PREMIJERA U LISINSKOM

HRT predstavio seriju o povijesti Dubrovačke republike

09.04.2016 u 15:34

  • +10

Premjera HTV-ove dokumentarno igrane serije Republika

Izvor: Promo fotografije / Autor: Krasnodar Peršun

Bionic
Reading

U Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskoga sinoć je održana svečana premijera dokumentarne serije Hrvatske radiotelevizije (HRT) 'Republika' kojom nas autor Božidar Domagoj Burić u šest pedesetominutnih nastavaka vodi kroz povijest jednoga od najvećih fenomena hrvatske i svjetske povijesti – Dubrovačke Republike

'Raduje me što je pretpremijera serije održana u Dubrovniku, gradu u kojemu sam odrastao, te što je velika svečana premijera u gradu u kojemu sam rođen ‒ Zagrebu', rekao je Božidar Domagoj Burić te zahvalio svima koji su sudjelovali u ostvarenju toga zahtjevnog projekta.

Čestitkama se pridružio i vršitelj dužnosti glavnoga ravnatelja Hrvatske radiotelevizije Siniša Kovačić. 'Hrvatska radiotelevizija ovim projektom još jednom potvrđuje da je, zahvaljujući svojim brojnim sjajnim profesionalcima, spremna ostvariti i najzahtjevnije projekte. Ovaj projekt značajan je i zato što je primjer ostvarivanja naše javne uloge', rekao je Siniša Kovačić.

Na predstavljanju su, među ostalima, biti zagrebački gradonačelnik Milan Bandić sa suradnicima, predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić te brojni drugi.

Na seriji 'Republika' radilo je gotovo tisuću suradnika, sašivene su stotine prekrasnih kostima, kombinacijom scenske gradnje i najsuvremenije računalne tehnologije izgrađene su stotine povijesnih interijera i eksterijera, uprizorene su drevne bitke, a sve u jednome cilju: ponuditi hrvatskim i stranim gledateljima vrijedno obrazovno i umjetničko štivo kako bi na najbolji mogući način upoznali povijest dragulja hrvatske i svjetske povijesti.

Scenarist je i redatelj serije Božidar Domagoj Burić, izvršna producentica Marija Kosor, montažer Dubravko Prugovečki, direktor fotografije Branko Cahun, kostimografkinja Jasna Zvonković, skladatelj Božidar Domagoj Burić, a majstorica maske Snježana Gorup.

Emitiranje serije počinje na Prvome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 1) u ponedjeljak, 18. travnja, u 20 sati, a moći će se pratiti i pomoću nove HRT-ove multimedijske usluge HRTi.