-a švedski komičar Johan Glans. Društvo će im u većini od 10 predviđenih epizoda praviti Keanu Reeves.

Na male ekrane vratila se i Sarah Jessica Parker u HBO-ovoj seriji Razvod. Parker glumi Frances, ženu nesretnu u braku koja iznenada traži razvod od svog partnera Roberta (Thomas Hadden Church). Serija je priča o paru koji prolazi dug i mukotrpan razvod, a ne nedostaje crnog humora.

Jedna od serija koja je posljednje dvije godine pomela konkurenciju i osvojila sve najvažnije TV nagrade je 'American Crime Story: The People v. O.J. Simpson' biografska drama o O.J. Simpsonu kojeg glumi Cuba Gooding Jr., a Sarah Paulson glavnu tužiteljicu Marciu Clark. Zahvaljujući toj ulozi Paulson se danas svi klanjaju u Hollywoodu, a i šire. Nagrade je također nisu zaobišle. U glumačkoj postavi je i John Travolta, a snima se već treća sezona. 

Sarah Paulson nagrađena je Emmyjem za ulogu tužiteljice Marcie Clark u seriji 'American Crime Story'

Serija se temelji na istinitom događaju prema knjizi Jeffreyja Tobbina 'The Run of His Life: The People Vs. O.J. Simpson' koju su ekranizirali dobitnici Zlatnog globusa Scott Alexander i Larry Kraszewski (Big eyes, The people vs. Larry Flynt) u suradnji s izvršnim producentom, dobitnikom Emmyja i Zlatnog globusa Ryanom Murphyjem.