TV KRITIKA ZRINKE PAVLIĆ

'Sjedni, odličan' ili 'i prosvjetari su ljudi'

20.11.2016 u 11:49

Bionic
Reading

U našem je društvu silno popularno kritizirati učitelje, nastavnike i profesore, optuživati ih da stalno štrajkaju i traže previše i beskrajno razglabati o 'golemom godišnjem odmoru' koji imaju tijekom školskih praznika. Emisija 'Sjedni, odličan' pokušava nam prikazati te ljude u sasvim drugom svjetlu i upoznati nas s osobama kojima, unatoč svim popularnim prigovorima, svakodnevno prepuštamo odgoj i obrazovanje svoje djece

Postoje neka zanimanja u koja se, barem ako je suditi po općem raspoloženju, svi razumiju. Svi znaju kako bolje trenirati nogometne momčadi nego profesionalni treneri, svi bolje znaju voditi državu od onih koje su izabrali da to čine umjesto njih, svi bi bolje titlali filmove i serije na televiziji od profesionalnih prevoditelja svi, naravno, točno znaju što ne valja s obrazovnim sustavom i puno bi bolje podučavali djecu od profesora i nastavnika koji rade u školama. Ovo potonje posebno je paradoksalno - prosvjetare se neprekidno kritizira i omalovažava, kad god traže bolje radne uvjete i veće plaće, pola javnosti zgroženo uzvikne kako 'neradnici' koji tri mjeseca školskih praznika mašu lepezom pod palmom nemaju pravo na mnogo više od minimalca, predbacuje im se da nemaju pojma i da nam djecu uništavaju umjesto da ih obrazuju - a onda im se svima bez imalo pogovora šalje djecu na brigu po pet-šest i više sati dnevno.

Daleko od toga da su nastavnici, učitelji i profesori svi redom anđeli, ali činjenica jest da se mediji njima uglavnom bave samo kada se pojave problemi povezani s njihovim radom. Novine i televizije pune su ih samo kada štrajkaju, kada se sukobljavaju s nadležnim ministarstvima oko školskog programa i u onim ekstremnim slučajevima - kada neki doista užasan pojedinac na neki način zlostavlja svoje učenike. Uzme li se još u obzir da su učitelji, nastavnici i profesori doista potplaćeni i da rade u lošim uvjetima, pa su napisi o njihovu nezadovoljstvu zbog toga vrlo česti, nije ni čudo da je medijska slika prosvjetara uglavnom negativna ili barem takva da prosječan čovjek na spomen njihove profesije zakoluta očima.


Emisija 'Sjedni, odličan' pokušava drugačije prikazati tu profesiju. Počela se emitirati u rujnu, prikazuje se svake druge subote i sastoji se od tri mini dokumentarca o tri profesora, učitelja ili nastavnika. Neki su od njih nekonvencionalni, neki iznimno uspješni i cijenjeni u sredini u kojoj rade, neki vode posebne programe, neki imaju interesantne hobije, neki teške životne borbe i bolesti, a neki su 'obični' učitelji ili nastavnici koji se jednostavno jako dobro slažu sa svojim učenicima ili studentima. Tako je, primjerice, u jučerašnjoj emisiji prikazan prof. Ranko Matasović, najmlađi hrvatski akademik i profesor lingvistike na zagrebačkom Filozofskom fakultetu koji se u slobodno vrijeme bavi jahanjem, a sam za sebe kaže da nije savršen profesor i da ponekad nema strpljenja sa studentima, Ljiljana Radobuljac, profesorica hrvatskog jezika i književnosti koja je osnovala udrugu 'Vukovarske iskrice' za pomoć osobama s intelektualnim poteškoćama, ali i napisala knjigu o svojoj borbi s karcinomom te Gordana Kovačević, učiteljica koja je dobila brojne nagrade kao amaterska glumica, a bila se natjecala i za položaj gradonačelnice Bakra.

Nije riječ, dakako, ni o čemu spektakularnom - cinici bi možda rekli i da je riječ o podilaženju prosvjetarima ili o 'propagandi' za podizanje ugleda njihove profesije, ali cinici bi bili u krivu. Nema tu nikakve propagande, riječ je o jednoj izuzetno simpatičnoj i, u klasi kratkih dokumentaraca vrlo kvalitetno snimljenoj emisiji koja se na prvi pogled čini kao samo još jedno javnotelevizijsko ispunjavanje obaveza za snimanjem programa od općeg interesa, ali vas vrlo suptilno uspijeva zainteresirati i zadržati pred ekranom te vas natjerati da još jedanput promislite prije nego što sljedeći put prosvjetare nazovete džabalebarošima koji na račun poreznih obveznika zanemaruju vašu djecu. Učitelji, nastavnici i profesori prikazani u emisiji sigurno su zanimljiviji i živopisniji od ostalih - ipak je riječ o televizijskoj emisiji - no ono zbog čega je ovdje ipak riječ o dobroj emisiji, a ne o pukoj propagandi jest to da su prikazani ljudski, nesavršeno, čak povremeno i iznenađujuće.

'Sjedni, odličan' sigurno nije emisija koja bi se trebala prikazivati u udarnom terminu poslije Dnevnika, nije čak ni emisija za koju bih rekla da bi je trebalo prikazivati učenicima i studentima (jer onda bi to fakat bila propaganda i gnjavljenje đaka s forama iz rubrike 'vaši profesori vaše su zvijezde vodilje'), ali je iznimno šarmantna, simpatična emisija za koju je šteta da se emitira u poprilično lijevom terminu subotom popodne koji vjerojatno nitko neće zamijetiti, pa će nacionalni sport pljuvanja po prosvjetarima bez ikakve sumnje i dalje ostati dominantni sentiment. Šteta.