HTV-OV NOVINAR PREDSTAVLJA KNJIGU

Branimir Farkaš napisao prvu dramu, a razmišlja i o filmskom scenariju

08.12.2016 u 18:45

Bionic
Reading

Nakon što su već neki HRT-ovi novinari ušli u svijet književnih voda objavivši knjige intervjua, putopisa ili bloga, još jedan HRT-ov urednik i voditelj može se pohvaliti književnim uratkom, Branimir Farkaš. I to dramskim tekstom. Za tportal je ispričao što ga je inspiriralo za pisanje knjige 'Iskrica' i planira li ostati u spisateljskim vodama

'Oduvijek sam volio sam pisati, od 15. do 19. godine sam se time više bavio, a onda su neke druge životne okolnosti prevagnule. Došao je rat, zaposlio sam se i to mi se činilo nebitno, a kad sam 2000. nakon studija novinarstva upisao studij filmske i TV režije na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu, postajala je obaveza da se pišu dramske scene koje su glumci izvodili. Tada sam počeo pisati, napisao sam tri drame, a prva, Iskrica' se objavljuje. Na sreću, našao sam izdavača koji je to objavio i za to dobio potporu Ministarstva kulture i sretan sam što sam postao objavljeni pisac. Kao novinar nisam želio reciklirati svoj posao, nego napisati, da tako kažem, da nikoga ne podcjenjujem, pravu literaturu' rekao nam je HRT-ov urednik i voditelj.

Kako je riječ o humorističnoj i dirljivoj drami o 43-godišnjakinji i 60-godišnjaku koji se upoznaju preko internetske stranice za upoznavanje, zanimalo nas je li knjiga nastala na temelju nekog Branimirova iskustva.
'Ne, nema nikakvog osobnog iskustva u tome, jer sam puno mlađi od 60-godišnjaka (smijeh). To je bila zanimljiva priča koja mi se ponudila tijekom razgovora s nekim glumcima koji su tražili tekst. Postojala je čak ideja da bismo od toga napravili i predstavu, ništa se nije dogodilo, ali se nadam da će sada', priznaje.

Dodaje kako mu je bilo lako i lijepo pisati knjigu.
'Vrlo brzo i lako sam je napisao. Bila je gotova za dva mjeseca uz moj redovni posao. To je ono kad čovjek voli pisati i kad nađe temu koja ga zaintrigira, a ovdje je to bio odnos između dvoje ljudi i način na koji se upoznavaju u suvremenom svijetu uz pomoć tehnologije koja je most između njihovih duša i osoba', ističe.

Kad je o društvenim mrežama riječ, on jedino koristi Twitter gdje objavljuje isključivo svoje novinarske tekstove, radove.

'Ne koristim ga kao većina i nisam često u tome. Više sam u knjigama, glazbi, obitelji i svom poslu. Trudim se da se s ljudima s kojima osjećam bliskost vidim često iako je to teško s obzirom na posao kojim se bavim ja, a i većina mojih prijatelja. Nadam se da ću većinu njih vidjeti na promociji 13. prosinca u čitaonici Bogdana Ogrizovića', kaže.

Pisanjem će se, otkriva, baviti i dalje.
'Već imam dvije drame za koje se nadam da će izaći. Kad čovjek postane objavljeni pisac to ga motivira da ide dalje, pa ću na neki način tako ostvariti svoju dječačku želju i nastaviti s time. Cilj mi je da se neka od njih postavi na kazalištu. Inicijalna reakcija glumaca je bila dobra. Ana Vilenica i Tarik Filipović za koje sam sretan da će ulomke iz knjige čitati na promociji rekli su mi da su im se dopali likovi pa se nadam da ću se jednog dana naći na kazališnim daskama. A ako u budućnosti nastavim pisati možda napravim i filmski scenarij i snimim film, s obzirom na to da sam studirao upravo - filmsku i TV režiju', rekao je.