TV KRITIKA ZRINKE PAVLIĆ

Pogledali smo dnevnike HTV-a, Nove TV i RTL-a u jednom dahu

27.10.2016 u 15:02

Bionic
Reading

Nadmetanje središnjih informativnih emisija u domaćem eteru i dalje je vrlo aktivno, borba za gledatelje vrlo je očita, a sve su vidljivije i razlike u temeljnom stilu informativnog programa svake od tri najveće domaće televizije. Nova TV vozi po svojem, vodeći se vjerojatno logikom izreke 'ne popravljaj ono što nije pokvareno', HTV-ov Dnevnik pokušava ga imitirati, ali ne može pobjeći od sebe, a RTL Danas poprilično se razlikuje od oba

Dugo se nisam bavila središnjim informativnim emisijama tri najveće televizije u Hrvata pa sinoć zasjedoh pred televizor upravo s tom namjerom - da vidim kako nam se sada s najnovijim vijestima nose HTV, RTL i Nova. Dva mlađa i komercijalna kandidata u toj usporedbi već dulje vrijeme junački jurišaju na javnu megadalekovidnicu, Nova to već ohoho vremena čini i vrlo uspješno, gazeći HTV i po gledanosti i po popularnosti i po citiranosti u drugim medijima, ali u zadnjih su se godinu dana i na HTV-u počeli upirati da nešto učine sa svojim zastarjelim dnevničkim dinosaurom, ako ništa drugo - tako što su ga vizualno modernizirali (pritom opako kopirajući Novajlije, ali dobro).

Evo kako to izgleda sada, preciznije jučer.

Svima trima središnjim informativkama - Dnevnikom HTV-a, Dnevnikom Nove TV i RTL-om Danas dominirala je jučerašnja šokantna, ali i zbunjujuća vijest o gašenju sisačke rafinerije, koju je prvo objavio, a zatim demantirao ministar Dobrović. Sve tri televizije toj su vijesti - logično - posvetile zamjetnu minutažu, ali to su učinile drugačije. Ustvari, moram se ispraviti. Između Dnevnika HTV-a i Dnevnika Nove TV nije bilo neke pregoleme razlike u formi - i jedni i drugi su imali tu vijest, malo Sabora, malo terena, malo razgovora s ljudima u Sisku i sve slične obavezne sastavnice, samo što je Nova TV, kao i uvijek, to izvela mnogo dinamičnije. HTV, naime, unatoč svim modernizacijama, unatoč svoj profesionalnosti i unatoč svom trudu da bude (tobože) objektivan i nepristran, pati od jedne zapravo smiješne boljke - duboko je zakopan u dosadno birokratsko izražavanje i stil. Kod njih se ova vijest prezentira s hrpom stručnih izraza, restrukturiranja, razvojnih planova i ostalih cinculatora i gefufni, ispisuju se priopćenja po ekranu, a kada i razgovaraju s nekim na licu mjesta - ovaj put u Sisku - onda iz tog razgovora izrežu baš onaj dio u kojem sugovornik zvuči kao da podnosi referat na Vijeću radnih ljudi i građana ili kako li se već ti vragovi zovu.

Nova TV, s druge strane, nije ništa mnogo mudrija niti informativnija u svojem prenošenju takve, ključne vijesti - kada se sve zbroji i oduzme, na kraju dobiješ istu stvar, ali oni tu umiješaju red razgovora s običnim radnicima pred rafinerijom, s ljudima koji žive u Sisku i na neki su način povezani s rafinerijom, s ponekim komentarom iz studija i s jednostavnim izražavanjem. Znam, naravno, veliki novinarski stručnjaci s HTV-a vjerojatno bi takav postupak nazvali jeftinim populizmom, pa čak ni ja neću poreći da tu ima podosta populizma s naznakama pretjeranog pojednostavnjivanja situacije. No, kao što rekoh na početku, nakon priloga Nove TV imala sam iste informacije kao i nakon priloga HTV-a, a točno mogu zamisliti da neki gledatelji koji nisu informativne emisije gledali zato da ih analiziraju (kao ja), nego zato da se iz njih informiraju - to ne bi doživjeli tako. Na pola HTV-ova bi priloga, naime, zaspali. I onda ne bi imali iste informacije.

A kad već spominjem populizam i pojednostavnjivanje situacije, odmah ću spomenuti i RTL Danas. Njihov način obrade ove vijesti podosta je drugačiji od onoga na HTV-u, ali i na Novoj TV. Oni odmah imaju dramu. Prije bilo kakvog objašnjavanja, oni najavljuju 'paniku u Sisku zbog informacije o gašenju rafinerije', Mirjana Hrga iz studija poziva reporterku na terenu i ova se javlja iz večernjeg mraka pred rafinerijom, gurajući mikrofon u lice voditelju stožera obrane sisačke rafinerije. Odmah drito u glavu! U tunelu usred mraka! Stožer za obranu! Pusti sad stajanje pred Saborom, pusti sad ministre i njihove izjave - let's dance! Apsolutno je točno da takav pristup ima i svoje prednosti i svoje mane - prednost je, dakako, to što je mnogo zanimljiviji i dinamičniji od oba gore spomenuta, mana je to što uvijek postoji opasnost otklizavanja u tabloidarenje i žutilo te se ta opasnost katkad i ostvaruje, ali ako postavljamo pitanje tko svojim pristupom brže gledateljima ubacuje informaciju u mozak, onda imam vrlo optimističan odgovor o budućnosti RTL-a i njegove središnje informativne emisije. O kvaliteti ćemo drugom prilikom, no upečatljivost imaju. Sjećamo se toga još i od onog legendarnog priloga u kojem je RTL-ov novinar kucao na vrata Crnojine kolibe. Takve se stvari pamte, kako god ih mi nazivali i štogod o njima mislili.

Bum-bum pristup RTL-a Danas vidljiv je i u izboru drugih vijesti. Dok je ostatak Dnevnika HTV-a i Dnevnika Nove TV uglavnom bio isti po izboru vijesti, s tu i tamo pokojim različitim fillerom, RTL-ovci to ne šljive. Oni prije svega stavljaju one vijesti koje su ekskluzivno za RTL. Ekskluzivno saznaju da se osniva Visoki kazneni sud. Tepeš im ekskluzivno dojavljuje da se povlači iz politike. Tek nakon tih ekskluziva (koje u nekim slučajevima to zapravo i nisu) idu ostale vijesti ili se nadovezuju na te ekskluzive. Ali stil, forma i način su jasni. RTL-ovci očito ne namjeravaju više biti ni u čijoj sjeni. Lakat lijevo-šamar desno i eto njih kako jure prema vrhu ljestvica gledanosti. Još da im je pomaknuti se iz tog termina u kojemu Hrvati baš i nemaju  naviku gledati dnevnike...

Sve u svemu, nakon gledanja središnjih informativnih emisija tri najveće TV kuće u Hrvatskoj, zaključak je sljedeći. Nova TV i dalje gura stari, prokušani recept koji je drži na vrhu gledanosti - iako nisu ništa mudriji od HTV-a, nemaju baš neke drugačije ni 'ekskluzivnije' informacije od Prisavljana niti im je forma zapravo prerevolucionarna - sve to rade dinamičnije, imaju nekoliko asova kao što je Mislav Bago koji u Dnevniku uvijek ulete ili s nekim analizama/komentarima ili s intervjuima, imaju svoje Crobarometre i šarene prikaze rezultata ankete, u drugoj polovici emisije ubace pokoju 'životnu' reportažicu i bokteveseli. Uspijeva im već godinama, pa zašto bi bilo što mijenjali. HTV se grči s tehnološkim novotarijama, mijenja voditelje Dnevnika ko gaće tako da više apsolutno nitko s Prisavlja nikome u Hrvatskoj nije prepoznatljiv, ali zato njeguje prastari birokratski stil izražavanja sa sjednica, zasjedanja, vijeća i odbora, a kada se javi s terena, uglavnom statično kampira na nekim stubama i slično. RTL Danas totalno je u ekskluzivno!, senzacionalno!, past ćete s kauča kad čujete! žuto-crnom dramatičnom stilu, ali je definitivno, što bi Ameri rekli, maverick na sceni i mogao bi se uskoro probiti tik do neprikosnovene dominacije Novina Dnevnika. Vidjet ćemo. Do tada bi moglo biti zanimljivo.