TV KRITIKA ZRINKE PAVLIĆ

Astrologinja kod Vlahova: HTV-ova šminka je bačena u vjetar

16.06.2016 u 11:17

Bionic
Reading

Možete li zamisliti da u vijestima na BBC-ju neka Zvjezdoznanka Mambodžambolović na temelju horoskopa procjenjuje političku budućnost Davida Camerona? Da na CNN-u rezultat predizborne utrke između Hilary Clinton i Donalda Trumpa prognozira neki čudak s letećim grahom i talogom turske kave? Da ZDF opali tarot-seansu u vijestima o Angeli Merkel i izbjegličkoj krizi? Normalno da ne možete. No kada je riječ o Hrvatskoj televiziji, ne morate zamišljati takve bizarne scenarije. Petar Vlahov se u sinoćnjem Dnevniku 3 pobrinuo da se obistine

Hrvatska televizijaod sinoć je i službeno postala televizija koja bi se mogla reklamirati sloganom MI NISMO NORMALNI ili NAŠE NOVINARE DRUGDJE NE BI ZAPOSLILI NI U KOTLOVNICI. U sinoćnjem je Dnevniku 3 - sigurno znate jer društvene mreže i portali od sinoć unisono i zgroženo izvješćuju o tome - Petar Vlahov, naime, pozvao astrologinju da komentira političku situaciju u Hrvatskoj. Da je riječ o bilo kome drugome, posumnjala bih da je to bila neka zezancija, neki performans, neka SUBVERZIJA kojom otkačeni novinar komentira stanje u državi i u TV-kući u kojoj radi. No budimo realni. Vlahov još dosad nije bio izveo baš takvu glupost, ali nije bio ni predaleko od nje. A ni od HTV-a nas više ništa ne može previše začuditi.

No ovo ipak jest.

Zašto? Živimo u doba u koja je sve popularnije i prihvatljivije biti glup, u doba kada se inteligentni sadržaji u medijima prečesto dočekuju na nož i s komentarima da je to preseravanje i doba u koje važne vijesti sve žešće zamjenjuje infotainment, ali čak i u to doba postoje sadržaji koji bi trebali biti medijska oaza od takvih trendova. Javne televizije i njihov informativni program, političke i informativne rubrike u novinama i na portalima, ozbiljni časopisi i publikacije - sve bi to trebala biti zona u kojoj nema mjesta za glupost i trivijalnost, zona u kojoj gledatelji i čitatelji mogu doći da bi nešto naučili, a ne da bi im nekoliko stotina moždanih stanica počinilo samoubojstvo u paničnom očaju. Hrvatska televizija, iako daleko od standarda informiranja koje bi trebala udovoljavati kao javna televizija, dosad je barem formom nastojala ostaviti dojam da je takva oaza. Od sinoć je čak i ta šminka bačena u vjetar.


Možete li se sjetiti i jednog jedinog razloga iz kojeg bi pozivanje astrologinje u kasnovečernju informativnu emisiju javne televizije bilo opravdano? Jedini razlog koji meni pada na pamet jest neka suluda situacija u kojoj neko državno tijelo podiže hajku na astrologe, zabranjuje im djelovanje i postojanje ili tako već nešto superrestriktivno. No sinoć nije bila riječ o tome. Sinoć je astrologinja u Dnevnik 3 bila pozvana da komentira hrvatske političare i njihov položaj u aktualnoj krizi. Koji bi razlog mogao stajati iza takve uređivačke odluke? Ajmo je pozvat pa nek se raja zabavi? Ovo je ionako cirkus pa nek bude maximus? Tako i onako ne informiramo ljude ni o čemu važnom pa koga briga? OVIME BISMO MOGLI PODIĆI GLEDANOST? Sve jedno bolje od drugoga. I sve do jednoga izraz totalnog nepoštovanja i prema gledateljima i prema mediju na kojem radiš. O tome kako mi se čini da nijedno od tih opravdanja u kurzivu nisu bili na pameti ni Vlahovu ni ostalim HTV-ovcima koji su to sinoć propustili kroz šake, nego da je biser ozbiljno vjerovao da prezentira vrijedan sadržaj bolje da i ne počinjem. Vlahov, naime, ima anamnezu po kojoj bi se moglo zaključiti upravo to. On JEST tip koji bi takvo što mogao propustiti u informativnu emisiju. Dosad samo još nije imao prilike. Ali intelektualni kapaciteti i urednički stil odavno su već prisutni.

Voljela bih također reći da nakon ovoga nitko Petra Vlahova više neće shvaćati ozbiljno - da više neće uređivati Dnevnik i da je najodgovorniji posao koji će u smislu informiranja pretplatnika dobiti biti onaj gdje im inkasira pretplatu na vratima. No svi znamo da tome neće biti tako i da će Vlahov, kao i mnogo puta dosad nakon sličnih svinjarija, izniknuti već negdje, u nekoj emisiji koja bi trebala biti relevantna. Vjerojatno već danas (ili kad mu je već raspored u rotaciji) u Dnevniku 3. Jer Hrvatska televizija očito je postala takva televizija. Postala je televizija u čijem je informativnom programu postalo normalno čuti rečenice kao što je: 'Karamarko neće propasti jer ga čuva Bog, odnosno svemir'.

I prije smo znali da tako razmišljaju. Nismo samo znali da argumente izvlače iz takvog drevnog vrela praznovjerja i gluposti.