'TRANSPARENTNO'

Serija uz koju ćete sve stereotipe baciti u vodu

04.09.2015 u 19:40

  • +7

Serija 'Transparentno'

Izvor: Promo fotografije / Autor: Pickbox

Bionic
Reading

Svi kojima je dosadio manjak maštovitosti holivudskih serija, napokon mogu uživati u seriji koja se sprema osvojiti sve Emmyje i koja je već sada dostupna na Pickboxu. Transparentno (Transparent) ruši pred sobom rodne i spolne tabue i u televizijski svijet na velika vrata dovodi temu transrodnosti i homoseksualnosti

I obične obitelji imaju tajne

Zamislimo običnu, dobrostojeću obitelj u kojoj su supružnici razvedeni (ali u dobrim odnosima), djeca odrasla i svatko se bavi svojim životom kako zna i umije. Sada zamislimo da jedna osoba u obitelji ima tajnu nakon čijeg razotkrivanja ništa više neće biti isto. Hoće li ta osoba podijeliti tajnu i riskirati gubitak obitelji ili će i dalje nastaviti skrivati ono što skriva cijeli život?

Umirovljeni profesor Mort izabrao je prvu opciju. Rođen je kao muškarac i cijeli svoj život bio je muškarac. U 68. godini života donio je odluku da u njegovom životu više neće biti skrivanja i da se neće osjećati potpuno dok svojoj odrasloj djeci ne priopći svoj novi identitet. Mort postaje Maura, a fokus serije od same pilot epizode na Mortovoj je djeci koja ni u snu ne bi pomislila da njihov tata ima baš takvu tajnu. Mortova djeca toliko su daleko od predodžbe što se događa da je njihova prva pomisao da im tata vjerojatno ima rak.

Serija koja je pomakla granice televizije

Transparentno na emotivan i topao način propituje osjetljivo pitanje rodnog identiteta, što je čak i u liberalnom Hollywoodu pravi novitet. Količina Zlatnih globusa koje je Transparentno osvojila i količina Emmyja za koje je nominirana dovoljno govore o spremnosti i želji društva da mainstream kultura napokon krene progovarati o onome što se događa oko nas. A posebna je draž kada se o jednoj takvoj temi ne progovara s udaljene pozicije s kojom se gledatelji teško mogu poistovjetiti i u koju je teško povjerovati, nego iz normalne, svakidašnje perspektive.

Šašava atmosfera i zanimljiva autorica

Lako bismo mogli reći da je ideja iz koje se rodila serija plemenita i da počiva na ispravnim temeljima. Autorica Jill Soloway, koju najviše pamtimo po radu na seriji Dva metra pod zemljom (Six Feet Under), vrlo je osobno vezana uz temu transrodnog identiteta. Naime, Jillin tata je baš kao i Mort odlučio postati žena i tu novost je najprije podijelio sa svojom obitelji.

Po atmosferi Transparentno najviše podsjeća na seriju Djevojke (Girls) Lene Dunham i na istoj su valnoj duljini što se tiče vrckavosti situacija, domišljatih dijaloga i scena koje su toliko realistične da se ne možemo ne povezati s njima. Osim toga, Transparentno u sebi ima ponešto tragikomedije i drame koja nas je osvojila upravo u Dva metra pod zemljom.


Luda djeca bolje prihvaćaju stvarnost

Okosnicu serije, osim Morta (odlični Jeffrey Tambor iz Prikraćenih/ Arrested Development) koji je pokretač i uvijek prisutni lik (čak i kada nije u kadru), čine Mortova djeca. Oni su odrasli ljudi, ali i dalje se ponašaju kao razmažena djeca i apsolutno su orijentirani na sebe. Ono što je vjerojatno najzanimljivije u cijeloj seriji britki su i sarkastični dijalozi koje između sebe izmjenjuju Sarah, Josh i Ali.

Sarah (Amy Landecker) je odrasla žena koja baš poput Morta ima tajnu. Josh (Jay Duplass )je pomalo smušen, ali dobroćudan tip koji nešto prtlja u glazbenoj industriji. Najmlađa Ali (Gaby Hoffman )nezaposlena je i slobodoumna žena u ranim tridesetima koja rado eksperimentira s drogama i upušta se u neobične situacije iz kojih uglavnom izvlači samo još jedno zanimljivo iskustvo. Svi oni, zajedno s Mortom i razvedenom mamom, čine vrlo slikovitu ekipu koja uvijek ima nešto za reći, komentirati, pa čak i opsovati.

Serija koja osvaja šarmom

Da Transparentno nema likove koji pred nas serviraju ozbiljnu i tešku temu na šarmantan i domišljat način i da Jill Soloway nije okupila briljantnu ekipu glumaca, možda bi snažan dojam nakon gledanja (a to je da odmah želimo pogledati cijelu seriju) izostao. Ovako se Transparentno mirne duše može upisati na listu serija nove generacije koje već sada zauzimaju počasno mjesto koje sramežljivo zovemo 'kultnim'.

Kada i gdje gledati

Gledati u jednoj ili dvije večeri. Na Pickboxu. Na mjestu koje vam duša zaželi.