PICKBOX

Isprani mozak - autori Dobre žene ovaj put donose nešto potpuno drukčije

07.12.2016 u 14:36

Bionic
Reading

Monk u novoj ulozi - Komedija koja je ujedno i drama, SF triler, horor i politička satira

Iako nova serija koju možete gledati na streaming videoteci Pickbox dolazi od autora Dobre žene (The Good Wife) Michelle i Roberta Kinga, ove dvije serije malo toga imaju zajedničko. I dok Dobru ženu, koja se također prikazuje na Pickboxu, pratimo u odvjetničkom kontekstu, u fokusu serije Isprani mozak (Braindead) su političari, a njihovo ponašanje i potezi se po prvi puta u povijesti mogu opravdati – i to time da njihove mozgove izjedaju insekti. Mozgove političara zaposjeli su svemirski mravi koji su na zemlju stigli u meteoru, a u najtežim slučajevima glave političara od toga i eksplodiraju.

Monk u novoj ulozi

Trostruki dobitnik Emmyja i zvijezda Monka, Tony Shalhoub, igra senatora Reda Wheatusa, kojem karijera krene uzlazno nakon što se inficira svemirskim mravima.

'On je karijerist, alkoholičar, ženskaroš i ništa mu baš ne ide od ruke dok se ne inficira, ili kako ja to volim reći, dok mu bube ne uđu u mozak i ne pojedu neke njegove dijelove. On je bio republikanac, ali odlazi još desnije i postaje ultra-desničar, što uvelike pomogne njegovoj karijeri.'

Isprani mozak započinje dolaskom mlade redateljice Laurel (Mary Elizabeth Winstead) u Washington, kao ispomoć u uredu bratu Lukeu (Danny Pino) koji je senator. Kada se Laurel uputi u Washington, shvati da nešto, mimo toga što se republikanci i demokrati ne mogu dogovoriti oko budžeta, nije u redu. Najprije, čini se da je vlada prestala raditi, a kao da se nešto čudno događa i s političarima…


Nešto je čudno u zemlji političara

Osim SF elementa s mravima, seriju Isprani mozak teško je žanrovski smjestiti u okvir. Tako da se može reći da se radi o političkoj satiri, dok je to u isto vrijeme i humoristični triler, a ima i elemente drame. S obzirom na to kako je izgledala američka utrka za predsjednika, ovu seriju, čija je premisa totalno nenormalna, možemo samo djelomično nazvati ludom.

'Serija je prilično luda i apsurdna, ali je i trenutna politička utrka. Ponekad je stvarnost definitivno satiričnija od satire', rekla je Mary Elizabeth Winstead.

Jako smiješna, ali i smrtno ozbiljna serija

Koliko god da je ova serija satira, u njoj će svatko tko imalo prati politiku prepoznati i dosta istine. Zbog čega se političari ne mogu dogovoriti i donijeti odluke koje će biti korisne za sve članove društva? Kako za to nema racionalnog objašnjenja, najvjerojatnije je to da su njihove mozgove preuzeli kukci. A s obzirom na to da se političari vrlo često više vole svađati i međusobno optuživati umjesto raditi svoj posao, Isprani mozak u tom smislu u potpunosti raskrinkava politiku.

Uz Mary Elizabeth Winstead, u satiri koja je osvojila simpatije publike i kritike, glume još i Aaron Tveit (Graceland, Tračerica), Danny Pino (Zakon i red, Skandal) i već spomenuti Tony Shalshoub (Monk).

Gledajte na Pickboxu u MAXtv videoteci https://www.hrvatskitelekom.hr/televizija/pickbox