TV KRITIKA ZRINKE PAVLIĆ

Počela je 'Farma': Hrkljuš ne može izostati

07.09.2015 u 10:13

Bionic
Reading

Četrnaestoro natjecatelja u reality showu 'Farma' jučer je, kako nam je prikazala NovaTV, otišli u život daleko od svih dobrobiti civilizacije osim onih u kojima se pomoću nadzornih tehnologija svaki njihov pokret snima i prikazuje ostatku pučanstva radi zabave i trača

Iju, što volim kada nam se komercijalne televizije počnu napucavati preko linije ajd-da-vidimo-čije-će-smeće-gledati-više-bedaka. Jesenska televizijska sezona upravo je počela (osim za HTV, koji još negdje lovi rakove i skida priljepke sa stijena, kad već ne može s Prisavlja) - i eto ti odmah ne jednog, nego čak dva reality showa na domaćem medijskom nebu. Blago nama. Da je proizvodnja televizijskog trasha industrijska grana koja ima ikakvog utjecaja na gospodarstvo... isto bismo bili negdje pri dnu europske ljestvice.

Uglavnom, počela je 'Farma' na NovojTV. Ne baš slavno jer, osim što nije bilo live emisije, nego su kandidati i njihov dolazak na farmu predstavljeni u nekakvom čudnovatom miksu stilova emisija 'Ljubav je na selu', 'InMagazin' i prastarih reklama za mineralnu vodu - gotovo sve reakcije zasad govore o tome kako je izbor farmera dosadan i suviše nagnut na stranu smjernih i čestitih časnih ljudi te građana, koji narodu gladnom intelektualnih sadržaja neće pružiti dovoljno svađa, psovanja, pijanstava i prđenja u bure.

Na prvi se pogled doista čini da su narodni kritičari u pravu. Nit su ubacili konfliktne instruktore aerobika, nitko nije mijenjao spol, samo je jedna s poluobrijanom glavom, svi vole životinje i kažu da se ne boje teškoga rada, a ako ćemo se ravnati po sloganu koji NovaTV u zadnje vrijeme lijepi uz sve osim uz turske sapunice (koje joj čine gro gledanog programa) - proizvedeno u Hrvatskoj - ispast će još na kraju da su i svi Hrvatice i Hrvati pa onda sve dovraga jer znamo da pripadnici tog časnog naroda nikada ne izazivaju ama baš nikakve probleme.

Ono što, međutim, kritičari iz naroda nužno ne vide (a nužno i ne postoji, ali tko zna) jest to da se ispod fasade čestitog hrvatskog muža i žene-majke-kraljice i ovdje, kao i u konkurentnom Big Brotheru, možda kriju brojne dijagnoze, namjere i navike pa za show ovoga tipa - koji se hrani abnormalnim ponašanjem birtijskoga tipa - moža ipak ima nade. Osim toga,  kao što su već pokazale prijašnje sezone 'Farme' - samo u svakodnevnu jednadžbu ubaci nešto malo težega rada, blagodati poljskog zahoda i dvije-tri ispale ekstenzije - hrkljuš ne može izostati. Osim toga, svima onima koji misle da su ovogodišnji farmeri prenormalni, preporučila bih da, kao ja, na desetak-petnaestak minuta uključe live feed i poslušaju njihove razgovore. A kad kažem 'preporučila bh', zapravo mislim 'radije si počešite oko motornom pilom' jer će biti manje bolno od spore moždane smrti koja bi vas mogla zadesiti ako čujete kako jedna farmerica (Anamarija) drugima objašnjava što znači biti hostesa i zašto ne vjeruje u pravu ljubav.

Nekih velikih novosti u showu zasad ne primjećujem, osim što nije bilo live emisije, nego su kandidati predstavljeni u tom nekom bućkurišu uz koji je svakome iole normalnom trebalo pet-šest energetskih pića da ga ne bi kompletnog prespavao. Voditeljica Mia Kovačić, čini se, zasad zadovoljavajuće obavlja svoje dužnosti voditeljice, a što se svega ostaloga tiče... ne znam. 'Farma' se već i u prijašnjim svojim inkarnacijama znala činiti kao slabiji igrač na terenu domaćih reality showova pa je, zahvaljujući supernapadnim medijskim kampanjama i očito izrežiranim spektaklima na kraju ubirala šlag s vrha podataka o gledanosti - dakle, sve je moguće.

Jedino što se sigurno neće dogoditi jest to da ćemo u programu komercijalnih televizija, u rubrici proizvedeno u Hrvatskoj ove godine, za razliku od prošlih, moći pogledati nešto što bi itko htio zapamtiti do sljedećeg bloka reklama. Ali to od 'Farme' ionako nismo očekivali.