TV KRITIKA ZRINKE PAVLIĆ

TV kalendar: Četrdesetogodišnjak koji ne krije ideološke nazore

05.01.2016 u 14:16

Bionic
Reading

'TV kalendar' ovih je dana proslavio četrdeseti rođendan i jedna je od najdugovječnijih emisija prisavske javne televizije koja se zadnjih dvadesetak godina naziva HRT-om. Iako bez premca važna, korisna i, modernim jezikom rečeno, BRAND ove televizijske kuće, emisija je to koja osim povijesnih fakata ponekad i vrlo glasno izražava političke stavove svojih tvoraca

Hrvatska radiotelevizija, koliko god je kritizirali i kolutali očima nad njezinom zbrkanom, masovnom strukturom, promjenjivom kvalitetom programa i višedesetljetnoj nemogućnosti da se otme golemim političkim šapama koje je na nju polagala ama baš svaka politička opcija koja se na ovim prostorima našla na vlasti - uspjela je za svojega postojanja iznjedriti nekoliko 'zaštitnih znakova', 'legendi' i 'trajnih vrijednosti'. Jedna od takvih prepoznatljivih perjanica svakako je i 'TV kalendar', emisija koju nazivaju desetominutnim divom i koja je povrh toga i jedna od HTV-ovih najdugovječnijih emisija. Tijekom postojanja, 'TV kalendar' uređivala su samo tri urednika - prvih trideset pet godina to su bili Obrad Kosovac i Vladimir Fučijaš, a zadnjih je pet godina uređuje Vladimir Brnardić.

S jedne strane, dobro je što postoji 'TV kalendar'. Ta mala jutarnja lekcija iz povijesnih fakata možda jest najdraže televizijsko štivo insomničnih penzionera, ali i njezine reprize tijekom dana pristojno su gledane (podaci govore o kojih 290 tisuća gledatelja svakoga dana) te nas gotovo svaki put znaju počastiti kakvim štiklecom iz prošlosti ili pikanterijom iz života domaćih i stranih velikana. Osim suhih činjenica o rođenjima, smrtima, bitkama i prevratima, emisija nerijetko govori i o zgodnim anegdotama vezanim uz naizgled nedodirljive i 'svete' povijesne ličnosti pa osim obrazovne, emisija ima i donekle zabavnu funkciju. Da ne govorim o tome kako sam, kao pasionirana pub-kvizašica nerijetko upravo u 'TV kalendaru' pronalazila podatke ili nadahnuće za sastavljanje kvizovskih pitanja, a nekoliko puta mi je čak i pomogao u odgovaranju na tuđa.

Razloga za slavlje i pohvale 'TV kalendaru' zato bez sumnje ima, ali... Veliki ALI koji visi nad 'TV kalendarom' zapravo je isti onaj veliki ali koji često vedri i oblači nad brojnim drugim emisijama prisavskog hrta te se nerijetko miješa ne samo u program, nego i u kadrovske i ine odluke u samoj kući, a spomenut je i na početku ovoga članka. 'TV kalendar', naime, kao i mnoge druge emisije na HRT-u ne zna baš uvijek biti politički nepristran te se već preko nekoliko puta dogodilo da objavljuje priloge - najčešće vezane uz domaću povijest - koji su zbog svojeg tona, odabira riječi i predstavljanja određenih ličnosti i događaja iz prošlosti na nimalo neutralan način, izazvali glasni neodobravanje.

Jedan od najpoznatijih slučajeva bio je prilog o Juri Francetiću iz 2013. godine, kada je taj ustaški dužnosnik u 'TV kalendaru' predstavljen kao 'legendarni junak koji se borio protiv partizana', zatim je tu prilog iz travnja od ove godine u kojem je bitka za oslobođenje Rijeke pred kraj Drugog svjetskog rata nazvana 'besmislenim rasipanjem života', u doba žestoke javne rasprave o zdravstvenom odgoju u hrvatskim školama i otprilike u vrijeme gostovanja Judith Reisman u Hrvatskoj 'TV kalendar' je objavio izrazito negativno intoniran prilog o američkom znanstveniku Alfredu Kinseyju, očito se svrstavajući na jednu stranu rasprave. Riječ je o prilozima koji su izazvali reakcije u javnosti, no mnogo su češće 'manje' i javnosti možebitno manje interesantne intervencije u interpretaciju povijesnih događaja i ličnosti, a kojima se vrlo teško skrivaju ili čak očito pokazuju ideološka nagnuća autora tih priloga

Bila sam premlada da bih se sjećala kako su prilozi iz domaće povijesti izgledali u 'TV kalendaru' prije nego što nam je devedesetih izbila demokracija i slobodna Hrvatska, no pretpostavljam da ni tada nisu bili na visini s objektivnošću i nepristranošću, nego su vjerojatno puhali u tada vladajuće diple, što sve govori u prilog činjenici da je ova, inače vrijedna i zanimljiva emisija, kao i štošta drugo vrijedno i zanimljivo na javnoj televiziji i u bivšoj i u sadašnjoj državi JEDNAKO okaljano ideološkim pritiscima  i da se u ovoj zemlji te na ovoj televiziji nepristrani stav jako teško prihvaća.

Zato 'TV kalendaru' za njegov četrdeseti rođendan želim još barem toliko uspješnih godina prikazivanja na ovoj ili onoj platformi, ali i da se napokon iskoprca iz svih mogućih ideoloških uzica - bile one lijeve, desne, jugoslavenske, hrvatske, liberalne ili konzervativne. Neka bude samo ono zbog čega ga volimo - zanimljiv i poučan pregled povijesnih činjenica, s tu i tamo pokojom šaljivom anegdotom, ali bez prozivanja heroja i zlikovaca prema autorima dražoj paradigmi.