NOVE LOKACIJE, NOVI ZAPLETI

Što odustajanje od Hrvatske znači za 'Igru prijestolja'?

24.08.2015 u 13:55

Bionic
Reading

U ovom trenutku, svi znamo koliko i Jon Snow kada je u pitanju šesta sezona 'Igre prijestolja'. Posljednja, peta sezona serije sustigla je istoimene romane Georga RR Martina u tolikoj mjeri da je radnja nadolazeće sezone poprilična nepoznanica. Međutim, HBO je iznošenjem svojih planova dao naslutiti što možemo očekivati u najnovijoj sezoni

U nedavnom javnom obraćanju, HBO je potvrdio kako se nova sezona neće snimati u Hrvatskoj.

'Temeljem priče i lokacijskih potreba, potvrđujemo da se šesta sezona 'Igre prijestolja' neće snimati u Hrvatskoj. Odluka o tome hoće li se produkcijski tim u budućnosti vratiti u Hrvatsku, donijet će se prilikom završetka snimanja šeste sezone.  U međuvremenu, produkcijski tim serije iz HBO-a procjenjivat će lokacije koje odgovaraju scenariju i cjelokupnoj priči. HBO se ovim putem zahvaljuje HAVC-u i hrvatskom timu na dosadašnjoj potpori', stoji u priopćenju televizijske kuće HBO.

Prema pisanjima članova zajednice Watchers on the Wall, Hrvatska ima važnu ulogu u seriji od njezine druge sezone. Dubrovačke gradske zidine tako su poslužile kao lokacija Kraljevog grudobrana, dok je Kliška tvrđava predstavljala Meereen.

Što odustajanje od Hrvatske znači za radnju 'Igre prijestolja'?

Kad smo posljednji put ugledali Kraljev grudobran, mogli smo vidjeti Cersei kako uz pomoć Ser Roberta Stronga ulazi u utvrdu nakon hoda srama. S obzirom da je HBO potvrdio vijest o prestanku snimanja serije u Dubrovniku, takav podatak daje naslutiti kako će se radnja šeste sezone odvijati izvan granica Kraljeva grudobrana. Prema procjeni Huffington posta, vrlo je vjerojatno da će se priča o obitelji Lannister u narednoj sezoni više oslanjati na lik Jaimeja Lannistera koji je u posljednjoj sezoni serije nakon ubojstva kćeri krenuo na put prema Cersei koju zasigurno još dugo neće ugledati (ako je suditi prema odustajanju od Dubrovnika kao lokacije).

Odustajanje od Hrvatske kao lokacije snimanja nove sezone 'Igre prijestolja', također, daje naslutiti kako je Majka zmajeva zasad raskrstila s Meereenom, stoga možemo očekivati put epskih razmjera na koji se spremaju Daario, Jorah i Tyrion u potrazi za Khaleesi

Manjak scena iz Kraljeva grudobrana i Meereena u novoj sezoni, također, može predstavljati priliku za istraživanje materijala iz romana koji još nisu obuhvaćeni u seriji. Zasad je poznato kako ćemo u novoj sezoni svjedočiti retrospekciji Neda Starka. Vijesti o novoj sezoni serije, također, daju naslutiti da bismo napokon mogli vidjeti Brienne kako se susreće s veoma važnom djevojkom - Sansom Stark.