DOMAĆA PREMIJERA

HBO najavljuje kontroverzni dokumentarac o scijentologiji

22.05.2015 u 09:47

Bionic
Reading

Home Box Office, vodeća premium televizijska mreža s ponosom najavljuje premijeru kontroverznog dokumentarca iz originalne HBO produkcije 'Pročišćenje: Scijentologija i tamnica vjere' koji će na HBO internet usluzi videa na zahtjev HBO GO biti dostupan od ponedjeljka, 1. lipnja. Premijera na HBO kanalu očekuje nas 2. srpnja u 21:45 sat

U režiji oskarovca Alexa Gibneyja i temeljen na knjizi 'Pulitzerom' nagrađenog Lawrencea Wrighta, ovaj dokumentarac profilira osam bivših članova Scijentološke crkve, čiji najistaknutiji pristalice uključuju holivudske zvijezde s A-liste, rasvjetljujući načine na koje crkva kultivira prave vjernike i detaljno prikazujući njihova iskustva te na što su sve spremni u ime religije.

Ovaj moćan dokumentarac prikazuje izvore postanka crkve, od njezina začetka u umu osnivača L. Rona Hubbarda do uspona u Hollywoodu i dalje. Srce filma niz je šokantnih otkrića bivših insajdera, među kojima su visokorangirani i prepoznatljivi članovi poput slavnog scenarista Paula Haggisa ('Fatalna nesreća'), dok opisuju sustavnu povijest zlostavljanja i izdaje koju su počinili crkveni predstavnici, uključujući sadašnje vodstvo crkve.

Pročišćenje' je provokativna priča o egu, izrabljivanju i žudnji za moći. Dokumentarac predstavlja brojne pikantne detalje o Scijentološkoj crkvi pa tako, prema tvrdnji autora, dugogodišnja vjernost jednog od najpoznatijih sljedbenika ove organizacije Johna Travolte, počiva na njegovom dosjeu koji sadrži kompromitirajuće podatke s kojim ga crkva ucjenjuje. Scijentološku crkvu u nastavku se optužuje za prisluškivanje slavne Nicole Kidman dok je još bila u braku s Tomom Cruiseom, također pripadnikom ove organizacije. Ove i brojne druge činjenice prikazane u Gibneyjevom ostvarenju pridonijele su da nakon premijere dokumentarca na Sundance festivalu, Scientološka crkva izda službeno priopćenje u kojem se, između ostalog, navodi kako su 'optužbe iznesene u Gibneyjevom filmu čista laž'.

Međutim, prema riječima izvršne producentice Sheile Nevins, prije samog prikazivanja, dokumentarac je pogledalo 160 pravnika, upravo zbog 'mogućeg protesta ljutih članova crkve'. Redatelj filma, kojem ovo nije prva suradnja s HBO-om ('Mea Maxima Culpa: Silence in the House of God', 'Sinatra: All Or Nothing At All'...), 2007. godine osvojio je Oscara za dokumentarac 'Taxi to the Dark Side', a magazin 'Esquire', o njemu je 2010. pisao kao o 'najvažnijem dokumentaristu našeg vremena'.