NE PROPUSTITE!

Novi dokumentarni film u sklopu serijala 'Velika postignuća'

27.11.2015 u 20:29

Bionic
Reading

Danas kada imamo lijek za većinu nekad smrtonosnih bolesti i kada bez zadrške možemo reći da je životni vijek produžen, postavlja se pitanje kako produžiti i vijek zdravlja. U dokumentarnom filmu 'Doba starenja' pratimo grupu znanstvenika koja se bavi svim aspektima procesa starenja te bolestima koje utječu na kvalitetu života u poznim godinama

Cilj pionirskog istraživačkog tima znanstvenika je pronaći način kako ostati što duže funkcionalan. Provedena istraživanja Doktora Nail Barzaila na skupini zdravih stogodišnjaka dovela su do zaključaka koji su potvrdili postojanje gena koji ih štite od svih bolesti. Važan podatak je da je 50 posto ispitanih stogodišnjaka ili pretilo ili puši i ne bavi se nikakvom fizičkom aktivnošću. Dr. Nail Barzail, dr. Jay Olshansky, dr. James Kirkland i dr. Fiona Ginty okupili su istomišljenike u cijelom svijetu i čine sve kako bi dobili odobrenje relevantnih ustanova za nastavak razvoja lijeka koji će nam starost učiniti onakvom kakvu svi priželjkujemo.

Svaki rad na potencijalno revolucionarnom otkriću uvijek će propitkivati i etičnost projekta – u ovom slučaju mnogi postavljaju pitanje želimo li doista kvalitetnije a time i duže živjeti i raditi? Je li smisao života u tome da što dulje budemo ovdje, bez obzira na to što je želja za životom tako duboko utkana u sve nas? S druge strane, ne možemo zanemariti činjenicu da bi uspješnim smanjenjem staračkih bolesti utjecali povoljno na gospodarstvo, smanjenje javnog duga, troškova zdravstva. Sve su to dileme koje redatelj Ron Howard iznosi na svijetlo dana i pokušava suočiti razna mišljenja kako bismo osvijestili ovaj gorući svjetski problem.

Redatelj Ron Howard, dobitnik je Oskara za film 'Genijalni um', ali i mnogih drugih filmskih nagrada. Poznat po filmovima 'Apollo 13', 'Da Vicijev kod', 'Kako je Grinch ukrao Božić', 'Utrka života' te najnovijem 'U srcu mora', Howard je oduševljeno pristao na rad na filmu jer je njegova fascinacija događanjima vezanim uz starenje započela još 1985. radom na SF komediji 'Čahura' u kojem se stari i nemoćni ljudi čudesno pomlađuju i ozdravljaju nakon susreta s vanemaljcima.

'Nikada nisam želio smetnuti s uma što zapravo znači to otkucavanje sata u nama i članovima naše obitelji. Kako starimo, svi žudimo za većim znanjem, boljim uvidima u svoj život i nikako ne želimo stariti bolesni', kaže Ron Howard.