TV KRITIKA ZRINKE PAVLIĆ

Pitate se zašto u 'Otvorenom' ne pričaju o izborima? Razlog je bizaran!

29.08.2016 u 15:43

Bionic
Reading

Prošli smo se tjedan čudili povratku 'Otvorenog' s ljetne stanke bez ijednog spomena izbora i predizbornih tema. Ispada, međutim, da izbornih tema i političara koji se natječu na izborima gotovo uopće neće biti u ovoj popularnoj HTV-ovoj panel-emisiji, emisiji koja je kao stvorena upravo za takve sadržaje. Uzrok su tome (pre)stroga zakonski uvjetovana pravila praćenja izbora na HRT-u

Bliže se izbori, kandidati svih mogućih stranaka diljem zemlje vole Hrvatsku na najglasnije, obećaju da će biti bolji od svih koji su je dosad voljeli (sprijeda i straga), rukuju se s lokalnim ljudstvom, florom i faunom, najavljuju junačke okršaje s PDV-om, siromaštvom, dugovima i ostalim narodnim neprijateljima, međusobno se prepucavaju i sve u svemu - napetost raste. Većina (normalnih) građana Republike Hrvatske tu njihovu odiseju, međutim, ne prati uživo, nego na televiziji: u izbornim blokovima informativnih emisija, u razgovorima s pojedinim predstavnicima lista i tako. Očekivalo bi se i da televizijom bujaju panelke, razgovorne emisije s raspravama i dodatnim predizbornim pričama pod moderiranjem profesionalnih voditelja. Konkretno, očekivalo bi se da sve te političare i njihove priče vidimo u emisijama kao što je 'Otvoreno' na HTV-u.

No otkad se 'Otvoreno' vratilo s ljetne stanke, u njemu nije bilo nijedne izborne/predizborne teme. Ne znam kako je s vama, ali mene je to baš pošteno začudilo pa sam se i prošli tjedan osvrnula na to, pitajući se koji im je vrag. Cijela zemlja bruji o Plenkoviću, Milanoviću, Bandiću, Petrovu & co., tko je što kome rekao, kako je nazvao čiju majku, tko kome kako uvjetuje postizborne koalicije, tko si je uvrtio u glavu da će postati premijer na temelju osobne uobrazilje i dva-tri frenda koja viču možeš-ti-to, a tko ima realne šanse; politički analitičari rastrčali su se po medijima kao da se još može osvojiti i kakva olimpijska medalja za to, a 'Otvoreno' - emisija koja bi bila idealna za predizborne rasprave, analize, pa čak i prepucavanja - ni mu ni be

Čini se da ovaj put greška nije HRT-ova

Zašto? Kako? Gledatelji si sigurno postavljaju ta pitanja, a činilo se i poprilično nevjerojatnim da na HTV-u toga nisu svjesni. E, pa ispalo je da jesu, itekako. I iako mi to nije običaj te će neke možda predinfarktno šokirati što to pišem - čini se da ovaj put nije do njih. Naime, na HTV-u, štogod mi mislili o njemu, ipak rade novinari i osobe koje su barem donekle svjesne medijske scene, potreba i želja svojih gledatelja te političkih prilika u zemlji koja okružuje Prisavlje. Nije da oni NIKAKO NE ŽELE 'Otvoreno' o izbornim i predizbornim temama. Ispada, naime, da ga ne mogu, odnosno ne smiju emitirati.

U čemu je problem? Problem je, kako mi je u ljubaznom razgovoru objasnio Tomislav Špoljar, koji vodi izborni stožer na HRT-u, u tome što bi se pozivanjem četiriju ili pet gostiju, koliko dozvoljavaju vrsta emisije i veličina studija, narušilo načelo pravičnosti prema kandidatima, odnosno predstavnicima drugih stranaka koji nisu pozvani u emisiju. Načela pravičnosti pak ni Špoljar ni HRT nisu izmislili sami, nego su ona postavljena sljedećim putem - prvo je Sabor donio Zakon o izborima zastupnika u Hrvatski sabor, onda je, prema tri članka tog zakona (28., 29. i 30.) taj isti Sabor donio Pravila o postupanju elektroničkih medija tijekom izborne promidžbe, onda su na temelju tih pravila na HRT-u morali donijeti svoja pravila i onda je još Državno izborno povjerenstvo moralo pregledati ta pravila i reći što može, što ne može, kako može i kako ne može.

Jednostavnije rečeno, HRT je zbog zakona morao donijeti pravila po kojima nije pravično da u emisijama gostuju predstavnici stranaka ako to nisu predstavnici SVIH stranaka. Ne mogu pozvati četiri ili pet predstavnika koji bi raspravljali o predizbornim temama u 'Otvorenom' jer to, kao, nije okej prema ostalih boktepitajkoliko predstavnika lista i listica. Ili ćeš pozvati sto pedeset ljudi u studio 'Otvorenog' da se svi nadvikuju k'o na placu ili nema, brajko, nikoga. Prije ovih izbora uspjeli su se izboriti za pravo da organiziraju sučeljavanje kandidata za predsjednika Vlade RH i to je to. Možda će - ovo je neprovjereno i nije mi potvrdio nitko s HRT-a, ali je natuknuto na stranici s tim HRT-ovim pravilima o praćenju predizborne kampanje - organizirati jednu emisiju s predstavnicima lista koje prema relevantnim anketama prelaze izborni prag, ali inače - zaboravite. 'Otvoreno' će do izbora biti bez izbornih tema jer Zakon, DIP i pravila smatraju da to ne bi bilo pravično.

E, pa ja osobno smatram - a vjerujem da bi se mnogo gledatelja složilo sa mnom - da je to suludo. Jedna od najpopularnijih panel-emisija na domaćim televizijama, emisija koja je idealna upravo za političke rasprave, međusobno propitkivanje i sučeljavanje uz novinarskog moderatora, zbog prerigoroznog je shvaćanja 'načela pravičnosti' zapravo paralizirana i onemogućeno joj je da zapravo obavlja jednu od svojih primarnih dužnosti, a da ne govorim o tome da joj je onemogućeno prikazivanje sadržaja koji bi doista ZANIMALI gledatelje.

Pravičnost ostaje samo na teorijskoj razini

Pritom valja napomenuti da se obveze iz Zakona o izboru zastupnika u Hrvatski sabor odnose na sve televizije s nacionalnom koncesijom i da sve televizije moraju donijeti svoja pravila koja onda odobrava DIP. Ne znam točno kako su to riješile hrvatske komercijalne televizije, ali vidim da su u njihovu programu stvari posložene ipak malo drugačije. Pritom ne impliciram da bi njih sad trebalo opaliti po glavi na isti način kao i HRT (taman posla, samo nam još fali da sad NIJEDNA televizija u Hrvatskoj ne može raditi normalne predizborne emisije), nego da bi HRT-u trebalo dopustiti otprilike isto diskrecijsko pravo odlučivanja koga će zvati u emisije, razgovore, panelke i slično. U redu, jasno je da se od javne televizije očekuje više, da su standardi stroži i da su svi predstavnici stranaka, između ostalog, pretplatnici (ili članovi obitelji pretplatnika) HRT-a pa tu možda postoje malo žešći kriteriji i obziri. Isto tako mi je jasno da je postizanje pravednog medijskog prikaza svih sudionika u izborima strašno komplicirana stvar kojom se opasno igrati i teško ju je postići.

No iako je zakon iz kojeg potječu pravila kojih se televizije moraju pridržavati tijekom predizborne promidžbe vjerojatno osmišljen zato da bi svi bili pravedno zastupljeni u medijima, gore opisana situacija pokazuje da taj zakon ima drugi, puno gori rezultat. Rezultat je tog zakona to da su gledatelji zakinuti. Ne mogu na javnoj televiziji gledati polemičan, zanimljiv i relevantan predizborni sadržaj jer im se predstavnici stranaka prezentiraju samo na strogo vremenski izjednačen, suhoparan način onih uspavljujućih emisija na HTV-u 4 - koje onda gledatelji ne gledaju pa pravičnost ostaje samo na teorijskoj razini. Zato mislim da zakon koji uzrokuje ovakvu situaciju na javnoj televiziji nije dobar. Valja ga izmijeniti. Dajte im da ugošćuju predstavnike stranaka u panelkama! Hoće li to HRT u svojem 'Otvorenom' učiniti pravično ili ne - ne ovisi o strogom brojanju potpuno jednake minutaže i jednakog broja predstavnika za sve žive i nežive stranke i liste. I da bismo vidjeli hoće li HRT takvu panelku voditi nepristrano i pravedno - mora im se prvo omogućiti da je emitiraju.