ROBERT KNJAZ

'Odlazim ako ne dobijem šansu ni na jednoj domaćoj televiziji'

08.10.2015 u 11:25

Bionic
Reading

Poznati TV voditelj i autor Robert Knjaz ovih dana potpisao je ugovor o poslovnoj suradnji s američkim programom Discovery Channel. Što to za njega znači te hoće li i dalje raditi u Hrvatskoj, ispričao je za tportal

'Skupio sam neke od svojih gledanijih formata, snimio za njih foršpane, napravio video company profile te dogovorio prezentacije na TV marketima u Pragu i Cannesu. Ljudima iz Discoveryja se svidio moj miks zabave, humora i edukacije pa su mi ponudili suradnju', otkriva Robert Knjaz. Od sad će ga oni, pojasnio je, zastupati na budućim marketima.

'Pokušavat će prodati formate koje sam do sada radio svojim podružnicama, kao i ostalim TV kućama diljem svijeta, jer sam sad dio njihova kataloga. Imaju svoje kanale po regijama, ali nude program i drugim televizijama', kaže kreator najgledanijih domaćih televizijskih emisija.

Discovery Channel je američki program koji emitira dokumentarne filmove, i to najčešće o popularnoj znanosti, tehnologiji i povijesti. Prati ga 170 zemalja diljem svijeta, a preveden je na 33 jezika. Za našeg autora bit će veliki uspjeh ako se neki od njegovih uradaka bude uspio prodati na neko drugo tržište.

'Zna se o kakvom je televizijskom programu riječ i koliko ga ljudi prati, tako da mi suradnja s tom kompanijom može donijeti samo dobre stvari. Osim već gotovih formata, plan mi je da im ponudim i neke nove. Možda se suradnja mic po mic - proširi. Situacija u Hrvatskoj je takva da umjesto da ulažu u hrvatske autore, naše televizije radije uzimaju strane formate, što znači da ovisim isključivo o natječajima HTV-a', rekao je. Trenutno su na HTV-u zainteresirani za njegove projekte, ali i to se, kaže, rastegnulo jer su natječaji raspisani u ožujku i travnju, ali još nisu stigli rezultati.

Ne razmišlja o tome što bi se dogodilo da mu jednog dana eventualno ponude da se preseli izvan granica Hrvatske.
'Nadam se da ću dobiti neke projekte na HTV-u i da ću imati što raditi ovdje. Naravno da ću ako ne dobijem ni jednu šansu od naše televizije, morati negdje drugdje potražiti posao. Moje tržište su tri domaće televizije, ako mi one zatvore vrata, što da radim?' kaže.

Na pitanje kako njegovo troje djece, kaže:
'Klinci su super. Rastu kao iz vode.'

Ni od drugih poslovnih izazova nije odustao.
'Pokušavam konačno napraviti svoju internetsku stranicu, portal sa svim emisijama koje sam radio. Dosta sam radio reklama i filmića pa bih to volio skupiti na jednom mjestu, što mi može biti i platforma za druge web projekte', otkrio je. Trenutno na HTV3 završava 'Klasike narodu', ali ima, tvrdi, kapacitete da može raditi puno više toga.

'Uz to predajem na VERN-u, imam emisiju na radiju Yammat, uključio sam se u craft piva, jer sam skužio da mi je jeftinije biti suvlasnik neke pivske firme (smijeh). A i lijepo je kad nešto proizvodiš u Hrvatskoj, to je ulaganje u budućnost. Lagano se širimo, prisutni smo u 80 lokala, a uskoro izbacujemo i novu All in pivu. Sve u svemu, posla ima, ali ne mogu si pomoći kad me posao na stvaranju televizijskog programa najviše veseli. Zato mi je Discovery uljepšao jesen, a tko zna, možda ga dodatno uljepša i HTV', rekao je.

384632 ,374236 ,352768,341019