TV KRITIKA ZRINKE PAVLIĆ

Montirani proces: Svim zamjerkama unatoč, imamo satirički show

15.02.2016 u 13:59

Bionic
Reading

Prva epizoda nakon novogodišnjeg specijala emisije 'Montirani proces' možda je koji tjedan kasnila s najaktualnijim vijestima, ali se sasvim pristojno našalila s njima, pokazavši da ekipa News bara ima ozbiljnu namjeru stvoriti domaću varijantu američkog 'Daily Showa'

Naravno, kada kažem domaća varijanta 'Daily Showa', onda pod time mislim sve ono što obično ide uz 'domaću varijantu' bilo čega - manje novaca, manje resursa, malobrojnija ekipa koja smišlja fore i šale, ponekad prečvrsto oslanjanje na izvorne uzore koje miriše na imitaciju ili doslovno kopiranje i tako redom. No osim što su sve to momenti za koje je nemoguće nemati razumijevanja, 'Montirani proces' ima sasvim dovoljno svojih dosjetki, inteligentnih reakcija, pa na kraju krajeva i autentičnog materijala da mu sve ono 'socijalno domaće' oprostimo i priznamo da je doista dobar. Možda se nisam baš svakih pet minuta morala voziti na šivanje abdomena zbog pretjeranog smijanja, ali bilo je smiješno. I ono na čemu sam, nakon dugogodišnjih trauma zbog domaćih humorističnih sadržaja, beskrajno zahvalna - nije mi ni zbog čega bilo neugodno. Osim možda malo kada su neki gosti u emisiji pokušavali biti duhoviti, pa bih ovom prilikom ekipi emisije poručila da njihovi inozemni uzori i goste pripremaju prije emisije, tek toliko, da udare i taj glanc.

Što se ostaloga tiče, bilo je dobro. Jači i slabiji dijelovi postoje - kviz 'Hrvatska sudbina' definitivno se bez pretjerane utrke svrstava na čelo ovih prvih, sa sjajnim imitatorima i još sjajnijim voditeljem Domagojem Zovakom, koji je dobro odradio i prilog o registru izdajnika, krasno se držeći škole Daily Showovih dopisnika i njihova budalašenja s pogrešnim sugovornicima te naizgled neupućenim pitanjima. Odlično je išlo i liku koji je u studiju glumio gradonačelnika metropole zamaskiranog u Batmana, koji je sjajno isfurao neku kombinaciju oponašanja Bandića i nepatvorenog glupiranja zbog kojeg je pred kraj svoje izvedbe za stolom u studiju sjedio naherene maske i razvaganjen ko pijani fašnički redikul. Voditelj Borna Sor također se pametno drži dailyshowovske šprance, po kojoj se voditelj zeza, ali ipak nije potpuno u ulozi klauna, nego uspijeva progovoriti i pokoju poluozbiljnu rečenicu, s tim da je pohvalno to što ipak NE imitira Jona Stewarta ni Trevora Noaha, nego pokušava isfurati vlastiti stil.

Zamjerki, dakako, imam - od straha da će se fore bazirane na oponašanju političkih odličnika brzo istrošiti ako ne nađu neki drugi način na koji bi se s njima zezali, preko činjenice da im zbilja nije potrebno kopiranje šala iz 'Wayne's Worlda' da bi bili smiješni jer imaju sasvim dovoljno svojih (a uvijek će se naći neko zanovijetalo koje će se sjetiti štoseva i iz najzaboravljenijih komedija) pa sve do onog otprije spomenutog rada s gostima (iako je Petrina očito prirodni talent i ispao je dobro čak i ovakav, nepripremljen). No zamjerkama unatoč, drago mi je što napokon i na javnoj televiziji imamo svoj satirički news-show. Mislim da je to važan doprinos ne samo zabavnom programu, nego i općenitoj demokratizaciji medija. Iskreno se nadam da će emisija poživjeti.