TELEGRAPH SE RASPISAO

Što je zajedničko Hrvatskoj i 'Igri prijestolja'?

18.02.2015 u 11:22

Bionic
Reading

Tematski turizam cvate u svim većim zemljama u kojima je snimana HBO-ova hit serija 'Igra prijestolja', pa tako i u Hrvatskoj. Kao fan TV serije i turistički vodič, Vjeran Mlačić upoznat je sa svakom lokacijom i detaljem snimanja serije koje dijeli s polaznicima posebne turističke ture. Između ostalih zaljubljenika u seriju, našao se i novinar Daily Telegrapha koji je svoje iskustvo tematskog turizma u Hrvatskoj odlučio podijeliti s čitateljima

Turistička tura 'Igra prijestolja' Vjerana Mlačića svoj put započinje na planini i tvrđavi Klis, za koju novinar Daily Telegrapha ističe velik i opipljiv povijesni značaj. 'Malo tko može odoljeti dodirivanju zidova koji su zaustavljali turske, venecijanske i rimske ratnike u uvali. U sjeni takve povijesti pomalo je bizarno nalaziti se u potrazi za fantazijom', priznaje novinar. Istraživanje ovog 'ključa Dalmacije' koji je poslužio za snimanje značajnih scena u četvrtoj sezoni TV serije 'Igra prijestolja', na Telegraphovog novinara djelovalo je kao neopterećujuće i osvježavajuće iskustvo.

Iako se detalji pete sezone serije 'Igra prijestolja' zasad čuvaju u strogoj tajnosti, vodič Vjeren Mlačić s polaznicima svoje turističke ture podijelio je detalj sa snimanja koji je zaintrigirao najveće fanove među polaznicima. Vrh tvrđave Klis TV ekipa HBO-a iskoristila je kao lokaciju tržnice u Meerenu koja će, po svemu sudeći, biti obilježena invazijom stažista kojoj ćemo svjedočiti u nadolazećoj, petoj sezoni ove popularne serije.

Nakon razgledavanja Klisa u duhu snimanja TV serije, tura se seli u Split, točnije Dioklecijanovu palaču o kojoj Telegraphov novinar u svom osvrtu s čitateljima dijeli bitne povijesne činjenice i neizostavne detalje sa snimanja serije otkrivši: 'Osim što predstavljaju idealno mjesto za pohranu vina, podrumi Dioklecijanove palače zasigurno će vam djelovati idealno za čuvanje nestašnih kućnih ljubimaca, ako ste primjerice 'Majka zmajeva'. Svi oni koji su vidjeli epizodu u kojoj se prikazuje upravo ova scena, lokaciju će prepoznati bez prevelikog razmišljanja.'

Prije odlaska u 'King's Landing' odnosno Dubrovnik, tura se na trenutak zaustavila u Žrnovnici - mjestu udaljenom 20-ak minuta vožnje od Splita, kako bi svi polaznici uživo pogledali lokaciju snimanja scene 'nagog kupanja' sluškinje 'Majke zmajeva' koju smo imali priliku vidjeti u posljednjoj emitiranoj sezoni serije.

'Dubrovnik je pomorski grad opasan zidinama, kao i kraljev grudobran prikazan u seriji. Nakon druge sezone, HBO je Dubrovnik proglasio i stvorio stalnim domom moćne obitelji Lannister. Tvrđava Lovrjenac tako je poslužila kao 'Red Keep', rezidencija Lannisterovih, a dolaskom na lokaciju, krajolik koji je obavija i više je nego identičan prikazanom. Dubrovačke gradske zidine same su po sebi posebne, osobito kada uzmemo u obzir činjenicu da su upravo one stoljećima štitile grad od izdaja, ratova i potresa. Dubrovnik nije samo sjedište sedam kraljevina Westerosa. Oni koji će ga imati priliku posjetiti u svojim će srcima znati da je on uistinu kraljev grudobran', zaključuje Telegraphov novinar.