TV KRITIKA ZRINKE PAVLIĆ

Nakon užasa od 'Horvatovih' i 'Big Brother' djeluje pametno

08.09.2015 u 10:47

Bionic
Reading

Neke serije koje su u Hrvatskoj snimane po stranom predlošku ispale su dobro, kao prije nekoliko godina emitirana 'Na terapiji'. RTL-ova nova večernja uzdanica, 'Horvatovi' - snimljena prema španjolskom predlošku prema kojem su je snimili i brojni drugi - NIJE u skupini takvih uspjeha. Sudeći prema prvoj epizodi, 'Horvatovima' bi bilo bolje da su otkazani prije početka prvoga dana snimanja

Stvari koje su bolje od sinoć emitirane prve epizode serije 'Horvatovi' na RTL-u:

- SVE hrvatske sapunice
- SVE hrvatske humoristične serije
- Big Brother
- prijenos zasjedanja Sabora
- SVE emisije Branimira Bilića i Branke Šeparović
- kada vam banka zaplijeni televizor zato što niste plaćali rate kredita
- kada vam televizor eksplodira i spali čitavu kuću

Stvari koje su gore od sinoć emitirane prve epizode serije 'Horvatovi' na RTL-u:

- obolijevanje od neizlječive bolesti
- progon i izbjeglištvo zbog rata

...i vjerojatno bi se našla još pokoja tragična životna situacija, no našlo bi se i još onih u kojima bi nesretni protagonist mogao pomisliti: 'Uh, dobro je, barem ne moram gledati Horvatove'.

Zašto sam tako oštra i zašto toliko pretjerujem u zgražavanju nad 'Horvatovima'?
Pa, prvo i prvo, zato što je prva epizoda bila doista nevjerojatno loša. Njezinih pilotskih šezdesetak minuta (možda i nešto manje kada se oduzmu reklame, ali u svakom slučaju sadistički predugo) bilo mi je nemoguće gledati bez nekoliko spontanih padanja u san i preko nekoliko spontanih udaranja dlanom o čelo. Osim nekoliko iznimaka koje vjerojatno ne bi loše glumile ni da dožive potpunu amneziju (Ljubomir Kerekeš i Enes Vejzović), glumci u njoj glume duboko ispod svojeg uobičajenog standarda (braća Navojec i Bojana Gregurić inače NISU toliko loši), a počesto i ispod standarda prijema u najgoru amatersku glumačku družinu. Možda to s glumom i nije toliko čudno jer im je dano da izgovaraju tekst koji zvuči kao da ga je napisao učenik petog razreda za kojeg njegova mama misli da je supertalentiran, a kolege iz razreda ga istuku svaki put kada na nastavi pokušava biti duhovit, a kada smo već kod školaraca - djeca, koja su nezanemariv dio glumačke postave 'Horvatovih', glume strašno, izgovaraju rečenice koje su sasvim nesvojstvene njihovoj dobi i sve u svemu, upravo je skandalozno koliko se s njima malo radilo i koliko se malo truda uložilo u to da budu uvjerljiva.

Općenito, kada se gleda prve epizoda u cjelini, sve djeluje kao da se u to uložilo minimum truda i po stoti put u domaćoj igranoj produkciji imamo seriju koja izgleda škrtaroški, odnosno kao projekt u čiju se kvalitetu nije htjelo pretjerano ulagati, ali se zato planira pumpati gledanost metodama izvan same serije i obilato prodavati gledatelje oglašivačima. Iskreno se nadam da im to neće uspjeti jer ovo je ispod razine čak i poslovično nanezahtjevnijeg, sapuničarskog gledateljstva.

Pritom doista mislim da su 'Horvatovi' gori od bilo koje hrvatske (a i šire) sapunice. U hrvatskim sapunicama barem se vidjelo nekakvo ulaganje u produkciju, u to da stvari 'svjetski' izgledaju, u tu da u cijeloj priči bude neke drame, napetosti, nečega pamtljivog za što će se gledateljstvo 'zakačiti'. Ovdje? Ovdje nema NIČEGA. Samo stoput prožvakana premisa o spajanju dvije obitelji u jednu (bračni par Horvat u brak donosi djecu iz prethodnih brakova, i to - da ne bi bilo zabune - muž tri sina, a žena dvije kćeri, punica je zlikovka, mladoženjin brat komični element i tako dalje), nekoliko prastarih viceva preobraženih u kvaziduhovite replike i tri-četiri eksterijerne snimke da bi se ostvario dojam 'visoke produkcije'. Pretpostavljam da bismo morali biti zahvalni na tome što iz španjolskog originala zasad nisu preuzimali element sukoba Katalonaca i Kastiljanaca jer bismo povrh cijelog užasa imali i još jednu varijaciju priče o našima i vašima, ali i za to još ima vremena.

Isječak iz prve epizode serije 'Horvatovi'

Još je jedan razlog iz kojega sam iznimno oštra prema prvoj epizodi ove nove serije. Televizijska igrana produkcija svugdje je u svijetu u punom zamahu, za televiziju se već desetljećima proizvode prava mala remek-djela ili barem solidne, inteligentne serije u kojima nikome ni na kraj pameti ne pada potcjenjivati ukus publike. Jedan dio takvoga trenda došao je i do nas, pa smo imali neke sjajne serije, kao što je 'Počivali u miru', pa i još jedna serija koja je, kao i 'Horvatovi', snimana po stranome predlošku - 'Na terapiji'

'Horvatovi', međutim, ni izdaleka nisu dio toga trenda. 'Horvatovi' su dio trenda koji moli boga da domaće gledateljstvo što dulje ostane nesvjesno svjetskih, visokozahtjevnih standarda televizijske produkcije kako bi mu se što dulje moglo prodavati ovakve bureke. 'Horvatovi' su dio trenda u kojemu se domaća produkcija natječe samo sama sa sobom, pa je - vidjevši da NovaTV ostvaruje nekakve uspjehe sa serijom 'Kud puklo da puklo', odlučila snimiti nešto-u-tom-stilu-znaš-ono-da-je-sapunjara-ali-i-da-seru-smiješne-fore-za-narod. 'Horvatovi' su dio onoga trenda u kojemu se takvi sadržaji guraju u udarne termine e da bi se gledatelji navikli na njih, onoga trenda u kojemu se kvalitetni sadržaji guraju u vampirske termine u kojima ih nitko neće gledati pa se onda poslije tvrdi da naš čovjek nije za visokokvalitetne serije, naš čovjek voli jednostavno i glupo. A zapravo se misli jeftino i lako za prodavanje oglašivačima

Zato sam tako oštra prema 'Horvatovima', zasad najgorom televizijskom novošću u jesenskoj sezoni na domaćim televizijama. Bojim se, međutim, da će me komercijalni TV-magovi nadmašiti svojim marketinškim i inim 'izvanserijskim' čarolijama i, uz jedan od trikova spomenutih u prethodnom odlomku, od ove papazjanije načiniti hit. I bojim se da tako nikada nećemo izaći iz začaranog kruga u kojem se produkcija domaćih TV-serija uglavnom spominje samo i jedino s podsmjehom.