TV KRITIKA ZRINKE PAVLIĆ

HBO pušta 'Zvizdan' u udarnom terminu, a žele i novu seriju

22.08.2016 u 14:17

Bionic
Reading

Nakon što smo nedavno pisali o HBO-u i njegovu lokalnom angažmanu u istočnoj Europi koji još baš nije sasvim došao do nas, dogodile su se dvije krasne stvari: HBO će u nedjelju, 28. 08. prikazati film 'Zvizdan' Dalibora Matanića u premijernom, udarnom terminu pa će gledatelji napokon na tom premium kanalu dobiti i kvalitetan domaći sadržaj. Dogodilo se i još nešto - HBO je raspisao natječaj za scenarij TV serije u regiji Adria

Da dobre vijesti ponekad stignu upravo onda kada ih priželjkuješ potvrđuje slučaj nedavnog članka u ovoj rubrici, gdje sam se osvrnula na to da HBO već neko vrijeme proizvodi kvalitetne serije na lokalnim tržištima istočne Europe te pokušala proniknuti razloge zašto u tome i mi još nismo došli na red. Ispalo je da smo došli na red i prije nego što sam se to javno zapitala jer ovih je dana HBO objavio dvije dobre vijesti za svoje gledatelje.

Prva je ta da će u nedjelju, 28. 08. 2016. u udarnom, premijernom terminu prikazati nagrađivani film 'Zvizdan' Dalibora Matanića, neobičan, vizualno bogat film koji u svojevrsnom omnibus formatu tematizira različite ljubavne priče na kamenjaru Dalmatinske Zagore, zagrijanom neumoljivim zvizdanom, ali i teškim, gorkim posljedicama rata, međuetničkih sukoba i napetosti. 'Zvizdan' je upravo film za kakav bi se očekivalo da se premium kanal kao HBO 'zapikne' - nije jeftina zabava za široke mase, ali govori univerzalnim, jedinstvenim filmskim jezikom, prelijep je, težak i tužan.

Iako bih, da me se osobno pita, jako voljela da jedanput u 'velike svjetske vode' zaplivamo s nekim umjetničkim sadržajem koji nije nužno povezan sa spikom Srbi-Hrvati-rat-burebaruta, teško je prigovoriti ovome izboru. Riječ je, naime, o doista jakom filmu, koji, osim toga, o toj našoj vječnoj temi govori na suptilan način te tako da je univerzalno primjenjiva na cijeli svijet, a ne samo na kamenjar nad kojim je upeklo sunce iz naslova. Važno je, osim toga, da se i jedan naš, domaći filmski proizvod uspio probiti u distribuciju koja je  u današnje vrijeme gotovo jednako važna kao i ona u kinodvoranama - u distribuciju najjačeg premium kabelskog kanala na svijetu. Ne pokušavam megalomanski tvrditi da je to sada put u tko zna kakvo međunarodno prepoznavanje hrvatskih filmskih i televizijskih potencijala, ali lijepo je znati da nam ta vrata nisu zatvorena samo zato što smo mali i na nama se ne može zaraditi onoliko novaca kao na Amerikancima ili Nijemcima.

Druga dobra vijest povezana s temom koju je pokrio nedavni članak jest to da je HBO raspisao natječaj za scenarij TV serije s našeg područja, odnosno, kako ga oni nazivaju - 'regije Adria'. U tu regiju ubrajaju Hrvatsku, Sloveniju, Srbiju, Makedoniju, Bosnu i Hercegovinu te Crnu Goru i iako već vidim komentare koji će početi režati zbog toga što nas 'opet svrstavaju u REGIJU', važno je imati na umu da velike svjetske korporacije doista ne zanimaju naši kompleksi manje vrijednosti i to kako bi aktualni ministar vanjskih poslovao htio da se naziva područje kojemu pripada Hrvatska, nego da ih zanima područje na kojem mogu distribuirati sadržaj koji će gledatelji doživjeti kao lokalni, u nekim slučajevima i sadržaj koji neće biti potrebno prevoditi. Dakle, to je isto odlična vijest. Imamo priliku snimiti svoju seriju za HBO.

Zanimljivo je primijetiti i to da se HBO u jednom segmentu prilagodio lokalnom načinu rada za televizije, pa je učinio ono što domaći scenaristi i ini televizionari sa svojim djelima vječito očekuju - raspisao je natječaj. Hoće li na tom natječaju nastati gužva, hoće li se za godinu dana raspredati priče o tome da su oni koji su na njemu pobijedili to učinili na ovaj ili onaj način te hoće li na kraju iz svega toga ispasti neka doista kvalitetna lokalna serija - to ćemo još vidjeti.

No u međuvremenu, pogledajte 'Zvizdana' u nedjelju na HBO-u ako već niste u kinu. Ili se barem radujte dobrim vijestima za domaću televizijsku produkciju. Jer ovakva zbivanja imaju potencijala podići ljestvicu i za sve ostale. A svi znamo da nam je podizanje ljestvice u domaćoj TV produkciji itekako potrebno.