TV KRITIKA ZRINKE PAVLIĆ

HTV maestralno zeznuo, ali Romano Bolković nije

30.09.2016 u 19:29

Bionic
Reading

Ako ste jučer bili naumili pogledati prvu epizodu novoga talk-showa Romana Bolkovića na HTV-u - '1 na 1' - morali ste se dobrano uzdati u sreću. U rasporedu emitiranja objavljenom na web-stranicama HRT-a, naime, pisalo je da se emisija prikazuje u 23.15, raspored koji se prikazuje u digitalnom vodiču na televizoru (a koji također potječe od HRT-a) najavljivao ju je u 23.23, a ona je počela nešto poslije 21 sat

Stvarno mi nije jasno što su to sinoć HTV-ovci izveli. Znam, ne bih se trebala čuditi jer u toj kući čudesa na Prisavlju svako malo iznikne neka pojava koja bi bez posebnog prijamnog ispita odmah upala u muzeje s temom 'Vjerovali ili ne', no kada se zaredaju dva-tri dana bez ikakvih prisavskih vratolomija, sklona sam se opustiti i misliti da se stvari možda ipak kreću nabolje. I onda mi se uvijek dogodi da me iza sljedećeg ugla netko u glavu pogodi građevinskim strojem teže kategorije. Ili mi podmetne bananu.

Uglavnom, jučer je navečer trebao početi novi talk-show Romana Bolkovića, '1 na 1'. Dosta se govorilo i pisalo o tom transferu, o prelijevanju iz '2 u 9' u '1 na 1' ili kakvom god se već metaforom želite poslužiti, podaci u sklopu najava jesenske sheme bili su, doduše, šturi, ali svi smo znali što otprilike možemo očekivati od jedne od legendi hrvatskih političkih talk-showova. Vjerujem da su čak i oni kojima iz nekog razloga nije simpatičan sa zanimanjem čekali da vide kako će se Romano Bolković svojim stilom uklopiti na javnu, dalekodosežnu, mainstream televiziju.

Omanuo je naš ponos i dika...

I onda ta mainstream televizija, naš ponos i dika ili, kako to popularno kažemo na televizijskom - naš plemeniti hrt - sinoć izvede takvu svinjariju da su si i tri praščića morala staviti škartoc na glavu od neugodnjaka. U svim rasporedima objavljenim u medijima, pa tako i na službenim stranicama HRT-a, emisija je bila najavljena za 23.15 na Prvom programu. Već prema dobrom, starom običaju, realna satnica na HTV-u kaskala je nekoliko minuta pa kada ste se uključili u program HTV-a 1 i provjerili raspored na teletekstu ili digitalnom vodiču, početak vam se prikazivao u 23.23. Kada je emisija stvarno emitirana? Prije 'Otvorenog', dakle negdje oko 21 sat.

Bez ikakve korekcije u rasporedu. Kada sam, zahvaljujući nekolicini objava na Facebooku, shvatila da uzalud čekam emisiju u 23.15 jer je uranila i propustila sam je - otišla sam do televizora i, zahvalna na blagodatima moderne tehnologije, odlučila pogledati snimku, što je moguće ako se po digitalnom vodiču na televizoru pomaknete unatrag i pritisnete opciju 'Gledaj'. I za to mi je bilo potrebno dosta nagađanja jer je i u digitalnom rasporedu (koji potječe s HRT-a, da ne bi bilo zabune) u to doba stajalo nešto sasvim pedeseto, neki dokumentarac o ljepotama Hrvatske ili pitajboga čega.

Emisiju sam uspjela odgledati i bila je okej, gostovao je Anvar Azimov, veleposlanik Ruske Federacije u RH i Bolković je s njim vodio razgovor već onako kako običava - temeljito i upućeno. Možda bi razgovor bio nešto zanimljiviji da gost nije inzistirao na EPP-modusu izlaganja, prema kojem je Majka Rusija neprekidno ispadala snažan, ali dobroćudan medo koji samo želi svima biti prijatelj pa se gotovo na svako pitanje ubacivao u beskonačnu petlju te mantre, ali to je valjda rizik pri ugošćavanju diplomata.

Iščekujem drugu epizodu, pripremila sam mrežu za leptire

No sve da je gost prve emisije ovoga talk-showa bio i kakav superincidentni politički lav i Romano Bolković s njime izveo razgovorni ekvivalent skakanja kroz plamene obruče, HTV bi mi i to uništio svojim genijalnim potezom najave rasporeda. Čitavo sam vrijeme, naime, pred televizorom sjedila nervozno iščekujući da će se snimka prekinuti, a oni objaviti da su se ipak zabunili i da emisija ipak ide u 23.15. Ili možda u 15.23. Ili možda u subotu. Na Discovery Channelu.

S velikim uzbuđenjem zato iščekujem drugu epizodu sljedeći tjedan. Pripremila sam mrežu za leptire i nadam se najboljem. Možda emisiju ipak uspijem uhvatiti negdje po bespućima hrtovskih vratolomija s rasporedom.

P. S. Naravno da su do danas već ispravili raspored na službenim stranicama pa sve izgleda kao da nikada nikakvog problema nije bilo. No ako imalo poznajem plemenitog hrta (a poznajem), izvest će to oni već jednom s nečim ponovno. A onda skrinšotam, pa da vidimo čija nana crnu vunu prede.