TRASH PARADA RAZLIČITOSTI

Pet razloga zašto je HRT ipak trebao prenositi Eurosong

25.05.2015 u 13:00

  • +31

Eurosong

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Andres Putting

Bionic
Reading

Dok je dio domaćih TV gledatelja subotu navečer proveo premošćujući računalni stream na televizijski zaslon ili grozničavo kupujući regionalne pakete IPTV providera, veći dio javnosti, čini se, dočekao je HRT-ov bojkot Eurosonga likujući nad time što napokon ignoriramo tu paradu trasha i kiča ili štoveć. No sudeći po iznimnoj čitanosti članaka s temom Eurosonga, određeni interes javnosti za ovaj, sada već i globalni televizijsko-društveni fenomen ipak postoji. Što su, dakle, Hrvati propustili u subotu navečer?

Sjetit ćete se: prošle godine smo se žestoko otresli po primitivno lascivnom i seksističkom stilu kojim je Aleksandar Kostadinov gledateljima rastumačio pobjedu Conchite Wurst na natjecanju u Kopenhagenu. Nismo očekivali da će se HRT toliko uvrijediti da ignorira dvostruki jubilej Eurosonga – 60. obljetnicu održavanja ove manifestacije te 25 godina otkad ju je upravo zagrebački studio nekadašnjeg JRT-a ugostio u Dvorani Vatroslava Lisinskog i pobjedom pjesme 'Insieme' Tota Cutugna naznačio njen zaokret ka širem političkom kontekstu. I ove godine se u bečkoj Stadthalle te na ekranima diljem svijeta odvijala prava geostrateška eurotrash drama, pa pogledajmo što smo propustili i što nas čeka sljedeće godine.


Building Bridges

Eurosong se posljednjih godina lagano kreće profilirati kao tematski event. Ponukani prošlogodišnjom pobjedom transvestita Conchite Wurst i posljedičnim izljevom homofobije, organizatori su se ove godine odlučili za temu (i moto) 'izgradnje mostova'. Tako je Beč pulsirao tolerantnim duhom manifestacije, od gay-friendly semafora preko koncerata s temom Eurosonga u bečkoj Operi do imitatora Conchite na svakom koraku. Na pozornici su se, u međuvremenu, izmjenjivali finski pankeri s Downowim sindromom, poljska pjevačica u invalidskim kolicima, rumunjski bend s pjesmom o napuštenoj djeci roditelja koji su odselili na Zapad, Makedonac s tamnoputim plesačima i korpulentna Srpkinja s raskalašenom gej himnom. Cinici su možda u pravu kad kažu da im ovo zvuči kao kad kandidatkinje na izboru za Miss govore o miru u svijetu, no ne treba zaboraviti da TV showove gledaju i djeca, koja se tim putem nerijetko i prvi puta susreću s drugačijim. Na koncu, kad se već drugu godinu zaredom moskovski patrijarh javlja osuđivati 'sodomu i gomoru', to je znak da je poruka promoviranja različitosti stigla na pravu adresu.

Finski pankeri Pertti Kurikan Nimipäivät izveli su pjesmu kraću čak i od standarda Eurosonga

Globalizacija

Iako se emitira u osam ujutro po njihovom vremenu, u Australiji već 30 godina redovito prate Eurosong, pa uključenje ove zemlje u natjecanje nije bilo veliko iznenađenje, kao ni činjenica da su pristojnom soul-pop pjesmicom i glasovima svih zemalja pomalo dogurali čak do petog mjesta. Tamošnji mediji procjenjuju da prihod javnog servisa SBS-a od oglašavanja za naredne četiri godine, koliko Australija zasad planira sudjelovati u ovom natjecanju, iznosi 28 milijuna dolara, što je izazvalo bijes privatnih televizija koje bi se rado potukle oko tog kolača. O ekonomskoj isplativosti Eurosonga govori i činjenica da je ove godine prvi puta prenošen u Kini, i iako podaci još nisu objavljeni, očekuje se da ovo bude najgledaniji prijenos u povijesti ovog showa, atraktivan svima osim – Hrvatima.


Sjajan uvod u finale Eurosonga

Podizanje standarda TV prijenosa

Početak subotnjeg finala, s Mozartom i Beethovenom u vrtu dvorca Schönbrunn, i to u izvedbi Bečke filharmonije (da, one koja izvodi Novogodišnji koncert), te prelaskom u nevjerojatno iluminiranu dvoranu u kojoj Conchita i tri sjajne voditeljice pjevaju himnu ovogodišnjeg Eurosonga, vjerojatno je najimpresivniji u povijesti Eurosonga. Na njega se nanizalo bezbroj efektnih redateljskih trikova, poput mobilne LED rasvjete prilagođene svakoj pjesmi ili hologramskih efekata koji su, na koncu, igrali i veliku ulogu u pobjedi Šveđanina Månsa Zelmerlöwa (unatoč beskonačnim suzama drugoplasirane ruske predstavnice). Dakako, bilo je i sitnih škripanja, poput problema s uključenjem u glasanje pojedinih zemalja, no za živi prijenos u trajanju četiri sata to nije neobično. Podaci o gledanosti još nisu objavljeni, no bit će ih zanimljivo usporediti s finalem Lige prvaka.

Skandal sa žirijem

Eurosong nije Eurosong bez skandala, stoga ne iznenađuje ni ovogodišnji. Makedonski i crnogorski žiriji su se malko zabrojali u glasanju, pa su na sugestiju agencije za internu reviziju Eurosonga iz ovih zemalja pribrojani samo glasovi dobiveni putem televotinga. U Makedoniji je prošle godine već zabilježen skandal s masovnom kupovinom SIM kartica u namjeri favoriziranja politički korektnog kandidata na lokalnom izboru, tako da tamošnja javnost nije pretjerano iznenađena ovakvim razvojem situacije. Hoće li ove dvije zemlje 'balkanskog bloka' zbog ovog skandala biti udaljene s narednog natjecanja i je li razotkrivanjem ove afere počelo čišćenje eurovizijskog kukolja, doznat ćemo u lipnju, nakon sjednice Izvršnog odbora EBU-a.


Pobjednička pjesma 'Heroes'

Ima li Nina (ili netko drugi) zbilja šanse u Švedskoj?

Nominalno objašnjenje za HRT-ov bojkot Eurosonga jest logično: manje od šest posto gledanosti prošlogodišnjeg finala te činjenica da Hrvatska ni ove godine nije poslala predstavnika. Kad se ove dvije varijable stave nasuprot pretpostavljene cijene prijenosa i činjenice da je HRT ove sezone stavio sav ulog na jednog konja po imenu 'The Voice', ekonomsko opravdanje zvuči još uvjerljivije. No ako iza HRT-ovih budžetskih vratolomija stoji projekcija da je ovogodišnja pauza hvatanje daha za najavljeni nastup Nine Kraljić 2016, koji bi Hrvatskoj imao jamčiti makar finale (što ga prije tri godine nije uspjela dosegnuti ni regionalna zvijezda Nina Badrić), onda taj račun ima potencijalnu nagaznu minu. A ona se zove – kvalitetna pjesma, koju nikako da napiše netko u nas.