NATIONAL GEOGRAPHIC

Najteža vremena tek dolaze...

08.12.2016 u 15:43

Bionic
Reading

Peta epizoda serijala 'MARS', 11. prosinca u 20:55 h na National Geographic-u

Ljudska fascinacija misterioznim Crvenim planetom, u današnjem je svijetu dovedena do maksimuma. U prošloj epizodi serijala 'MARS', gledatelji su mogli vidjeti kako su znanstvenici otkrili dijelove Zemlje čiji su uvjeti življenja i vremenski uvjeti slični gotovo nemogućim uvjetima na Marsu. Tim znanstvenika koji se nalazi u naselju McMurd na Antarktici testira takve uvjete, te čini sve kako bi se pripremili temelji prve prave misije na Mars. Njihovi ulozi su veliki, a mogući ishodi mogu u potpunosti promijeniti naše poimanje života u svemiru. U petoj epizodi serijala 'MARS' koja će biti prikazana u nedjelju 11. prosincana National Geographic-u, ukazat će se na važnost ljudske spremnosti za odlazak u ovakvu misiju, ali najviše one psihološke. Zato se cijela znanstvena zajednica pita:

Mogu li astronauti biti u potpunosti spremni za odlazak na Mars?

Kako bi se izbjegle neželjene situacije, svi se znanstvenici slažu u jednom – 'Prije bilokakvih ozbiljnih pothvata, potrebno je prethodno testirati moguće uvjete i predvidjeti situacije koje se mogu dogoditi. Zato prije svega, treba pripremiti simulacijski modul na Zemlji koji će poslužiti kao prvotno testiranje mogućih uvjeta.' Izjavio je direktor planetarija Hayden Planetarium u centru Rose Center for Earth and Space – Neil deGrasse Tyson.

Upravo tome služi misija HI SEAS na Havajima. HI SEAS je NASA-ina postaja za istraživanje i simulaciju, a nalazi se na visini od 2400 m na padinama vulkana Mauna Loa. Astronauti tamo provode do godinu dana, a cilj je što bolje i vjernije dočarati barem neke dijelove buduće misije na Mars. Ali čak i u takvim umjetno proizvedenim uvjetima, štošta može poći po zlu – upravo kao i na Marsu.

Misija Mars 500 koja se izvodila od 2007. do 2011. godine, bila je eksperiment u kojem se trebalo utvrditi kako astronauti reagiraju na 'psihološku izolaciju'. Astronauti su bili zatvoreni u kontroliranoj komori na 520 dana, te su unutar komore stvoreni uvjeti kakvi bi ih dočekali i u svemiru. Na kraju misije, od ukupno 6 članova posade, samo su 2 ostala aktivna i psihološki zdrava, dok je ostatak astronauta imao probleme sa nesanicom, impulzivnošću, nekontroliranim emocijama itd. 'Danas se još uvijek ne zna zašto ljudi koji su prošli istu obuku, dijele iste sposobnosti i kvocijent inteligencije, različito reagiraju na iste uvjete i imaju različite stope ranjivosti u takvim situacijama'. Izjavila je fizičarka Kim Binsted.

Sa svojim tjeskobnim stanjima bori se i botaničar Paul Richardson (John Light) koji se nalazi na Marsu sa ostalim astronautima. Njihovu koloniju 'Olympus' na Marsu, zahvatila je ogromna prašinska oluja koja traje već puna 2 mjeseca. Svi pokusi i „svemirske šetnje“ su obustavljeni, a astronauti su prepušteni sami sebi. Zbog oluje, kvari se dovod električne energije, te hibridi koje uzgaja Paul ne uspijevaju. Iako liječnicu misije i biokemičarku Amelie Durand (Clementine Poidatz) zabrinjava Paulovo psihičko stanje, ostali smatraju kako mu ne treba pomoć. Koliko tim astronauta time riskira, te hoće li Paul dovesti u pitanje cijelu misiju, možemo pogledati u novoj epizodi serijala 'MARS'

U sklopu globalne premijere serijala 'MARS' čija je premijerna epizoda prikazana 13. studenoga na National Geographic-u u 171 zemlji i na 45 svjetskih jezika, u City Centeru one Split trenutno se održava izložba koja će na inovativan način prikazati kako bi izgledalo putovanje na planet Mars. Izložba donosi priču o roveru, vozilu koje već dugo godina istražuje površinu misterioznog planeta. Osim priče o Roveru, svi posjetitelji moći će doživjeti impresivno virtualno iskustvo putovanja na Mars pomoću ekskluzivnih video snimaka iz serijala i virtualnih naočala. Posjetitelji mogu posjetiti izložbu svakim danom do 11. prosinca.