OCJENA TV ZNALACA

'20-minutni Dnevnik 3 bolji je od jednosatnog Dnevnika'

03.03.2015 u 12:35

Bionic
Reading

Središnja informativna emisija Hrvatske televizije promijenila je termin, a sudeći po komentarima iskusnih televizijskih znalaca, HTV-ovce čeka još puno posla

Nakon punih 37 godina središnji Dnevnik HTV-a od jučer se emitira u 19 sati, a prvu emisiju s novom koncepcijom, koja prema neslužbenim rezultatima ipak nije dostigla konkurentsku Novu TV, sa zanimanjem su pratili i naši sugovornici.

Nekadašnji urednik Dnevnika Miroslav Lilić (70) smatra da HTV-ovci nisu uspjeli zadržati potreban ritam i dinamiku, zbog čega bi gledatelji ostali uz njih. 'Prvih dvadesetak minuta jednostavno je bilo presporo i nedostajalo je dramaturgije jer su prilozi bili predugi. Ako su već htjeli imati dulje blokove priloga, onda su ih trebali razbiti s nekoliko kraćih vijesti od 30 do 40 sekundi. U svakom slučaju, ne sjećam se kad je Dnevnik HTV-a izazvao toliku medijsku pažnju, a ono što mi se svakako sviđa voditeljski je dvojac, jer se jako dobro nadopunjuju. Dobro je i to što su počeli promovirati vlastitu proizvodnju, mislim na seriju 'Crno - bijeli svijet', no tri minute su previše za to. Što se tiče scenografije, neki kažu da je zbog plave podloge to HDZ-ovski Dnevnik, ali ja ne gledam tako na to. Onaj animirani sat na samom početku mi je efektan, no sve u svemu tu nedostaje dinamike, iako se vidi uloženi trud, a prave ćemo ocjene ionako moći dati tek kroz desetak dana. Meni je, recimo, puno bolji bio Dnevnik 3 u kojem je Sanja Mikleušević Pavić kroz 15 minuta sažeto, jasno i efektno prezentirala najvažnije događaje dana', zaključio je Miroslav Lilić.


Slično misli i bivša šefica Zabavnog programa HTV-a Ksenija Urličić (74). 'Ne vidim neku veliku razliku osim što je Dnevnik dobio dvoje voditelja i to smatram odličnim potezom, jer me ujedno podsjetilo na prošla vremena, a svakako pridonosi i dinamici emisije. Ono što je veliki nedostatak jest dužina samih priloga pogotovo kad radite nešto što traje punih 60 minuta. Mislim da u današnje vrijeme digitalizacije sat vremena Dnevnika ipak nije najbolje rješenje te da bi informacije trebale biti prezentirane sažeto i puno bržim ritmom. Osim toga, u središnjem dijelu nedostaje nečiji komentar centralnog događaja dana i jedan dulji prilog, a voljela bih da se aktualni intervju, poput jučerašnjeg s Karamarkom, zadrži kao forma', rekla je nekadašnja 'čelična lady' zlatnog doba HTV-a.

Dugogodišnji televizijski urednik Daniel Delale (35) novi Dnevnik smatra velikim iskorakom. 'Podržavam ga i čestitam kolegama. Da se mene pita, sat kakav poznajemo na početku otišao bi također u povijest, jer tko još doma ima takav sat? Pa 2015. je godina. Scenografije zapravo nema, vizualno i grafički to izgleda jako siromašno. Čudan mi je i princip građenja emisije - u prvih 15 minuta trebali bi pojačano najavljivati što gledamo kasnije, no to se ne događa, jer najava ide tek oko 19:16. Sviđa mi se što ima dosta vanjske politike, kao i domaće realnosti i socijalno osjetljivih priča, a sramežljivo je na kraju provirilo i malo showbiza, što je zapravo revolucija za javni servis. Imat ćemo još prilike analizirati, no ovo je kakav takav pomak za HTV, kojeg pozdravljam kao netko tko je odrastao uz program Hrvatske televizije jer samo smo to imali. Potrebno je još jako puno truda, kreativnosti i ideja da sve sjedne na svoje mjesto. News sadržaji odavno nisu samo vijesti, no vjerujem da će se od jeseni, kada idu novi studio i scena, to i dogoditi', rekao je Daniel Delale.

Sinoćnju emisiju možete pogledati ovdje, a ovako je to izgledalo davne 1967. godine.