TV KRITIKA ZRINKE PAVLIĆ

Predsjednica kod Dujmovića: Vrhunac HRT-ove škole poltronizma

12.01.2017 u 08:30

Bionic
Reading

Uz brojne prigodne riječi optimizma i mudrosti kao što je: 'Budućnost Hrvatske nije u prošlosti' predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović održala je prvu ovogodišnju emisiju 'Iza zavjese' na Hrvatskoj televiziji. U emisiji je bio prisutan i Tihomir Dujmović

Do sinoć nešto poslije 21 sat, kada je emitirana emisija 'Iza zavjese' ionako smo već sve znali. HRT je na svim svojim radiostanicama nekoliko puta pustio isječke izlaganja predsjednice Grabar Kitarović, svi su portali već imali više-manje kompletan transkript onoga što je rekla u emisiji i samo je onima koji su to zbilja žarko željeli uspjelo dočekati emitiranje bez velikih spojlera. Putovanje u SAD bilo je apsolutno službeno - grmjelo je sa svih medijskih strana. Predsjednica je onamo otputovala zato da bi u ovom značajnom razdoblju tranzicije između dva američka predsjednika Hrvatsku pozicionirala kao lidera koji sudjeluje u stvaranju politike, čuli smo. Onima koji je kritiziraju smeta njezina nacionalna i suverenistička politika. Sve smo saznali, sve smo pročitali, sve smo čuli. Jedino što je iz tih isječaka izostalo bio je Tihomir Dujmović, novinar koji je, rekli su nam, vodio razgovor s Predsjednicom.

Tako je bilo i u emisiji. Šalim se - Dujmović nije izostao iz emisije, ondje smo ga ipak vidjeli i čuli - premda ne baš najbolje jer gospodinu ne bi pala kruna s glave da potraži pomoć službe za jezik i govor. Njegove aktivnosti 'Iza zavjese', međutim, sinoć nisu baš značajno utjecale na predsjedničin nastup. Vrli se voditeljski as, naime, ponašao kao da mu se posao sastoji samo od toga da predsjednicu na vrijeme podsjeti na teme koje je ONA isplanirala dotaknuti u emisiji, a ne kao da je novinar koji od nje pokušava nešto konkretno saznati. Razgovor je vodio kao da joj pomaže i kao da ju je u emisiju pozvao zato da si žena malo popravi imidž nakon hrpe kritika zbog nejasnoća oko puta u Ameriku.


Pritom niti tvrdim niti insinuiram da su se tako dogovorili - nemam pojma, nisam im držala svijeću, a i iskreno, da se moram kladiti, prije bih stavila novce na to da je Dujmoviću takvo ponašanje došlo spontano. Da je on jednostavno takva vrsta novinara. Kada mu u emisiji gostuje pripadnica političke opcije koju podržava - a po svim njegovim dosadašnjim istupima i djelima znamo da predsjednica RH to jest - onda on po vlastitoj volji i nahođenju izbjegava propitkivanja ili zahtjeve za podrobnijim objašnjenjima onoga što mu se govori. Bilo kakva neugodna ili provokativna pitanja, pak, brzinski sprema u ladicu 'SAČUVAJ BOŽE'.

Nisam zato, iskreno govoreći, ni očekivala da će Predsjednicu, primjerice, upitati kako će se to točno Hrvatska Sjedinjenim Državama nametnuti kao lider u kreiranju politike, ni što je točno uspjela saznati od tih 'ključnih igrača' s kojima se sastala u Americi. Nisam ni mislila da će je pitati zašto je odabrala baš te 'ključne igrače' niti da će čak ni sam sebe, a kamoli KGK zapitati kako to da onda, recimo, Angela Merkel nije čula za takvu briljantnu diplomatsku strategiju pa također u prazničnom terminu pohitala do Washingtona. Nije to njegov đir. On provokativna pitanja čuva za one s kojima se ne slaže, a Predsjednicu će pustiti da govori štogod i koliko god želi, ubacujući se tek tu i tamo sa svojim vječnim favoritima tipa: A što sa Srbima? Zašto Srbi nama stalno nešto? Jel da su Srbi pretjerali? Ajmo sad malo o tome kako su Srbi najgori! Možemo i o SVIM TOTALITARNIM REŽIMIMA, dakle, o komunistima i Titu! Zašto i dalje imamo Trg maršala Tita u Zagrebu? 

I sad, ne znam je li to zbog toga što su mi najave, isječci i transkripti spojlali emisiju ili je to bilo zbog toga što sam točno znala što mogu očekivati od Dujmovića, ali nakon što sam pogledala taj intervju, zbilja sam imala dojam da iz njega ništa nisam saznala. Sve su to redom bile priče koje predsjednica RH i inače raspreda prilikom obraćanja javnosti, uz dodatak pokoje bonus-mudrosti, kao što je bila izjava da 'budućnost Hrvatske nije u prošlosti' (ideš!). Klasika. Potpitanja nije bilo, inzistiranja na podrobnijim objašnjenjima nije bilo, Dujmović je, osim nekoliko ajmo-sad-malo-o-Srbima-i-kako-smo-mi-bolji-od-njih momenata uglavnom statirao u kukuruzu i više-manje bez komentara kimao glavom na sve što je izgovorila... Uglavnom, najtočnije bi bilo reći da je predsjednica sinoć održala emisiju na HRT-u i da joj je Tihomir Dujmović pravio društvo u studiju.

Ako pak sinoćnju emisiju 'Iza zavjese' stavimo u širi televizijski kontekst, moramo biti pošteni i priznati da Tihomir Dujmović nije rodonačelnik takvog žanra intervjua na HTV-u. O, ne. HTV već desetljećima njeguje tu formu i - da se i ja ekvidistantno izrazim - u svim režimima i pod svim vladajućim garniturama HTV bi izrodila barem jednu novinarsko-voditeljsku zvijezdu koja je tako intervjuirala predsjednike, premijere i ine moćnike. Vodili su se takvi PR-razgovori i s Tuđmanom i s Račanom, i sa Sanaderom i s Milanovićem, i s Karamarkom i s Josipovićem. To je ta škola novinarstva. To je taj nerv koji se ne usudi potegnuti bilo kakvu polemiku s moćnim sugovornikom, koji ne želi spriječiti predsjednika ili premijera da odgovor na pitanje pretvori u polusatni referat, koji kima glavom i ne traži nikakva dodatna objašnjenja kada vel'ke mange počnu palamuditi od sinergijama i krucijalnim strategijama. Dapače, to je škola novinarstva koja bilo kakvo uplitanje u predsjednička ili premijerska fraziranja smatra bezobrazlukom. Da stvar bude još smješnija, takvu praksu podržava i dio gledatelja. Super im je kada novinari/voditelji onim osobama za koje su glasali dopuštaju da govore što i koliko žele, a ljute se na one koji to isto čine s onima za koje nisu. Tihomir Dujmović, netelevizičan, mumljav i sklon inzistiranju upravo na onakvim pitanjima kakva je Predsjednica sinoć nazvala besmislenim i iscrpljujućim (ustaške guje, partizanske eskadrile, Trg maršala Tita i opća lustracija za početnike) - samo se jako dobro uklopio u taj trend.

A otprilike u isto vrijeme, s druge strane oceana, u onoj zemlji u koju je Predsjednica otputovala zato da bi, kako je sama rekla, Hrvatsku pozicionirala kao lidera u stvaranju politike, novinari su na press-konferenciji bez imalo milosti izrešetali Donalda Trumpa. I Amerikancima je to bilo potpuno normalno. Novinari, smatra se tamo, i postoje zato da propituju ono što tvrde i rade najmoćniji. Smatra se da je to korisno, da na taj način djeluju kao korektiv vlasti, a u interesu običnih građana. Ne smatra ih se zbog toga neprijateljima Amerike. Dapače. Prema trendu koji je sinoć nastavila emisija 'Iza zavjese', takvi novinari na HTV-u ne bi mogli ni primirisati našoj Predsjednici. No zato, srećom, na Prisavlju postoji Tihomir Dujmović.