TV KRITIKA ZRINKE PAVLIĆ

Najbolje strane TV serije 2016. godine

31.12.2016 u 14:45

Bionic
Reading

Svjetska, posebice američka produkcija TV serija 2016. godine, bila je iznimno bogata i prepuna vrhunskih ostvarenja pa je među njima bilo vrlo teško odabrati deset najboljih. Komedije, drame, dramedije, igrane i animirane serije, skupe i raskošne produkcije te mali, neovisni pothvati - svi su se potpuno ravnopravno natjecali u privlačenju gledateljske pozornosti. Odabranih deset serija u nastavku osobni su izbor, ali uz njih bi bez problema moglo stajati još deset

Ako ste ljubitelj ili ljubiteljica televizijskih serija i ako 2016. godine niste za sebe ništa našli među stranim serijama koje su se pojavile u opticaju, vjerojatno ste pustinjak koji živi u zabačenom dijelu svijeta do kojega ne dopiru ni internetski ni televizijski signal i vaša se ljubav prema serijama temelji na halucinacijama. U svim ostalim slučajevima nešto je moralo nekako doprijeti do vas i to nešto sigurno je bilo dobro. Zato je izbor najboljih deset serija 2016. godine užasno težak. Nije, naime, problem pronaći deset najboljih - problem je odlučiti kojih deset (dvadeset, trideset...) izostaviti s popisa.

Spomenut ću ih zato samo nekoliko koje su također zaslužile svoje mjesto među televizijskim laureatima 2016., ali se na ovom popisu nisu našle samo zato što su mi se osobno neke druge više svidjele. Primjerice, HBO-ov 'Westworld', raskošna, fascinantna i podosta komplicirana SF drama koja je na ekranima zabljesnula u drugoj polovici godine, uvelike proširujući premisu istoimenog filma iz sedamdesetih na pitanja ljudskosti i svijesti, stvarnosti i virtualnosti. Iako pomalo zamršena i s previše skrivenih 'ključeva' da bi običan gledatelj u njoj išta mogao naslutiti prije fantastičnog raspleta, riječ je o jednoj od najambicioznijih i najvažnijih serija godine.

Tu je i 'Ispran mozak', jedna od najzabavnijih serija godine - pronicljiva politička satira o kukcima iz svemira koji dobrom dijelu stanovnika američke prijestolnice pojedu pola mozga, čineći ih radikalnim luđacima bez obzira na političku opciju kojoj pripadaju. Serija nije doživjela obnavljanje i neće se više prikazivati, ali i ta jedina sezona koju smo mogli gledati 2016. bila je poslastica koja će sigurno ostati zabilježena u TV povijesti.

Godina je bila plodna i za nekonvencionalne autorske komedije, kao što je s ovog popisa izostavljena 'Lady Dynamite' američke komičarke Marie Bamford, u kojoj autorica i glavna junakinja kroz nadrealne segmente iz svojeg fikcionaliziranog života progovara o svojem oporavku od mentalne bolesti i pokušaju nastavka života te karijere. Zanimljiva je bila i serija 'Better Things', koju je glavna glumica Pamela Adlon kreirala u suradnji s genijalnim Louisom CK-om, a u kojoj glumi losanđelešku glumicu i samohranu majku triju izuzetno zahtjevnih kćeri, pred gledatelje donoseći nešto što bi se moglo nazvati pozitivnijom, manje neurotičnom i mudrijom varijantom Louieja.

Will Forte u trećoj je sezoni svoje serije 'Posljednji čovjek na Zemlji' i dalje pomicao granice onoga što se u televizijskim humorističnim serijama radi, a što ne radi, ubijajući glavne likove i testirajući gledateljsko strpljenje s napornim glavnim likom. Abbi Jacobson i Ilana Glazer u trećoj su sezoni svoje serije 'Broad City' konačno prešle granicu između skeč-serije u igranu seriju, zadržavši pritom dovoljnu količinu ludosti da i dalje ostanu prepoznatljive, ali i progovarajući na komičan način o mnogim detaljima ženskoga života o kojima se na televiziji rijetko govori, a svoju dozu brutalne komedije mogli smo dobiti i kroz nevjerojatnu 'Idiotsitter', seriju o ženi koja dobiva posao guvernante 21-godišnje bogatašice s ozbiljnim problemom neznanja, gluposti i neodgovornosti, a ako volite nihilističke antiljubavne drame s velikim dozama humora, tu je bila i treća sezona sjajne serije 'You're the Worst', čije je glavne junake iz sezone u sezonu sve teže voljeti, ali ih ipak volimo.

Valja spomenuti i najbolju stripovsku seriju godine - 'Preacher', mračnu (ali istodobno i vrlo šarenu) dramu snimljenu prema istoimenom stripu koja je svojim spojem krvavog, dramatičnog, fantastičnog i smiješnog podosta podsjećala na nešto iz Tarantinove radionice, a kraj godine obilježile su i nove epizode sad već legendarnog 'Black Mirrora', koji je prelaskom na Netflix izrodio šest epizoda neujednačene kvalitete, ali ga vrijedi spomenuti barem zbog jedne - 'San Junipero', dirljive post mortem fantazije koja je ujedno i jedina epizoda ove serije u kojoj se tehnologija prikazuje pozitivno.

No krenimo sada na deset najboljih, od desetog mjesta prema vrhu.

10. Transparent, 3. sezona
Riječima autorice Jill Soloway, ova dramedija o 'unlikeable Jews', točnije, o antipatičnim pripadnicima obitelji Pfeffermann, čiji je patrijarh na pragu sedamdesete odlučio javno priznati svoju transrodnost i početi živjeti kao žena - u svojoj je trećoj sezoni totalno procvala. Proširujući temu transrodnosti (ali je ni trenutka ne gubeći iz fokusa) na opću temu promjene i koliko je ljudi teško podnose (te kakvi su pritom šupci prema onima koji ih pokušavaju shvatiti), 'Transparent' je ove godine još dublje zaronio u ponašanje svojih likova, ne čineći ih išta simpatičnijima nego prije, ali ih još plastičnije prikazujući kao osobe od krvi i mesa nad čijim se odlukama, ponašanjem i traženjem moramo zamisliti i shvatiti da smo im sličniji nego što mislimo. U trećoj se sezoni 'Transparent' ujedno i dodatno pozabavio poviješću Maurine transrodnosti te tako izrodio vjerojatno jednu od najboljih epizoda cijele serije.

Foršpan za treću sezonu serije 'Transparent'


9. The Crown, 1. sezona
Najraskošnija na ovom popisu i jedna od najskupljih Netflixovih serija uopće, 'The Crown' govori o prvih nekoliko godina vladavine kraljice Elizabete II, događajima koji su joj prethodili, kao i dramatičnim događajima u britanskoj i svjetskoj politici koji su je pratili. Nisam očekivala da će mi se serija svidjeti jer mi je bilo kakvo romansiranje kraljevskih obitelji i njihova besmislenog života izrazito odbojno, no tvorci serije ovdje su doista odradili fenomenalan posao, dajući svakom liku toliko dimenzija i dubine te ih prikazujući u tako dobro razrađenim situacijama da gledatelj jednostavno mora, ako već ne suosjećati s njima, a onda ih razumjeti. Posebno bih istaknula nevjerojatan nastup Johna Lithgowa u ulozi Winstona Churchilla, kao i dvije epizode koje su ga prikazale kao velikog čovjeka kojeg pomalo gazi novo vrijeme - epizodu o toksičnom smogu nad Londonom početkom pedesetih i epizodu o uništenju portreta koji je britanska vlada dala izraditi u povodu njegova osamdesetog rođendana.

Foršpan za seriju 'The Crown'


8. American Crime Story: People vs. OJ Simpson
Jedno od najspektakularnijih suđenja u novijoj američkoj povijesti, ono kojim se 1994. godine pokušala dokazati krivnja američkog nogometaša i glumca O. J. Simpsona za ubojstvo bivše supruge Nicole Brown i njezina momka Rona Goldmana, ove je godine gotovo jednako spektakularno uskrsnulo u američkom televizijskom programu. Snimljen je fenomenalan dokumentarac, ali i ova igrana serija, u kojoj je cijelu priču o suđenju O. J-u gledateljima još jedanput dočarala impresivna (i užasno skupa) glumačka ekipa sastavljena od Cube Goodinga Jr-a kao O. J. Simpsona, Emmyjem nagrađene Sare Paulson kao tužiteljice Marcie Clark, Johna Travolte i Courtneyja B. Vancea kao O. J-jevih odvjetnika Richarda Shapira i Johnnyja Cochrana te Davida Schwimmera kao Roberta Kardashiana.

Iako je većini gledatelja koji su bili svjesne dobi 1994., vrlo dobro poznat rasplet suđenja O. J-u, kao i najvažniji trenuci cijele priče (O. J-ev pokušaj bijega u bijelom Fordu Broncu, rasna podijeljenost glede O. J-jeve krivnje, rukavice u sudnici... ), serija se potrudila otići i korak dalje te prikazati još neke dimenzije priče kao što su, primjerice, izrazito seksistički medijski i javni (a i pojedinačni, osobni) tretman tužiteljice Marcie Clark, ali i korijen slave obitelji Kardashian.

Foršpan za seriju 'American Crime Story: People vs. OJ Simpson'

7. Brooklyn nine-nine
U godini na izmaku prikazana je druga polovica treće i prva polovica četvrte sezone serije 'Brooklyn nine-nine', vjerojatno najsmješnije ikada snimljene serije o newyorškoj policiji, u kojoj Andy Samberg iz SNL-a glumi nezrelog, ali talentiranog policajca Jakea Peraltu u policijskoj postaji prepunoj neobičnih likova, predvođenoj uštogljenim gay kapetanom Holtom, kojeg glumi fantastični Andre Braugher. Riječ je o seriji koja, eto, ni u četvrtoj sezoni ne gubi ni trunke svojeg šarma i humora u stilu serija 'Office' ili 'Parks and Recreations', o seriji čijoj se svakoj novoj epizodi uvijek silno radujem, a isto tako i o seriji koja ima možda najraznolikiju postavu od svih aktualnih američkih TV serija.

Promotivni video za 4. sezonu serije 'Brooklyn nine-nine'


6. Gdje ima dima... (High Maintenance)
Nagrađivana web-serija američkog glumca i scenarista Bena Sinclaira, ove je godine postala HBO-ov najnoviji hit iz kategorije malih, nezavisnih serija koje njeguju estetiku upravo takvoga filma. Vrlo originalna po konceptu i po pristupu temi, serija 'Gdje ima dima...' u svakoj epizodi nema samo zasebnu priču, nego i posve druge likove, čije živote pratimo u samo jednom, usputnom fragmentu, ali kroz taj fragment doznajemo gotovo sve najvažnije o njima. Ti su likovi raznovrsni - od ambiciozne studentice iz obitelji arapskih doseljenika, preko usamljenog sredovječnog 'starog momka' koji je upravo pokopao majku za koju se godinama brinuo pa sve do jednog simpatičnog psa. Nit koja ih sve povezuje njihov je diler marihuane, kojega glumi Ben Sinclair. Izrazito pametna, životna, na trenutke dirljiva i vrlo zabavna serija utjelovljenje je jedne rečenice koju izgovara sam 'glavni lik' (uvjetno rečeno): 'Ovaj grad je fantastičan. Kad sjednem na bicikl i vozim se na njemu, osjećam se kao da sam na filmu.' Serija nam, naime, donosi najzanimljivije isječke iz toga filma.

Službeni foršpan za seriju 'Gdje ima dima...'


5. Crazy Ex-girlfriend, 2. sezona
Američka komičarka Rachel Bloom i u drugoj nam sezoni serije 'Crazy Ex-girlfriend' pokazuje koliko se njezin jedinstveni talent za komičarske točke izvedene kao pjesme u raznim glazbenim stilovima - odlično prenosi u format serije. Njezina glavna junakinja Rebecca novu je sezonu serije započela ne baš kao ex, nego kao aktualna djevojka jednog od glavnih muških likova u seriji, no brzo se vratila svojem naslovnom statusu, dok priča i dalje razrađuje korijene onoga dijela naslova koji je naziva ludom, kroz disfunkcionalne odnose s prijateljima i znancima te (zasad) neuspješne pokušaje jedne mlade, pametne, ali totalno sprčkane žene - da bude sretna.

Jedan od glazbenih brojeva iz druge sezone serije 'Crazy Ex-girlfriend'


4. Atlanta
Jedno od najvećih osvježenja godine bez ikakve je sumnje humoristična drama Donalda Glovera (domaćoj publici poznat iz serije 'Klub otpisanih'/Community) o dvojici mladića, bratića iz Atlante, od kojih je jedan, Earn, pametni luzer koji je prekinuo školovanje na Princetonu i sada je praktički beskućnik, iako povremeno spava kod majke svojeg djeteta - a drugi, Arthur, pokušava lansirati rappersku karijeru nakon nekoliko uspješnih hitova na društvenim mrežama pod imenom Paper Boi.

Earn pokušava Arthuru pomoći u probijanju, iako zapravo nema pojma o tom poslu i dvojac u takvim svojim naporima prolazi kroz razne neobične, obične, nadrealne, smiješne i dramatične situacije. 'Atlanta' je jedinstvena u prikazu sredine po kojoj se kreću Earn i Paper Boi/Arthur, a koja se prostire od atlantskih predgrađa sa siromašnijim pripadnicima srednje afroameričke klase pa sve do prestižnih klubova i bogataških imanja, koja cijeloj crnačkoj američkoj kulturi pristupa iz stotine različitih perspektiva - one sitnih dilera iz kvarta, one visokoprofinjenih pratilja bogatih košarkaša, one hipsterskih intelektualaca iz posebnih televizijskih emisija, pa sve do šarolikog svijeta hip hop glazbenika i vlasnika klubova. Izuzetno zabavan i pametan uvid u svijet o kojem s ove strane 'bare' znamo malo ili ništa.

Foršpan za seriju 'Atlanta'


3. Mladi papa
Jedna od najneobičnijih serija na ovome popisu HBO-ov je 'Mladi papa', u kojem Jude Law glumi papu Pija XIII, prvog američkog papu u povijesti, koji na tu visoku funkciju dolazi sa samo 46 godina i svojim ortodoksnim pristupom pontifikatu izaziva pravu pomutnju u Vatikanu. Autorsko djelo talijanskog oskarovca Paola Sorrentina nosi sva obilježja njegovih filmova - naglašenu vizualnost i estetiku koje povremeno graniče s nadrealnim (pa i prelaze u te domene), Jude Law apsolutno sjaji na ekranu kao Lenny Belardo/Pio XIII, a serija rastura i razvoj njegova lika, karakterizaciju ostalih crkvenih dostojnika, koji su prikazani u svim bojama spektra, a ne samo prema već debelo ukorijenjenim klišejima o svećenicima na filmu te fluidnu prirodu čovjekove vjere i odnosa s Bogom.

Izvrsna špica serije 'Mladi papa', u kojoj i inače glazba igra dosta važnu ulogu


2. BoJack Horseman, 3. sezona
Zaboravite na sve što vam govore o svojim favoritima među Netflixovim serijama - ova je bez konkurencije najbolja! 'BoJack Horseman' već treću sezonu stvara apsolutno remek-djelo od premise koja se na prvi pogled čini nemogućom - od animirane priče o antropomorfiziranom konju koji je devedesetih godina dvadesetog stoljeća bio zvijezda groznog sitcoma, a sada pokušava oživjeti karijeru, ali i pronaći kakav-takav razlog za život u svijetu u kojem životinje i ljudi žive ravnopravno. BoJack ni u trećoj sezoni nije nimalo posrnuo - dapače, i ovoga puta su sve epizode apsolutno besprijekorne, neke su već sad klasici - poput one koja se događa u podmorju i u kojoj nije progovorena gotovo nijedna riječ, a BoJack i njegovi znanci ostaju, unatoč tome što su animirani pripadnici raznih vrsta iz životinjskog svijeta, najprokrvljenija bića na televiziji kroz koja se očitava sva tragikomičnost ljudskoga postojanja. Pa makar to postojanje i bilo u privilegiranom svijetu američke industrije zabave.

Foršpan za treću sezonu 'BoJack Horsemana'


1. Horace & Pete
Louis CK, trenutačno najcjenjeniji američki stand-up komičar i tvorac izvrsne serije 'Louie', 2016. godine gledateljima je ponudio nešto sasvim novo. Pritom, kad kažem 'novo', mislim na novost u njegovu dosadašnjem repertoaru i stilu, ali i na prilično veliku inovaciju za serije općenito. Naime, Louie je početkom ove godine, bez ikakve prethodne najave i informacija, putem svojeg web-sajta louisck.net pretplatnicima svoje mailing liste poslao kratku obavijest da sa stranice mogu skinuti prvu epizodu nove serije 'Horace & Pete'.

Nitko nije imao pojma o čemu je riječ, ali u sljedećih desetak tjedana ispisala se televizijska povijest. S Louijeve ste web-stranice, naime, iz tjedna u tjedan mogli skinuti novu epizodu serije o dvojici braće, vlasnicima stotinu godina starog brooklynskog bara koji je generacijama u obitelji i uvijek ga vode dvojica muškaraca po imenu Horace i Pete. Snimljen s više kamera, kao sitcom, ali mnogo više nalik snimci kazališne drame, 'Horace and Pete' raspleo je tešku i tragičnu priču o obitelji vlasnika toga bara, međusobnim odnosima, pokušajima da se otrgnu od tereta prošlosti i svojih problema, svađama oko zadržavanja ili prodaje bara, odnosima s bivšim i sadašnjim partnerima, sestrom, ocem, majkom, djecom... 'Horace & Pete' nije laka serija za zabavu, iako u njoj ima dosta humornih elemenata, za što su se pobrinuli brojni Louiejevi kolege komičari, koji u seriji glume goste u baru.

Teška je to priča, ali ljudska, realna, u mnogim segmentima poznata svima. Briljantna glumačka postava koju predvode Louis CK, Steve Buscemi, Edie Falco i Alan Alda, samo pridonosi tome, a serija je, povrh svega, i pravo malo čudo - dokaz da se velike stvari mogu napraviti i nekonvencionalnim putem, na potpuno drugačiji način i posve samostalno. Naravno, ako imaš novca, koji je Louis CK, zahvaljujući svojim dosadašnjim uspjesima, imao. I drago nam je zbog toga. U godini koja je ionako bila bogata sjajnim televizijskim serijama, svojom je kazališnom predstavom u više nastavaka odnio premoćnu pobjedu.

Prizor iz serije 'Horace & Pete'