SERIJA O ZATVORU

Kultni Oz stigao na Pickbox

28.05.2015 u 17:29

Bionic
Reading

Pickbox vam donosi kultni Oz, a NEM autora Toma Fontanu

Ako ste mislili da vam je život loš, ispunjen rutinom i strahom za bolje sutra, sigurno nikada niste gulili zatvorsku kaznu. Ili jeste? A ako i jeste, to sigurno nije bilo u eksperimentalnom odjelu američkog zatvora Oswald, koji je među narodom poznatiji i pod skraćenim imenom Oz.

Svi su opaki tipovi ondje
Kako u Ozu zatvorsku, često i doživotnu kaznu gule najopakiji likovi koje biste mogli sresti u životu, to baš i nije neko zabavno mjesto za život. Svaki ti čas odnekud može doletjeti šaka, nož u rebra, a pod tušem se treba posebno paziti. U zatvorskoj jedinici Smaragdni grad sve se vidi kroz staklene stijenke, ali kada padne noć i čuvari se povuku, vlastiti cimer iz ćelije može ti postati najveći neprijatelj.

Drakonska kazna za kašnjenje na set

Glumci koji su utjelovljavali zatvorenike rekli su da je kazna za kašnjenje na snimanje bila vrlo zanimljiva. Naime, tko bi zakasnio na set, njegov bi lik već u sljedećoj epizodi bio silovan ili ubijen. Na našu sreću, uvijek je bilo novih i živopisnih likova koji bi upotpunili mjesto ubijenog zatvorenika.

Jedna od 'najjačih' zatvorskih serija

Prva HBO-ova serija koja je trajala čitav sat postala je prozor nas običnih ljudi u nasilan i neobično realističan zatvorski svijet. Sljedeće HBO-ove uspješnice toga tipa bile su 'Obitelj Soprano', 'Žica' i 'Dva metra pod zemljom'. Kada je David Chase, kreator 'Sopranosa', vidio koliku je slobodu Tom Fontana dobio u 'Ozu', i sam je stekao dojam da 'Sopranose' može povesti u kojem god smjeru želi.

Autor 'Oza' stiže u Dubrovnik
Mozak serije 'Oz' čovjek je koji ne koristi računalo i sve svoje scenarije piše na običnom žutom bloku. Trima Emmyjima nagrađeni scenarist i producent Tom Fontana, koji još potpisuje serije 'Borgije' i 'St. Elsewhere', za manje od dva tjedna stiže u Dubrovnik. Svoja će iskustva iz 35-godišnje karijere u televizijskoj industriji podijeliti tijekom najvećeg medijskog okupljanja u regiji, na NEM-u 2015 koji se održava od 9. do 11. lipnja. Nadamo se da ćemo od njega uživo saznati još pokoju delikatnu situaciju sa snimanja 'Oza'.

Ako ne možete u Dubrovnik, možete na Pickbox

Sve koji ne mogu doći slušati Fontanu u Dubrovnik, a jako vole serije s njegovim potpisom, na Pickboxu u MAXtv videoteci čekaju ih dvije sezone 'Oza'. Serija je počela sa snimanjem 1997, ali nam se čini kao da je sve skupa bilo jučer.

Aktivirajte uslugu Pickbox na stranicama Hrvatskog Telekoma.